Jurnal de istorie

Regina Ana de RomaniaRegina Ana s-a nascut la Paris pe 18 septembrie 1923 fiind fiica Principelui René de Bourbon-Parma si a Principesei Margrethe a Danemarcei.
Regina Ana are o personalitate fascinanta, calda, optimista, de o modestie remarcabila. Are un farmec aparte, iar conversatia cu MS este intotdeauna usoara si fireasca. Educatia primita, etica muncii in spiritul catolic, experienta razboiului, dar si a vietii in exil au creat imaginea de azi a Reginei. Regina este stranepoata Regelui Christian IX al Danemarcei pe filiera materna. Tot pe filiera materna bunica sa era Printesa Marie d'Orléans casatorita cu Printul Valdemar, fiul Regelui Christian IX al Danemarcei. Pe linie paterna bunica sa era Infanta a Portugaliei, iar bunicul Duce de Parma si Piacenza, ultimul suveran al acestui ducat inainte de unificarea cu Italia.85 de ani de la Juramantul MS Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei

Regele Mihai depunand Juramantul in Parlamentul Romaniei, 20 iulie 1927, cu 85 de ani  in urma (Sursa ANR)
Acum 85 de ani pe 20 iulie 1927 Regele Ferdinand I Loialul se stingea din viata. In urma sa lasa o aparenta 'criza dinastica' asa cum unii istorici au incetatenit  formula care pe drept cuvant era pe placul candva al comunistilor, mai apoi al celor din stanga postdecembrista. In fapt era o situatie prevazuta  in constitutiile monarhiilor  cand pe timpul minoratului unui rege, prerogativele erau indeplinite de un Regent sau o Regenta. Pentru mai buna dv informare, in Romania situatia fusese determinata de renuntarea la prerogativele regale ale Principelui Carol, iar Regele Ferdinand isi asigurase succesiunea prin numirea nepotului sau Mihai ca viitor monarh.Expozitie 90 de ani de la Ceremoniile Incoronarii din 1922La Muzeul National de Istorie a Romaniei a avut loc vernisajul expozitiei prilejuite de aniversarea in aceasta toamna a 90 de ani de la Ceremonialul Incoronarii Suveranilor Romaniei intregite.
S-au împlinit 147 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand. Fotografiile prezentate prezinta regi si mostenitori. Majestatea Sa Regele Mihai I este cel care, prin numirea ca succesor al sau a Principesei Margareta, a dovedit întelegerea necesitatii de adaptare la realitatile noului secol, asa cum o facusera, în secolele al XIX-lea sau XX, în problema succesiunii Regele Carol I sau Regele Ferdinand. Regele Mihai a fost si este Rege, titlul sau nu se pierde chiar daca astazi monarhia este nefunctionala în România, exista o suveranitate non-teritoriala si un fons honorum pe care numai suveranul îl detine chiar si în aceasta ipostaza. În monarhia functionala regii României îsi puteau îndeplini misiunea de aducatori de stabilitate.Marturii INEDITE despre Principesa Mostenitoare a României

