Geniul de la Hobita


Geniul din Hobita, Gorj

Constantin Brâncusi, socotit unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a nascut la Hobita, în judetul Gorj, pe 19 februarie 1876, si s-a stins la Paris, pe 16 martie 1957, la 81 de ani. Capodoperele sale - "Pasarea maiastra", "Domnisoara Pogany", "Coloana infinitului", "Masa tacerii" sau "Poarta sarutului" - au influentat fundamental viziunea plastica în sculptura mondiala, zeci de alte lucrari ale sale fiind evaluate astazi la sume colosale, de ordinul milioanelor de dolari.
A renuntat la pasaportul românesc
Brâncusi a renuntat la orice legatura cu tara sa natala în 1951, când a fost criticat de Academia Româna, controlata de regimul comunist, pe motiv ca arta sa este decadenta. Revoltat, Brâncusi si-a depus, pe 1 august 1951, pasaportul românesc la ambasada de la Paris si a cerut cetatenia franceza, pe care a obtinut-o la 15 iunie 1952. În testamentul sau, redactat la 12 aprilie 1956, artistul si-a lasat mostenirea sotilor Alexandre Istrati si Natalia Dumitresco, numiti legatari universali, dar si statului francez. "Las mostenire statului francez pentru Muzeul National de Arta Moderna absolut tot ceea ce vor contine în ziua decesului meu atelierele mele situate la Paris, Impasse Ronsin 11, exceptând doar banii lichizi, titlurile sau valorile care s-ar putea afla acolo si care vor reveni legatarilor mei universali". Brâncusi s-a stins din viata la 81 de ani, pe 16 martie 1957, si a fost înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.


Ansamblu monumental - Constantin Brancusi, Targu Jiu, Romania

Florea Uwe Alexandru

Municipiul Targu Jiu adaposteste numeroase obiective turistice de interes national printre care se numara si sculpturile lui Constantin Brancusi din parcul cu acelasi nume. Monumentele reprezinta un omagiu adus eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Masa tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului sunt dispuse pe aceeasi axa dinspre apus spre rasarit.
Constantin Brancusi, sculptor simbolist, a reusit sa surprinda cu genialitate esenta in monumentele create prin imbinarea materialului si a formelor cu un titlu sugestiv. Masa tacerii, modelata in calcar e masa participantilor la razboi, cu scaune sub forma unor clepsidre care masoara timpul scurs pana la inceperea lui in tacere de suspans. Poarta Sarutului este sculptata in travertin facand trecerea de la viata la moarte. Coloana infinitului este construita din fonta fiind considerata un adevarat axis mundi si un "punct de varf al artei moderne" de catre Sydnei Geist.
Adevaratele nume ale operelor brâncusiene, anume: "Coloana infinitului" din "Coloana sacrificiului infinit" - dat de eroii nostrii. Pe de alta parte daca numarati modulele (de fapt sunt sicrie - ale sacrificiului infinit) din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv, jertfa continua a neamului românesc.
Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa înconjurata de 12 scaune. Deci nu "Masa tacerii", ci "Masa apostolilor neamului", iar în mijloc s-ar afla însusi Iisus Hristos.
Al treilea monument arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este asa ceva. Deci nu se numeste "Poarta sarutului" caci nu are legatura cu memoria eroilor, ci "Monumentul Intregirii neamului", deoarece fiecare stâlp este alcatuit din 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai înseamna si unitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame - România.
Ansamblul a fost deschis in 1938, dar abia dupa 25 de ani a fost inaugurat ca si parc monumental. Este situat pe malul Jiului cu numerosi copaci care au imbatranit aici, fantani cu sculpturi moderne, cismele, banci din piatra sculptata ingenios cu operele monumentale pe aleea din centru. Intrarea in parc face trecerea prin Poarta Sarutului unde numerosi turisti romantici isi fac poze si continua la capatul aleii cu Masa Tacerii, inconjurata de salcii care isi pleaca ramurile in semn de recunostinta pentru artist si continua pe malul raului. Coloana Infinitului se afla in partea opusa a orasului, in cazul in care va intrebati de ce nu o gasti in cadrul parcului, orientata spre rasarit. Inconjurata de verdeata si apa, consstructia inalta ochii privitorului spre cer, infinit, inclinandu-l la recunostinta.
 Deoarece Targu Jiu este situat in sudul tarii va recomand sa vizitati monumentele primavara. Daca o sa popositi totusi vara, va veti putea aseza in parc la umbra copacilor dupa ce admirati splendoarea sculpturilor. Judetul Gorj adaposteste si multe alte obiective turistice importante cum sunt Casa Muzeu "Constrantin Brancusi", Muzeul de Arta Targu Jiu, Manastirea Tismana, Pestera Muierilor si multe altele.

1 comments:

Anonim spunea...

Bravo pentru popularizarea valorilor !

Trimiteți un comentariu