Monopolul B.O.R. pe timp de criza


Razvan Dinu, Alexandra Ariciu

Potrivit statisticilor, aproximativ 250.000 de oameni mor anual în România, cifra care face din firmele de pompe funebre si din cimitirele private, mine de aur pentru cei gata sa scoata profit chiar si de pe ultimul drum al românului. Dar, se pare ca acesti întreprinzatori si-au gasit nasul - Patriarhul Daniel vrea sa aiba monopol pe tot ce înseamna "moarte".
Biserica Ortodoxa Româna vrea sa le interzica preotilor sa mai slujeasca în cimitire private. În acest mod, oamenii ar fi nevoiti sa apeleze doar la locurile de veci detinute de Biserica.
O afacere deloc de neglijat, de circa 100 de milioane de euro pe an! La atât se pare ca se ridica profitul firmelor de pompe funebre plus câstigul celor care administreaza cimitirele private si pe care Biserica Ortodoxa Româna (BOR) vrea sa-l treaca în conturile sale. Primul pas a fost facut: a fost înfiintat deja un Departament al Cimitirelor, ce va controla orice miscare a privatilor care pastoresc drumul spre vesnicie.
Mai exact, preotii nu vor mai avea voie sa tina slujbe de pomenire în cimitirele private, iar administratiile bisericesti din tara sunt deja încurajate sa-si deschida cât mai multe unitati de pompe funebre care sa apartina Bisericii.
De altfel, înca din 2010, Patriarhia a pus pe picioare mai multe tipuri de afaceri, printre care o firma de servicii funerare cu preturi mai mari decât la privati, o spalatorie ecologica si o agentie de turism.
Locurile de veci, chiar si în cimitirele private, vor fi concesionate direct de la biserici, iar toti cei care vor încalca legea noului Departament al Cimitirelor vor fi trasi la raspundere de avocatii si juristii agreati si "antrenati" de Patriarhie.

Deputatul Adrian Merka cere o lege speciala

În legatura cu acest diferend aparut între oamenii de afaceri din domeniul privat si Biserica Ortodoxa Româna, deputatul minoritatii cehe si slovace Adrian Merka, unul dintre initiatorii legii cimitirelor, ne-a declarat: "Autorizarea pentru înfiintarea unui cimitir privat se cere de la Consiliul Local, nu de la Episcopie sau de la parohia respectiva, deci practic nu se poate interzice acest lucru daca exista aprobare în acest sens. Totusi, daca BOR doreste asa ceva, atunci se poate face doar printr-o lege în care sa se prevada clar cine da avizul pentru un cimitir, Biserica sau Consiliul Local ".

Preotii strâng averi uriase, în vremuri de criza

Patriarhia Româna a realizat anul trecut un profit net de aproape 6.400.000 €, conform datelor declarate la Ministerul de Finante. Numai Basillica Travel, firma prin care Patriarhia Româna organizeaza pelerinaje, si-a triplat profitul în 2011 fata de 2010, ajungând la unul de aproape 10.000 de euro. La fel de bine au mers afacerile si pentru Arhiepiscopia Bucurestilor - anul trecut a facut profit de peste 267.000 €. Iata principalele afaceri ale BOR, pe care Patriarhul Daniel le conduce cu mâna de fier:
• Basilica Travel - agentie de turism care organizeaza pelerinaje;
• Centrul de presa Basilica - firma care coordoneaza activitatea media a Patriarhiei (Televiziunea si Radioul Trinitas, publicatia Lumina si agentia de stiri Basilica);
• Bob de Roua - spalatorie ecologica;
• Chivotul Mare - firma de servicii funerare.


