Ganduri la masa tacerii


Noi citate si aforisme de Ionut Caragea


Tenere ogni speranza, voi ch'entrate. Sexul este singurul infern accesibil cu drum de întoarcere.
*
Cuget... deci ma scufund în mine, adînc, tot mai adînc, si fara colac de salvare. Cuvintele mele sînt adevarul care iese la suprafata, sufletul rezidual al gîndurilor abisale.
*
Daca frumusetea ar fi putut sa opreasca timpul în loc, mi-as fi dorit sa fiu o femeie neasemuit de frumoasa. Ah, întelepciune, te astept sa ma înfrumusetezi cu primarara vesnica a cuvintelor tale!
*
Noi am creat timpul si tot noi ne-am închinat lui. Trecutul, prezentul si viitorul alcatuiesc sfînta treime a celor ce se tem de eternitate.
*
Precum oamenii de zapada înfruntam caldura inimilor din jur cautînd sensul altor anotimpuri.
*
Femeile îsi schimba mai des fustele decât îsi schimba timpul cele patru perechi de pantaloni.
*
Totul e iluzie, depinde cine o creeaza.
*
Iubirea înseamna sa plutesti deasupra lacrimilor. Gîndirea înseamna sa plonjezi în profunzimea lor. Frica înseamna sa cauti mereu un colac de salvare. Indiferenta înseamna sa nu plîngi.
*
Nu vei fi genial învatînd cuvintele unui geniu, ci aplicîndu-le în viata de zi cu zi.
*
Chiar nu stiati ca poemele se iubesc între ele cînd se lipesc doua pagini?
*
Victoriile se conjuga doar la timpul pierdut, tinînd inima pe post de spada si scut.
*
Ochii mei sunt doua lagune albastre pline de sânge petrolifer. Speranta moare asfixiata în aurul negru al versului.
*
Cea mai buna reteta pentru egoism: singuratate si suferinta fizica. Din pacate... egoistii vor sa se vindece numai cu retete compensate.
*
Orice tristete are o consolare amara: oglinzile nu mor niciodata, îsi schimba stapînul la fiecare privire.
*
Viata este o lupta pe care am pierdut-o înainte de a ma naste. Tot ce fac acum este sa-mi savurez înfrîngerea. Traiesc închis într-o lume în care gratiile sunt înalte pâna la cer. Iluzia cea mai frumoasa a mortii este cînd privesc stelele. Gata, m-am decis! Renunt la locul de veci! Vreau un nou loc de munca! Ce are de spus Dumnezeu la toate acestea? M-asteapta sa-l vînez prin univers cu reportofonul. Îmi împrumuta cineva o pereche de aripi?
*
Prezentul este un sandvis cu singuratate între doua felii de timp, împartit frateste cu umbra.
*
Poti trece prin viata anonim ca un rîu pe sub pamânt, nimeni nu va sti din ce apa îsi potoleste setea. Poti trece prin viata ca Saul pe drumul Damascului, nimanui nu-i va pasa ca te-ai schimbat, ca spiritul tau are nevoie de un   mediu propice înaltei comunicari.
*
Nici moartea nu mai impune respect, a devenit o simpla maturatoare care ascunde oasele sub presul celui fara cîine la usa.
*
Am ucis animalul din mine, îndraznesc sa scriu despre primul arbore plantat în paradis: îmi cresc muguri pe sira spinarii.
*
Cel mai greu pentru un om care vrea sa ajunga foarte sus nu este sa învete zborul ci sa se desprinda de cei care îl trag mereu în jos.
*
Am urît oamenii pentru ca i-am iubit si am crezut în ei. I-am urît pentru lasitate, minciuna, ipocrizie, indiferenta. Ura mi-a dat putere, ura mi-a dat boala. Cu timpul pîna si ura s-a stins. Acum sînt foarte dezamagit. Dezamagit pentru ca oricît de mult m-as sacrifica în numele poeziei, oamenii continua sa-si tradeze semenii si, cel mai rau, sa-si tradeze propriul suflet. În acest moment ma întreb: eu pentru cine scriu?
*
Daca ti-este scris sa mori înaintea femeii, sa o rogi sa nu se opreasca la cumparaturi de haine pe ultimul drum. Risti sa pierzi si Judecata de Apoi...
*
Teoria evolutionista a lui Darwin aplicata pe femeie: celula, celular, celulita.
*
Marea poezie vine numai la aceia care nu mai au nimic de pierdut în afara de propriul gînd.
*
Chinezii nu cred în mitologia greaca. Cerber poate pazi linistit portile infernului.
