Apelul ANPRM

ALIANTA  NATIONALA  PENTRU  RESTAURAREA  MONARHIEI
Romania monarhie constitutionala - schimbarea primului articol din constitutie
trebuie schimbat ceva si in afara de falimentul tarii trecerea la monarhie e singura solutie

1. trecutul a dovedit-o
2. prezentul e imposibil
3. viitorul e nesigur

Apel catre USL, Opozitie si Bisericile nationale pentru restaurarea Monarhiei. Semneaza alaturi de Dinu Giurescu, Mircea Diaconu, Dan Puric, Victor Rebengiuc, Doina Cornea, Rodica Coposu

Cu o saptamâna înainte de comemorarea unui act trist al istoriei nationale - începutul sovietizarii României prin alungarea Regelui Mihai - un grup de oameni de cultura si arta lanseaza un apel elitelor politice, economice si intelectuale ale tarii. Aliantei aflate la guvernare i se cere, de catre membri ai acestei structuri, sa înceapa demersurile pentru restaurarea Monarhiei constitutionale. Dinu Giurescu, Doina Cornea, Mihai Sora, acad. Alexandru Zub, Dinu Zamfirescu, Constantin Martian, surorile Coposu, Lucia Hossu-Longin, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Sorin Dumitrescu, Dan Puric, Filip Iorga, Mircea Diaconu, Stefan Câltia si multi alti oameni de cultura semneaza Apelul.  Cei care doresc sa sustina intiativa Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei pot semna documentul postând un comnentariu pe site-ul DeCe News. Vom actualiza periodic lista de semnaturi, transmitând apelul dumneavoastra catre autoritati, catre partidele de Opozitie si Bisericile invocate de Alianta.

Iata, pe scurt, ce se scrie în Apelul ANPRM:

ALIANTA  NATIONALA  PENTRU  RESTAURAREA  MONARHIEI  adreseaza institutiilor statului, liderilor politici si tuturor românilor care se simt responsabili fata de soarta tarii, apelul intitulat
                               
                                    MONARHIA SERVESTE ROMÂNIA

    În urma cu un an, regimul de autoritate prezidentiala parea de nezdruncinat. Si totusi, curajul si verticalitatea unor grupuri de tineri au reusit sa disloce reteaua construita în jurul vointei unui singur om, un presedinte de republica.

    Multi dintre tinerii care i s-au opus acestui presedinte, iarna trecuta, în Piata Universitatii, se regasesc astazi în Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei, asociatie a societatii civile care strânge laolalta personalitatile si românii care cred ca astfel de derapaje autoritariste trebuie împiedicate pe viitor si care vad în Monarhie o solutie pragmatica pentru disfunctionalitatile democratiei românesti.

    Familia Regala serveste, de mai bine de 140 de ani, România. Aparuta ca o continuare fireasca a vechilor institutii românesti, a lungului sir de voievozi ai Moldovei si ai Tarii Românesti, Monarhia constitutionala a reprezentat, în epoca Regelui Carol I, indispensabilul factor de echilibru al vietii politice românesti si motorul puternic al modernizarii tarii. Carol I a adus României independenta si sporirea prestigiului international. Regele Ferdinand Întregitorul si Regina Maria au mobilizat energiile românilor catre realizarea României Mari, dupa Primul Razboi Mondial. În timpul domniei Regelui Carol II, tara a atins un apogeu economic si cultural. Majestatea Sa Regele Mihai I a scos România din alianta toxica cu Germania nazista, a contribuit prin actul sau curajos la scurtarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, salvând sute de mii de vieti omenesti si a luptat pâna la capat împotriva comunizarii tarii. Dupa 1989, în ciuda atitudinilor deseori ostile ale autoritatilor românesti, Majestatea Sa a continuat, împreuna cu ASR Principesa Mostenitoare Margareta, cu ASR Principele Radu si cu întreaga Familie Regala, sa serveasca interesele României, în directia democratizarii, a modernizarii, a integrarii euro-atlantice si a refacerii identitare si institutionale.

    Cu ce se poate „lauda", în schimb, republica? Cu un regim comunist impus de Uniunea Sovietica, cu sutele de mii de victime ale represiunii comuniste, cu anihilarea elitelor sociale si intelectuale, cu aberatiile national-comuniste din timpul regimului Ceausescu si cu mutilarea tarii, prin demolari, distrugerea satelor, industrializarea fortata, propaganda si cultul desantat al personalitatii dictatorului. Iar republicile post-decembriste, cu ezitarile si neajunsurile lor, îsi au tristul „apogeu" în esecul pe toate planurile al regimului Basescu.

