Jubileul de Diamant al Reginei Marii Britanii, un eveniment unic în lume

de Andra Miron si Razvan Cimpoca60 de ani de domnie. O viata la conducerea unui regat. Cu alte cuvinte Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a. Tradus în viata supusilor sau a oamenilor de pretutindeni a însemnat o aniversare plina de fast, motiv de bucurie, de bârfe sau de contestari, un prilej de publicitate pentru casa regala si Marea Britanie plus o inimaginabila petrecere de strada. Traiesti asa ceva o data în viata.
Pe 21 aprilie 1926, se nastea prin cezariana primul copil al printului Albert, duce de York, fiul regelui George V. Mica printesa, a treia în linia succesiunii la tronul Regatului Unit, primea numele Elisabeta Alexandra Maria. Lilibet, asa cum era alintata, avea 11 ani când tatal ei a urcat pe tronul Marii Britanii, dupa moartea bunicului si abdicarea unchiului, renegat în urma unei casatorii dezonorante.
În 1951, când tatal ei, regele, a fost diagnosticat cu cancer la plamâni, responsabilitatile Coroanei au trecut în sarcina printesei Elisabeta. Pe 6 februarie, regele George VI a murit în somn. Printesa si sotul ei, printul Filip, vizitau Kenia si au aflat vestea de la televizor. S-au întors de urgenta la Londra. Viitoarea regina trebuia sa participe la Consiliul Succesoral si sa îsi preia Coroana. Era 2 iunie 1953.
Au trecut 60 de ani de-atunci. La 121 de ani dupa ce regina Victoria era ovationata de supusi, un al doilea suveran britanic celebreaza 6 decenii de domnie. Pe scurt - Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a. O sarbatoare de patru zile împartita între traditie si avangarda, pasiune si spectacol fastuos. Prima zi, 2 iunie: cursa hipica de la Epsom.
Cursele de cai sunt foarte apreciate în Regat. Spectacolul sportiv înseamna deopotriva afaceri de multi bani, dar si un bun prilej de etalare a statutului social, a tinutelor si a celebrelor palarii. E locul unde mergi obligatoriu daca vrei sa cunoasti oameni influenti sau pur si simplu... sa te simti bine.
Cele numai 15 grade Celsius nu le-au împiedicat pe doamne sa îmbrace rochii vaporoase sau fuste scurte. Abia pariurile au mai încins atmosfera.
Poti sa faci combinatii, sa analizezi concurentii, sa consulti listele trecute sau pur si simplu... sa mergi la noroc.
Caii se antreneaza luni întregi pentru concurs. Acesta de exemplu a intrat în programul de pregatire de un an si jumatate. Alearga o ora si jumatate în fiecare zi. A fost cumparat cu 10 mii de lire, dar îsi poate mari de 100 de ori valoarea daca face performanta.
Ea însasi o buna calareata, Regina nu este un simplu spectator la Epsom, ci un fin specialist. A participat ea însasi la spectacole hipice sau la parade. În 1981, maiestria ei în stapânirea cailor i-a salvat viata. Mergea pe The Mall la o serbare nationala, când din public s-au auzit sase focuri de arma. Si-a stapânit calul înnebunit de frica si a continuat ceremonia. Gloantele s-au dovedid a fi oarbe, dar tânarul de 17 ani care le-a tras a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
În cea de-a doua zi a jubileului de diamant, spectacolul s-a mutat la Londra. 1000 de ambarcatiuni au plutit pe Tamisa si i-au dat onorul Reginei. Nici ploaia, nici vântul nu a clintit vreunul dintre miile de spectatori de pe malul Tamisei.
Accesul pe podurile de peste Tamisa fost restrictionat si singurii participanti au intrat pe baza unor permise obtinute cu saptamâni în urma. 5.500 de politisti si 7.000 de voluntari au asigurat ordinea publica.
Strazile au fost închise si participantii la eveniment s-au dotat cu steaguri, masti si costume în alb, rosu si albastru. Fiecare a încercat sa ajunga cât mai aproape de familia regala. Norocosii au schimbat chiar câteva cuvinte cu printul William.