*
Singura decizie pe care oamenii ar trebui sa o ia în pat este sa moara decent.
*
Politica este calaul societatii civile, dogma este dricul.
*
Unii oameni vîneaza ideile ca pe fluturi, altii le urmaresc ca pe melci. Va dati seama cîta truda pentru cei care nu cunosc suferinta?
*
Oamenii încep prin ceea ce li se ofera, continua prin ceea ce înteleg singuri si sfîrsesc prin ceea ce uita.
*
Sufletul nu se poate vindeca, asa cum nici nu se poate îmbolnavi. Dar se poate salva.
*
Un om care este cu adevarat modest nu este deranjat de lipsa de modestie a celorlalti, pentru ca nu poate fi ranit si nici nu i se poate diminua iubirea.
*
Nimic nu este interzis visatorului, dar lumea aceasta nu este un vis, ci întreruperea lui.
*
Stiti cum sunt poeziile? Ca si zilele în care traim. Uneori avem o zi mai buna, alteori o zi mai proasta, iar poeziile se conformeaza sentimentului. Evident, este mai usor sa tii minte o zi în care ti s-a întâmplat un lucru extraordinar si care te-a inspirat pe masura. Dar oamenii trebuie sa îsi aduca aminte si de zilele mai proaste, tocmai pentru a face diferenta. Ei nu au nevoie de utopii nesfârsite ci de lucruri tangibile în care se pot regasi.
*
Eu cred în mari iubiri, nu în mari amagiri.
*
Toamna se numara pasarile oarbe...
*
Este mai usor sa dormi cu mortul în casa decât cu muza moarta în inima.
*
Ce înseamna sa fii perfect? Sa te iubesti asa cum esti si sa îi iubesti si pe altii asa cum te iubesti pe tine...
*
Îmi place sa traiesc acele zile în care prima propozitie cu care ies afara din casa dureaza pâna seara si se limiteaza la doua cuvinte: te iubesc!
*
Stii, oamenii viseaza adesea sa calatoreasca printre stele si sa-si gaseasca acolo iubirea. Numai tu esti norocoasa la care universul a venit în persoana si ti-a pus o galaxie la ureche...
*
Gloria este inertia clipei în eternitate. Iubirea este inertia eternitatii într-o clipa. Cunoscându-le pe amândoua, prefer magia lui Dumnezeu...
*
Sunt insomniacul clipelor de nemurire. Daca voi închide ochii voi extermina o lume ce mi-a fost daruita într-un moment de tandrete divina...
*
Cine se trezeste constient în zorii suferintei, ajunge întelept în amurgul gândurilor.
*
Cu cât un om gândeste mai mult, cu atât trebuie sa lase mai mult de la sine pentru a fi fericit. A lasa de la sine nu înseamna a renunta la ceea ce este ci a-si oferi constant doze de betie sufleteasca, admirând frumusetea lucrurilor înconjuratoare si a oamenilor pe care pretinde ca-i iubeste. A admira nu înseamna a analiza, a iubi nu înseamna a cântari, cine gândeste excesiv fara momente de betie sufleteasca are toate sansele sa fie un vesnic neadaptat la umanitate, un filosof pentru care nu exista decât pesimism si dezamagire.
*
Prefer oamenii care stiu ce vor în dragoste ... un "mda" valoreaza cât o mie si una de nopti de suspiciuni...
*
Realitatea este ca nu câteva mii de curve trebuie sa schimbe mentalitatea unui popor de milioane, ci un popor de milioane trebuie sa schimbe mentalitatea celor câteva mii de curve.
*
Destinul pune mereu un sac de nisip pe spatele celui care crede ca iubirea este doar un zbor pe aripile vântului...
*
Sa nu mai plângem cu lacrimi de crocodil, lipsa frumusetii interioare nu poate fi tratata de propriile noastre victime. Avem întotdeauna bisturiul gândului bun care poate îndeparta ipocrizia din noi.
*
Sunt poeti de care nu a auzit nimeni, poeti care traiesc în turma pe atelierele literare si se lauda între ei, poeti care câstiga concursuri si dorm cu medaliile de tinichea pe piept, poeti sustinuti de criticii si organizatiile de mucava ale prezentului si poeti care s-au nascut în viitor si urmeaza a fi întelesi. Cine ramâne în istorie si pentru cât timp? Punându-mi aceasta întrebare încep sa caut elixirul vietii vesnice si o fac tot prin poezie.
*
Nu trebuie sa te umilesti în fata iubirii si sa te cobori la rangul de sclav sau cersetor. Trebuie sa renunti la surplusul de ego în favoarea tacerii si a admiratiei.
