In aceasta lume nebuna...

Alexandru Vlad Lungu

Cultura este hrana spirituala a societatii. Chiar ingradita de sistemul dictatorial, cultura romaneasca a avut o continuitate istorica. Dezbaterea unui subiect cum este cel asupra culturii, este atat de vast, incat devine greu de abordat. Fara sa amintesc de lada de gunoi a culturii si nici de varfurile ei incandescente, ma rezum la acei oameni, care din pasiune, au pus si pun cate o caramida la aceasta latura care sustine un sistem. Intr-o societate in care democratia post-comunista se afla undeva in neoliticul politic universal, spiritul cultural este in avantganda.
Cu un pios gand de aducere aminte, doresc sa amintesc cateva nume dintre cei pe care i-am cunoscut si admirat pentru daruirea si destainuirea pasiunilor lor, in privat, asupra diverselor domenii culturale. Astfel, arhitect Sivia Paun pentru cercetarile asupra originii scrierii, cum sunt Tablitele de la Tartaria si scrierile rupestre din pesterile Romaniei; compozitorul si arhitectul Enrico Fanciotti pentru pasiunea sa fata de patrimoniul arhitectural medieval din Tarile Române; inginerul Doru Todericiu pentru cercetarile sale arhiologice asupra culturii de piatra din Dacia preistorica. Si toate aceste manifestari culturale, in care se discutau ultimile noutati din domeniile amintite, aveau loc sub patronajul mamei mele, dr. Gabriela Dancescu, pasionata de istorie, arhiologie si arta, care si acum, dupa mai bine de 45-50 de ani, isi aduce aminte cu nostalgie de acele vremuri.
Astazi, cand politica si grija zilei de maine retin atentia pe prima pagina a mass-media, exista oaze de lumina spirituala, iesite parca dintr-o alta lume, sunt oameni de-a caror existenta te miri, care lasa impresia ca traiesc in afara timpului actual.
In acest context, am remarcat existenta familiei Mandache.Diana Mandache este doctor în istorie, cercetatoare si autoare de carte istorica. Pasiunea Dianei Mandache sunt studiile asupra caselor regale din lumea întreaga si, fireste, istoria monarhiei românesti ca parte a istoriei tarii si Europei.
Este o românca tenace, care si-a platit singura calatoriile de studii, a trait sapte ani la Londra si a predat, a scris, a cercetat în cele mai celebre arhive britanice si americane.
Când, dupa sapte ani britanici a decis sa se întoarca în România pentru ca interesul pentru studierea estului european scazuse si pentru ca nu se simtea la locul ei în acea societate în care alteritatea atragea atentia, viata Dianei Mandache a luat un alt curs: un post la Muzeul National de Istorie, concursuri, truda asupra cartilor pe care si-a propus sa le termine cu mijloace proprii.
Diana Mandache ne spune: "Am publicat mai multe carti dintre care 'Americans and Queen Marie of Romania' (Oxford-Portland, 1998); 'Romania, Mitteleuropa si Balcanii' (Pro Transilvania 1999); "Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania" (Sutton 2004); "Marie of Romania. Images of a Queen" (Rosvall Royal Books 2007)."
http://jurnaldeistoric.wordpress.com/

***Valentin Mandache este expert in case de epoca si market analyst specializat pe piata constructiilor istorice si etnografice.
Dar sa-l lasam sa se prezinte singur.
"Competenta mea acopera domeniul edificiilor de diferite stiluri arhitecturale construite in principal intre secolul 19 si mijlocul secolului 20, conace si case taranesti cu valoare etnografica. Acest blog contine opiniile si analizele mele cu privire la casele de epoca, patrimoniul arhitectural si habitatul traditional din cadrul provinciilor istorice ale Romaniei si regiunile adiacente tarii. Sunt calificat in istoria economica si culturala a tarilor sud est europene la London School of Economics and Political Science unde am urmat studii de master si doctorat. Sunt de asemenea calificat ca economist la Birkbeck College, Department of Economics, Mathematics and Statistics din Londra. Anterior institutiilor britanice, am absolvit Facultatea de Geologie si Geografie a Universitatii din Bucuresti. Mi-am desfasurat activitatea pe parcursul a peste doua decenii, incepand cu 1990, in domenii de activitate de la cel cultural, la economic si tehnic, cu precadere in cadul proiectelor de integrare europeana a Romaniei, la
institute de cercetare britanice, si lucrat in calitate de analist pentru organizatii comerciale din Regatul Unit interesate in Balcani si fosta Uniune Sovietica. M-am specializat de asemenea in Marea Britanie in sectorul caselor istorice si facut expertize specifice de patrimoniu arhitectural si analiza pietei proprietatilor de epoca din acea tara. Sunt autor de articole si rapoarte pentru clienti internationali pe tema caselor de epoca, precum si de consultanta in domeniul specializat al investitiilor in imobile istorice.
Doresc sa dezvolt segmentul de piata al caselor de epoca, un domeniu neglijat si valoros al partimoniului local, dintr-un punct de vedere care sa integreze cultura cu economicul, un concept des intalnit in statele din vestul Europei cu o mare traditie a pietei edificiilor istorice si etnografice, dar slab dezvoltat in Romania.
M-as bucura sa va ofer asistenta necesara, daca doriti achizitionarea, renovarea sau restaurarea unei case de epoca, ori sa aveti intocmit un studiu de piata sau alt tip de consultanta in acest domeniu. Pentru a discuta planul sau proiectul dumneavoastra, datele mele de contact sunt accesibile la pagina Contact a acestui blog."
http://casedeepoca.wordpress.com/

1 comments:

Anonim spunea...

"Si toate aceste manifestari culturale, in care se discutau ultimile noutati din domeniile amintite, aveau loc sub patronajul mamei mele, dr. Gabriela Dancescu, pasionata de istorie, arhiologie si arta, care si acum, dupa mai bine de 45-50 de ani, isi aduce aminte cu nostalgie de acele vremuri".... Cuvinte care au alta dimensiune de cand distinsa doamna a plecat la Ceruri. Inima culturii noastre a mai tacut putin !
Mihaela Sanda Popescu

Trimiteți un comentariu