Banul e ochiul dracului. Da-l popii! (Opinii)
 
Biserica Ortodoxa Romana (BOR), prin preotii ei, ii indeamna pe crestini sa nu se inchine banilor, dar, la sfarsit de an, aceasta figureaza printre cele mai profitabile institutii din Romania.
E clar ca dintr-o institutie ecleziastica s-a transformat intr-un sistem, intr-un mecanism complex de produs bani. Principiul conform caruia "a da e mai bine decat a lua" se pare ca e strain bisericii.
Se stie ca numarul romanilor este intr-o continua scadere. Statisticile de evidenta a populatiei si ultimele sondaje de opinie spun ca populatia Romaniei a scazut cu circa 2,5 milioane, in ultimii zece ani.
De asemenea, numarul credinciosilor care frecventeaza biserica, zi de zi sau duminicile din an, este in scadere. Cu toate acestea, an de an se construiesc zeci de biserici si manastiri.
Asa s-a intamplat si in armata, preotii militari au construit zeci de capele, iar dupa desfiintarea unitatilor militare, in urma restructurarii armatei, au inceput procesele intre Biserica si Ministerul Apararii Nationale pentru clarificarea situatiei patrimoniale. La cine sa ramana, in patrimoniu, cladirile si terenurile, la biserica sau la armata?
Crestinii saracesc, iar biserica se imbogateste. O fi bine, o fi rau, Dumnezeu stie. Mass-media ne informeaza ca visteria BOR ar atinge cifra de trei miliarde euro. "Donati bani pentru manastirea X". Nu zic nu, poate ca sunt si manastiri care o duc rau, sunt in constructie etc., dar sunt si multi care fac o multime de bani prin acest mod de a cersi.
Langa Bucuresti, la manastirea Cernica, pentru sfintirea masinii trebuie sa scoti din buzunar 100 de lei, in cel mai fericit caz, pentru ca sunt unii care ii miluiesc pe preoti cu cate 500 de lei sau 500 de euro.
Se zice ca omul are doua maini, cu una sa dea si cu cealalta sa ia. Si preotul are tot doua maini, dar nu mai de luat. Asa se face ca oamenilor le e frica si sa moara pentru ca se gandesc cat le va lua popa pentru inmormantare.
Pentru ca, intr-adevar, unele biserici-catedrale ajung la cifre de ordinul sutelor de lei, in schimbul oficierii unei slujbe de botez, cununie sau inmormantare. De gasit un loc de veci, nici pomeneala, caci acolo se vorbeste de ordinal miilor de euro. Nu e bine nici sa traiesti, dar nici sa mori.
Pe de o parte, Biserica Ortodoxa, prin preotii ei, propovaduieste milostenia, smerenia, pretuirea lucrurilor spirituale si nu a celor materiale, indemnandu-i pe credinciosi sa nu adune comori pe pamant, ci in ceruri, iar daca au o bruma de banuti, sunt sfatuiti sa-i doneze bisericii pentru ca aceasta stie unde este mai mare nevoie.
Pe de alta parte, construiesc incontinuu ziduri caci de sufletele crestinilor nu poate fi vorba, biserici langa biserici. Mai mult, unii preoti in exces de zel, nu pentru slava lui Dumnezeu, ci pentru mandria lui au construit, nu biserici, ci adevarate catredale.
In acest sens, exemplul cel mai elocvent este construirea Catedralei Mantuirii Neamului, in plina criza economica, financiara, politica si sociala. Banul vaduvei, acesta este pretextul bisericii, sub masca caruia aduna zeci si sute de mii de euro. O cladire mult mai impunatoare decat "Casa Poporului". E adevarat ca lucrurile mari si trainice se fac in vremuri grele si ca aceia sunt liderii adevarati care reusesc sa faca aceste lucruri. Dumnezeu stie cum e mai bine.
Oricum, multi mireni raman sceptici la capitolul acesta, crezand ca nu e un lucru chiar atat de bun. Nu acum, poate mai tarziu, cu toate ca viitorul e cam sumbru pentru religie; preotul va ajunge, cu timpul, un simplu functionar, cu un birou ca si psihologul, doctorul si toti ceilalti.
In alta ordine de idei, sunt zeci si poate sute de preoti care practica tot felul de magii si vrajitorii in numele lui Dumnezeu si sub obladuirea Bisericii. Dintre acestea, cea mai des frecventata este "deschiderea Evangheliei", prin care preotul ghiceste tot viitorul penitentului. Unii dintre acestia mai fac si "minuni". Vinovati de acest lucru sunt si crestinii, care apeleaza la astfel de vrajitori.
Asadar, daca ai si daca nu ai, da-i popii un banut, ca stie el ce sa faca cu acesta. In rest, Dumnezeu cu mila, pentru ca toti suntem, intr-un fel sau altul, la mana Celui de Sus.

0 comments:

Trimiteți un comentariu