Cu totii parem a întelege astazi ca revertebrarea natiunii noastre nu înseamna doar schimbarea unui regim politic cu un altul, doar înlocuirea unui partid cu altul, doar reforme economice si un mai solid sistem de asistenta sociala. Trezirea natiunii la viata democratica înseamna recuperarea identitatii, onorarea înaintasilor si a celor care s-au jertfit pentru libertatile noastre, respectul si promovarea valorii, sprijinirea celor mai slabi dintre noi, reconsolidarea institutiilor pe alte principii decât cele clientelare si politice, respectul fata de lege, responsabilizarea actului de guvernare, recuperarea demnitatii nationale si a acelor elemente care ne definesc cu adevarat. Tocmai pentru ca le reamintea românilor toate aceste valori, discursul rostit de M.S. Regele Mihai în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, a fost o revelatie pentru multi. Un astfel de discurs, limpede si plin de substanta, concret dar înalt, aplecat asupra realitatilor zilnice dar conectat la valorile eterne ale natiunii nu fusese niciodata pronuntat de vreun presedinte de republica, fie ea populara, socialista sau post-decembrista.

    Este evident ca României îi lipseste punctul de echilibru, acel factor neutru care sa se afle deasupra politicii si care sa ofere continuitate si viziune pe termen lung, dincolo de alternanta la guvernare. Monarhul nu face politica, nu sustine niciun partid, ofera însa echilibru si continuitate institutionala.
România este foarte prost reprezentata în exterior, nu reusim sa ne regasim sau sa ne redefinim un loc si un rol   international. Majestatea Sa Regele Mihai este respectat în întreaga lume, de la Washington la Moscova, si este varul capetelor încoronate din Europa. Tara nu ar putea gasi un mai bun ambasador.
Ne lipseste acel punct de întâlnire, acel factor de coeziune, în care sa ne regasim cu totii si cu care sa ne putem mândri, indiferent de vârste, de opiniile politice, de optiunile intelectuale, de meserie sau de origine. Monarhul este acest punct de întâlnire, de legatura cu trecutul nostru istoric si de potentare a partii celei mai bune din noi.
Politica româneasca ne ofera, de prea mult timp, numai fracturi, numai rupturi, o lipsa cronica de viziune, de stabilitate si de predictibilitate. Monarhul este continuitate si este competenta. El e pregatit sa domneasca si sa reprezinte o natiune, spre deosebire de presedintii nevoiti, în cele mai fericite cazuri, sa fie mereu autodidacti si improvizatori.

Chemam liderii politici, chemam institutiile, îi chemam pe liderii de opinie sa constientizeze faptul ca restaurarea Monarhiei nu este nicidecum dorinta utopica a câtorva sentimentali sau visatori, ci este nevoia pragmatica si vitala a unei tari aflate în suferinta.

Elitele pe care România le avea în secolul al XIX-lea au fost constiente ca doar un print strain pe Tronul tarii putea aplana conflictele dintre factiunile rivale, putea aduce stabilitate si prestigiu international. Elitele politice, economice si intelectuale de azi au sansa de a demonstra ca au viziune, ca au simt al raspunderii si patriotism, ca-si pot depasi ideile preconcepute si interesele de moment, pentru a oferi din nou României acea institutie care îi poate reda echilibrul intern, demnitatea, identitatea si prestigiul international. Dincolo de politica, deasupra politicii, pentru binele tarii si al copiilor nostri. Familia Regala serveste, de mai bine de 140 de ani, România. Majestatea Sa Regele Mihai, român prin na?tere ?i devotament, îsi slujeste tara de o viata. Acest mare Rege, a carui viata e o lectie, e îndemn la speranta si la actiune constienta si responsabila.

Familia Regala ar putea însa lucra pentru tara cu mult mai multa eficacitate daca si-ar recapata si atributele constitutionale. România are astazi nevoie ca Familia ei Regala sa o serveasca într-o Monarhie, si nu într-o republica.

Am pierdut destule ocazii, am irosit deja prea multe sanse. Este acum momentul ca elita politica sa nu se mai ascunda în spatele aparentei lipse de popularitate a Monarhiei: „poporul nu vrea", „poporul nu e pregatit". Acestea nu sunt explicatii, nu sunt argumente, sunt doar scuze. Românii au facut destul de unii singuri: foarte multi dintre ei s-au scuturat de ramasitele propagandei comuniste, foarte multi dintre ei au înteles virtutile si utilitatea unei Monarhii, tot mai multi dintre ei îsi doresc restaurarea Monarhiei. Chiar sondajele de opinie din ultimul timp arata ca Majestatea Sa Regele Mihai si Principesa Mostenitoare Margareta se bucura de încrederea si de aprecierile pozitive ale unei largi majoritati a românilor.