Volumul "Patrie si Destin. Principesa Mostenitoare a României", de Diana Mandache a fost lansat la Bookfest. Cartea este o lucrare cu caracter biografic, reunind marturii ale unor contemporani care au cunoscut-o pe fiica cea mare a regelui Mihai I.
"În carte cititorii vor descoperi cum am trait, de fapt. Ba mai mult, sunt niste documente de analiza, foarte interesante, care îl au ca subiect pe tatal meu, regele Mihai. Sunt lucruri care nu s-au stiut, când a venit pentru prima data aici (n.r. - în România) în '90, de Craciun", a declarat presei principesa, scrie Agerpres.
Ea a subliniat ca autoarea "a muncit foarte mult la realizarea cartii, zi si noapte si a avut multe documente si fotografii inedite", care se regasesc în volum. "Ar trebui sa tinem seama si sa întelegem mai mult rolul principesei Margareta a României ca parte activa a societatii românesti, în contextul istoriei sud-estului Europei, al evolutiilor din Balcani si manifestarilor Familiilor Regale din aceasta regiune, dupa caderea Cortinei de Fier", a spus, la lansare, Diana Mandache, autoarea cartii "Patrie si Destin. Principesa Mostenitoare a României".
Istoricul Adrian Cioroianu, care a marturisit ca o admira foarte mult pe principesa si de aceea este subiectiv, a afirmat ca volumul lansat este "o carte de istorie a tarii, care vorbeste de istoria exilului, de o perioada formatoare, departe de tara". "O admir pentru ceea ce face, cu atât mai mult cu cât despre fundatia pe care o are s-a vorbit foarte putin în ultimii ani, pentru umorul sau, nu accesibil pentru cei care o întâlnesc la un târg de carte, pentru Cartea sa de bucate regale, pe care a lansat-o vara trecuta si a fost un succes de librarie, o admir pentru ceea ce povesteste în aceasta carte, ca si pentru standardul pe care l-a fixat în materie de concetatenie", a spus Cioroianu.
Cartea este o lucrare cu caracter biografic, reunind marturii ale unor contemporani care au cunoscut-o pe fiica cea mare a regelui Mihai I, prezentarea fiind facuta din perspectiva istoricului. "În scrierea acestui volum m-au preocupat în principal ideile, simbolurile care s-au constituit în puncte de reper, si mai putin statisticile", marturiseste Diana Mandache, într-o nota a autoarei care deschide volumul.
Potrivit acesteia, "destinul principesei se confunda adeseori cu acela al regelui, viata sa fiind profund influentata de istoria recenta din România si din sud-estul Europei". "Interviurile realizate reprezinta adevarate marturii istorice, iar documentele de arhiva private sau publice, alte materiale inedite utilizate, arborii genealogici constituiti din perspectiva ascendentilor si a legaturilor cu marea familie regala europeana, informatiile furnizate de mass-media, toate recompun si aduc în fata cititorului aspecte noi, ce construiesc o carte vie", scrie autoarea.


Urmasul Regelui se stabileste în România Principele Nicolae, fiul Principesei Elena (cea de-a doua fiica a Regelui Mihai), urmeaza sa se stabileasca mâine în România, conform unor surse apropiate Casei Regale, citate de Adevarul.
Principele Nicolae, al treilea în ordinea succesiunii la tron, soseste mâine în tara noastra. Tânarul de 27 de ani, cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tronul României, va prelua o parte dintre activitatile publice ale Casei Regale a României. În 2010, Principele Nicolae a primit, în cadrul unei ceremonii solemne organizate la Palatul Elisabeta, titlul de Alteta Regala, la împlinirea a 25 de ani. Totodata, bunicul sau, Regele Mihai I de România, i-a acordat decoratia „Nihil Sine Deo". Nicolae a fost prezent, de mai multe ori în România, în ultima vreme.
La 30 decembrie 2007 s-a stabilit Noul Statut al Casei Regale prin care nu se mai aplica legea salica (care interzicea accesul femeilor la tronul României). Primele doua succesoare au devenit, astfel, fiicele cele mari ale Regelui, Margareta si Elena. Dupa ele - Nicolae!
În primul interviu acordat presei din România, Principele Nicolae spunea, în 2008, în ziarul „Cotidianul", ca nu stapâneste limba româna (nici cât sa se descurce pe un peron de gara), dar ca, daca românii îl vor vrea, nu va refuza invitatia la tron.Majestatea Sa Regele Mihai

Regele a participat la Întâlnirea anuala internationala a colectionarilor de masini din Al Doilea Razboi Mondial ce a avut loc în localitatea Biere, din Elvetia.
"Pe 11 august 2012, a fost o zi splendida, cu mult soare si un cer albastru fara niciun nor. Majestatea Sa Regele Mihai, aflat în Elvetia, a petrecut în localitatea Bière câteva ore de neuitat. Regele s-a aflat într-o forma de zile mari. Majestatea Sa a luat parte la Întâlnirea anuala internationala a colectionarilor de masini din Al Doilea Razboi Mondial. Regele si-a condus jeepul, a conversat cu lumea prezenta, s-a întâlnit cu prietenii sai colectionari din Elvetia, Anglia, Canada si Statele Unite ale Americii. Dl Michel Lude, organizat al evenimentului si cunostinta veche a Regelui, a stat mai tot timpul în preajma Majestatii Sale. Colectionarii sunt oameni minunati, entuziasti si pasionati", scrie Principele Radu pe contul sau de Facebook.


