Românie condusa de-ale-ESCU


de Felicia Mircea

Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu. Este un blestem? Este o soarta? Amintindu-i nu ma refer la faptul ca numele „marilor conducatori" ar avea vreo  „importanta", dar raportând la cum a aratat si arata tara, denota ca nu au fost de bun-augur pentru noi.
Societatea româneasca s-a degradat la maxim, datorita pe de o parte comunismului, iar pe de alta parte asa zisei democratii. România este de la an la an o societate tot mai schizoida, adica caracterizata de un comportament bizar, înclinat spre izolare.
Unii poate sunt nostalgici dupa perioada comunista, gândindu-se la faptul ca aveau asigurat un salariu si de asemenea o locuinta. Aveau toate astea si de asemenea si securitatea, dar gânditi-va la lipsa libertatii de exprimare si la foametea impusa. Altii sunt multumiti de democratia actuala deoarece au asigurat necesarul existentei si, nu numai atât, chiar prisosul. Toti vor sa ajunga repede bogati, dar o minima prosperitate, la cantitatea de munca si de stres, îi costa mult si în special sanatatea.
Niciuna din cele doua forme sociale nu este valabila pentru România. Pentru români este nevoie de o societate în care oamenii sa aiba toti asigurat traiul zilnic, fara grija zilei de mâine, iar cei muncitori si inteligenti sa iasa în evidenta si sa aiba posibilitatea sa urce pe scara ierarhica din punct de vedere social, economic si material.
Dupa multele masini care se perinda pe strazi, printre care multe foarte luxoase (gata sa te spulbere, pentru singurul motiv de a-i fi încurcat în grandomania lor fara  limite) si multele vile care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, nu ai zice ca tara o duce prea rau. Cine îsi permite atâtea vile si masini într-o tara despre care se spune ca este mutilata? Atunci de unde aceasta nemultumire materiala a românilor?
De ce nu putem sa îmbracam aceasta existenta a noastra cu o aura a bunastarii si a  multumirii sufletesti? Motivul pentru care nu beneficiem de aceasta bunastare este acela ca nu au fost create conditiile  necesare.
Pentru asta este nevoie de un presedinte, ministri si de colaboratori cu calitati multiple, cu o personalitate puternica, buni organizatori, buni administratori si sa fie cei mai reprezentativi din punct de vedere profesional, moral si spiritual (pentru ca spiritul joaca un rol foarte important în coordonatele unui om).
Este incredibil ca s-a ajuns aici. Rusine pentru dezastrul si degradarea în care a ajuns tara. Rusine pentru ce a ajuns învatamântul, sanatatea, educatia, televiziunea (care alearga dupa senzational, ignorând valoarea), ordinea publica, respectul fata de oameni, respectul oamenilor unii fata de altii. Agricultura vai de ea, turismul o gluma proasta, sportul este repetent, drumurile sunt omor cu premeditare. Pe oameni aproape nu-i mai motiveaza nimic decât interesul propriu. Te întâlnesti la tot pasul cu vulgaritatea, lipsa de speranta, insecuritatea. Toate formele de politete, de bun-sim? care îti îmbogatesc vocabularul, par sa fii iesit din uz. Lumea care se „descurca" este mereu grabita, repezita si nu mai are timp sa te asculte sau macar sa ia cunostinta ca existi. De majoritatea adolescentilor sa te feresti, pentru ca autocontrolul verbal si fizic nu mai functioneaza, demoleaza autenticul si frumosul.
Toti au dus si duc tara spre un viitor negru, daca se mai merge pe drumul pe care l-au apucat. Dar sunt constienti conducatorii de drumul ales? Ce se poate face pentru a preveni dezastrul si mai mare al tarii? Exista vreo coordonare, vreun plan cu privire la acest lucru?
Nimeni nu va veni sa ne salveze tara, asta trebuie facuta din interiorul ei,  de catre români. Nu prin manifestatii, greve si multa galagie se va putea face ceva. Acestea pot reda numai nemultumirile oamenilor, nicidecum nu vor constitui o rezolvare.
Ne comparam întotdeauna cu strainatatea, dar suntem departe, deoarece ei au salarii mari si preturi mici, iar la noi este viceversa. Ca la români, sa nu cumva sa iesim  din sabloanele de degradare, bine stabilite.
Dar cine o fi vinovat pentru toate câte se petrec în România? Stiu, am gasit vinovatul. „Extraterestrii" sunt de vina, „bata-i sa-i bata". Acesti invizibili care ne ghicesc gândurile si nu ne lasa sa ne organizam cum vrem. Lor trebuie sa le venim de hac si sunt convinsa ca vom gasi metodele sa-i anihilam.
Procedeul de solutionare a problemelor este mai complicat si mai stiintific si nu va putea fi facut de oricine, ci de catre cineva anume care se pricepe si cunoaste în profunzime metodele de rezolvare. Se va putea realiza acest lucru, dar nu imediat, ci dupa o anumita perioada.
Traim cu speranta în mai bine si ca ceea ce ne dorim se va înfaptui odata si odata. Ea ne însoteste întotdeauna si constituie un pilon pentru sustinerea noastra morala. A spera este o binefacere pentru sufletul nostru, de prea multe ori dezamagit.

1 comments:

Anonim spunea...

“Stiu, am gasit vinovatul. „Extraterestrii" sunt de vina, „bata-i sa-i bata". Acesti invizibili care ne ghicesc gândurile si nu ne lasa sa ne organizam cum vrem. Lor trebuie sa le venim de hac si sunt convinsa ca vom gasi metodele sa-i anihilam”.

... mă distrează ideea cu extratereştrii, adică o ironie pe care nu o merită... extratereştrii, adică un bumerang !

Trimiteți un comentariu