Dar pasul urmator apartine elitei politice. Daca la 1866, politicienii nostri au avut inteligenta si patriotismul de a-l chema pe Tron pe Carol I, politicienii de azi au uriasa si rara sansa de a face istorie, rechemându-l pe Tron pe Majestatea Sa Regele Mihai. Trecutul nostru ne demonstreaza ca nimic nu e imposibil, atunci când exista oameni cu viziune si curaj.

Chemam Uniunea Social-Liberala ca, în proiectul de modificare a Constitutiei, sa includa revenirea la Monarhia constitutionala. Îi chemam pe liderii politici, pe oamenii de afaceri si pe liderii de opinie patrioti sa se ralieze acestei propuneri. Chemam Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Greco-Catolica sa îsi demonstreze vocatia de biserici nationale si sa-si recunoasca Regele Uns al lui Dumnezeu. Chemam Academia Româna si îi chemam pe oamenii de cultura liberi si responsabili sa explice necesitatea restaurarii Monarhiei.

Îi chemam pe acei lideri politici influenti care si-au declarat deja optiunea pentru Monarhie sa-si sustina public optiunea si sa promoveze, la momentul modificarii Constitutiei, restaurarea Monarhiei. E acum clipa astrala în care mult hulita, de multe ori pe buna dreptate, clasa politica româneasca poate demonstra ca reprezinta interesele fundamentale ale tarii. Ea poate dovedi ca se poate autodepasi, prin promovarea singurei solutii institutionale care ne poate reda echilibrul si demnitatea: Monarhia constitutionala. Simtul raspunderii poate transfigura clasa politica de azi, asa cum a facut-o si cu cea de la mijlocul secolului al XIX-lea si o poate înalta deasupra intereselor meschine si trecatoare, catre apararea interesului national.

La 65 de ani de la momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit, prin santaj, sa abdice pentru a salva vietile a zeci de tineri anticomunisti amenintati cu moartea, la 65 de ani de la actul ilegal care a aruncat România în infernul totalitarismului comunist, la 65 de ani de când sufletul tarii a fost mutilat, chemam clasa politica si institutiile sa ofere României darul pe care aceasta îl merita: chipul demn, factorul de echilibru si de continuitate, tezaurul identitar care este Monarhia constitutionala. Noua Constitutie trebuie sa permita Monarhiei sa serveasca asa cum se cuvine si asa cum ni se cuvine România.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!
22 Decembrie 2012

Apelul este sustinut de 1236 de semnaturi. Printre ele:

1.    Doina CORNEA  
2.    Acad. Mihai SORA, filozof    
3.    Acad. Alexandru ZUB, istoric
4.    Acad. Dinu C. GIURESCU, istoric
5.    Dinu ZAMFIRESCU, presedintele Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Românesc (IICCMER)
6.     Constantin AVRAMESCU, vicepresedinte al Jockey Clubului Român
7.    Constantin MARTIAN, presedintele Aliantei Civice
8.    Dorina RUSU, Presedintele Fundatiei „Horia Rusu"
9.    Liviu TOFAN, Presedintele Institutului Român de Istorie Recenta (IRIR)
10.    Ion CARAMITRU, actor, directorul Teatrului National din Bucuresti
11.    Flavia BALESCU, economist
12.    Rodica COPOSU, inginer
13.    Lucia HOSSU-LONGIN, realizator TV
14.    Victor REBENGIUC, actor
15.    Mariana MIHUT, actrita
16.    Nelly MIRICIOIU, soprana
17.    Georgeta DIMISIANU, editor
18.    Nicolae CONSTANTINESCU, membru al Academiei de Medicina
19.    Sorin DUMITRESCU, pictor
20.    Marilena ROTARU, realizator TV
21.    Mircea DIACONU, actor
22.    Filip-Lucian IORGA, istoric
23.    Dan PURIC, actor si regizor
24.    Stefan CÂLTIA, pictor
25.    Constantin CODRESCU, actor
26.    Radu NEGRESCU-SUTU, scriitor
27.    Marius OPREA, istoric
28.    Cristian BADILITA, patrolog
29.    Mihai CANTUNIARI, scriitor
30.    Vladimir ZAMFIRESCU, pictor
31.    Diana MANDACHE,  istoric
32.    Radu Calin CRISTEA, scriitor si jurnalist
33.    Gabriel BADEA-PAUN, istoric al artei

Contact: Catalin Serban:  serban_catalin26@yahoo.com , tel. 0723 312 068

1 comments:

budur c spunea...

Este timpul sa ne recapatam demnitatea de oameni si romani, iar cat Maiestatea sa Rgele Mihai este in viata este un mare ajutor!
Cu respect,un ofiter de cariera in retragere al Armatei Romane.Col(retrag.)Budur.

Trimiteți un comentariu