Expozitie de fotografieO frumoasa expozitie fotografica a ASR Principesei Sofia a Romaniei va fi deschisa la Château de Tronjoly intre 1 iulie - 29 august anul acesta: "Images de Bretagne".
Alteta Sa Regala Printesa Sophie a aratat fotografia ei lucreaza pentru prima data în "Rencontres" Culturelles expozitii la Château de Tronjoly în vestul Frantei, în timpul verii anului 2011. La sfârsitul celor 2 saptamâni, publicul a fost invitat sa voteze pentru piesele lor preferate de arta si de Alteta Sa Regala a câstigat premiul favorite Public Works, în categoria de fotografie.
Alteta Sa Regala Printesa Sophie a aratat fotografia ei lucreaza pentru prima data în "Rencontres" Culturelles expozitii la Château de Tronjoly în vestul Frantei, în timpul verii anului 2011. La sfârsitul celor 2 saptamâni, publicul a fost invitat sa voteze pentru piesele lor preferate de arta si de Alteta Sa Regala a câstigat premiul favorite Public Works, în categoria de fotografie.
Ca urmare a acestei expozitii fotografice în primul rând, Printesa Sophie a fost invitat din nou pentru un nou spectacol la Tronjoly in aceasta vara. În acest an, Printesa Sophie va fi afisat un numar mult mai mare de lucrari decât cinci afisat în 2011. Ea a ales cele 50 piese cele mai reprezentative de munca ei prezenti la expozitie vine.
Printesa a fost abuza în fotografia de mai multi ani. Ca parte a studiilor sale de arta de la Universitatea din Carolina de Nord, în Asheville (Statele Unite ale Americii), Printesa Sophie a luat un an si jumatate de fotografie alb-negru, precum si Cibachrome. Cibachrome este o tehnica utilizata de fotograf pentru a transfera un diapozitiv de culoare pe o hârtie de imprimare în camera obscura, un proces simplu, dar complicat 45 minute pentru fiecare imprimare facut în întuneric total.
Prin aceste cursuri si de nenumarate ore în camera obscura, Alteta Sa Regala a descoperit cat de mult a iubit acest mediu. Ea nu a facut-o, ajunge totusi în el la un nivel profesional pâna în ultimii ani. În acest timp, activitatea sa a evoluat in mod natural. Astazi este reprezentantul de starea de spirit, atmosfera si sentimente, mai mult decât munca ei anterioare a fost vreodata.
Aceasta expozitie vine de la Château de Tronjoly va fi o revelatie pentru cei care nu sunt familiarizati cu munca ei, si o bucurie pentru cei care sunt. Printesa de 50 de fotografii vor fi expuse si de vânzare în doua camere mari la etajul al doilea al cladirii cu vedere motivele de Château, de la 1 iulie-august 29.


Son Altesse Royale la princesse Sophie lui a montré la photographie travaille pour la première fois au cours des «Rencontres Culturelles" expositions au Château de Tronjoly en Ouest de la France au cours de l'été 2011. A la fin des 2 semaines, le public était invité à voter pour leurs morceaux préférés de l'art et Son Altesse Royale a remporté la préférence du public prix dans la catégorie Travaux de la photographie.
À la suite de cette première exposition photographique, la princesse Sophie a été invité à revenir pour un nouveau spectacle à Tronjoly cet été. Cette année, la princesse Sophie sera montrant un plus grand nombre d'œuvres que les cinq affiché en 2011. Elle a choisi les 50 morceaux les plus représentatifs de son travail actuel pour l'exposition à venir.
La princesse a été barboteurs dans la photographie depuis de nombreuses années. Dans le cadre de ses études d'art à l'Université de Caroline du Nord à Asheville (USA), la princesse Sophie a pris un an et demi de la photographie noir et blanc, ainsi que Cibachrome. Cibachrome est une technique utilisée par le photographe de transférer une diapositive couleur plus à un tirage papier dans la chambre noire, un processus simple, mais délicate minute 45 pour chaque impression fait dans l'obscurité totale.
Grâce à ces classes et d'innombrables heures dans la chambre noire, Son Altesse Royale a découvert à quel point elle aimait ce milieu. Elle n'a cependant pas y entrer à un niveau professionnel jusqu'à ce que les dernières années. Pendant ce temps, son travail a naturellement évolué. Aujourd'hui, il est représentatif de l'humeur, des atmosphères et des sentiments, plus de son travail antérieur a jamais été.
Cette exposition vient à la Tronjoly Château de sera une révélation pour ceux qui ne sont pas familier avec son travail, et une joie pour ceux qui le sont. La princesse de 50 photographies seront exposées et en vente dans deux grandes salles du deuxième étage de l'immeuble donnant sur le parc du Château, du 1er Juillet à Août 29.

0 comments:

Trimiteți un comentariu