Regina si printul consort Philip au pasit pe barja regala unde îi asteptau printul Charles si Camilla, ducesa de Cornwall, printul William si Kate, ducesa de Cambridge, si printul Harry. Vasele de lupta si cele cu aburi, catamarane, barci cu motor si vaporase de agrement, toate au plecat, cronometrate la secunda, pe Tamisa. Zece vase au avut la bord orchestre care au intonat teme muzicale în ton cu institutia prin dreptul careia treceau. La serviciul de informatii britanic, MI6, au cântat melodia din filmul James Bond.
Caleasca regala a fost creata special pentru acest eveniment, împodobita cu ornamente de aur si catifea rosie. A fost mai înalta decât celelalte ambarcatiuni, astfel încât regina sa poata fi vazuta cât mai bine, iar nivelul Tamisei a fost controlat la milimetru printr-un sistem de supape care închideau si deschideau barajul.
Regina însasi a înfruntat cu stoicism vremea specific londoneza. Singura concesie a fost un sal alb, care i-a acoperit umerii. Doar un moment a fost stricat de ploaie. Ceremonia ar fi trebuit sa se încheie cu un spectacol aviatic, dar aparatele de zbor nu au mai fost ridicate.
În seara paradei, o veste proasta a umbrit veselia generala - printul consort a fost internat din cauza unei infectii la rinichi. Incidentul a schimbat programul ceremoniilor, uneori, cu totul surpinzator.
N-au lipsit nici bârfele mondene. Tinutele ducesei de Cambridge au facut, evident, deliciul presei: The Telegraph a descoperit ca Tulisa, membra a juriului X Factor, si Kim Kardashian au purtat acelasi model de rochie. Diferenta au facut-o mânecile, pentru ca n-ar fi fost adecvat ca Ducesa sa se afiseze cu bratele goale la o astfel de ceremonie.
A patra zi a jubileului, cea a ceremoniei de la Catedrala St Paul, a fost cea mai sobra.
Regina nu a lasat nicio secunda sa se vada îngrijorarea pentru starea marelui absent de la ceremonie, printul consort Phillip si a dat curs cu eleganta celorlalte momente din programul oficial, inclusiv prânzul cu 2000 de invitati.Eleganti, invitatii au sosit cu mai bine de o ora înaintea Reginei, iar multimea curioasa a umplut trotuarele din fata Palatului.
Punctualitatea Reginei este de notorietate, asa ca nimeni nu a fost surprins sa vada trasura aurita iesind pe portile Palatului fix în clipa în care Big Ben batea ora exacta. Si pentru ca printul consort a lipsit, alaturi de Elisabeta a doua a stat Camilla, ducesa de York. Au lasat în urma peste 2000 de oameni entuziasmati.
A fost spiritul care a dominat cele patru zile de euforie britanica. Regina a coborât din nou în rândurile supusilor ei, la fel de aproape ca în urma cu 67 de ani, când s-a furisat din Palat sa celebreze împreuna cu multimea sfârsitul razboiului. Suverana care s-a înrolat în armata, ca sofer si mecanic auto în Serviciul Teritorial Auxiliar, care si-a platit singura, din cupoane rochia de mireasa si care s-a multumit cu o pereche de ciorapi de matase drept dar de nunta, a câstigat respectul Regatului si al lumii. Regina a trecut în aplauze si urale pe the mall. A iesit la balconul palatului Buckhingham si a salutat multimea. A fost gestul pe care îl asteptau cu totii - cel care le da încredere si le spune ca au ramas uniti.

1 comments:

Anonim spunea...

Impresionată relatare:
« Suverana care s-a înrolat în armata, ca sofer si mecanic auto în Serviciul Teritorial Auxiliar, care si-a platit singura, din cupoane rochia de mireasa si care s-a multumit cu o pereche de ciorapi de matase drept dar de nunta, a câstigat respectul Regatului si al lumii. »

Impresionantă şi imaginea Regelui Mihai, în dreapta Majestăţii sale!

Trimiteți un comentariu