*
Dragostea este epuizarea carnii prin lacomia tandra a sufletului.
*
Prietenia dupa sfârsitul unei relatii în doi este reziduul neputintei de a iubi, un fel de ipocrizie de lux pentru a arata celorlalti cât de buni suntem.
*
Datoria de a ne aduce aminte în viata de clipele frumoase nu este fata de cei care ne-au facut fericiti în acele momente, ci fata de noi însine. Este trist sa uitam ce a fost frumos, la fel cum este trist sa ignoram ce este frumos lânga noi, ramânând ancorati în trecut.
*
Accept respectul sau recunostinta pentru fosta iubire, dar prietenia nu exista. Nu putem reprima amintirea clipelor intime alaturi de persoana pe care am iubit-o, sub pretextul unei prietenii. Ceva e putred, nu a existat atractia fatala a iubirii la cei care ramân prieteni.
*
Când toti îti zic ca esti beat, ti se spune sa te culci. Dar când esti mai treaz decât toti ceilalti, de ce ti se spune ca visezi?
*
Dragostea ne învata mereu sa facem dragoste, dar pâna la dragoste sunt atâtea lectii despre comunicare... Cine sare peste aceste lectii, nu va ajunge expert în dragoste ci în disimulari si himere, iar omul pe care a pretins cândva ca l-a iubit va deveni un simplu accesoriu al vanitatii.
*
La prima vedere un om îti poate parea indiferent, la a doua te obisnuiesti cu prezenta lui, la a treia este posibil sa-ti placa, la a patra cei din jur vor începe sa fie gelosi. Probabil ca pâna acum am trait trei vieti cât trei strângeri de pleoape pentru a ajunge sa ma îndragostesc de tine la prima vedere.
*
Care ar trebui sa fie ambitia unui îndragostit ? Sa renunte la sine pâna se regaseste complet în celalalt.
*
Oricat de bun ai fi, oricat de mult ai oferi, oricat de bine ai face lucrurile, depinde cine face diferenta, depinde cine te iubeste.
*
Gloria înseamna sa ne înselam constant propria viata cu o mare iluzie... Dar viata, mult mai înteleapta, lasa de la ea pâna în ultima clipa, când se deruleaza filmul celor mai frumoase amintiri. Gloria îsi ia catrafusele si pleaca, ne agatam de viata pentru a mai obtine o sansa, lacrima mortis consfinteste regretul...
*
Si chiar daca vei fi ranit, sa accepti durerea ca pe un dar divin. Pentru ca acolo unde nu iubeste omul iubeste dumnezeu si daca nu renunti niciodata la iubire, nici dumnezeu nu renunta la tine si îti va da într-un final ceea ce meriti.
*
Tot ce este materie are amprenta lui Dumnezeu, iubind materia în esenta ei, putem accede la divinitatea ei. Ca sa-l întelegem pe Dumnezeu, trebuie sa-l iubim cu fiecare atom al materiei noastre.
*
Întelepciunea apare când alegem sa spunem cuvinte importante în locul cuvintelor mari.
*
Prin gând esti stapânul tuturor aspiratiilor tale, prin munca sclavul tuturor neajunsurilor. Într-o existenta perfecta ar trebui sa înfaptuim totul prin gând, chiar si universul în care traim...
*
M-am nascut pe jumatate viu, pe jumatate mort, într-o lume pe jumatate strâmba, pe jumatate dreapta. Întreaga este doar dorinta mea de a ramâne mereu uluit de frumusetea iubirii...
*
Pe zi ce trece se umple un pahar al singuratatii mele absolute. Cândva ma voi aseza cu amintirile la masa tacerii si îl voi bea pâna la fund.
*
Lumea este un imens cub Rubik în mâinile unui batrân orb. Doar zgomotele suferintelor noastre îi dicteaza miscarile.
*
Câta vapaie sa am în mine, câte gânduri nastrusnice, câte jocuri si câta fantezie, câta forta de a crea si de a reinventa clipa, câte dorinte nebune si câte temporizari... astfel încât sa nu fiu corupt de imensa dorinta de autodistrugere a lumii, astel încât sa nu te pierd niciodata?
*
Va veni vremea când toata ura acestei lumi se va transforma într-un scâncet si fiecare îsi va da seama cât timp a irosit în loc sa fie fericit. Obosesc în aceasta obsesie de umplere a spatiului înconjurator cu propria noastra conceptie despre viata, în loc sa umplem golul din noi cu iubire.
*
Ce bine ar fi daca în cafeaua amara a dimineatii, oamenii ar înmuia si lascivitatea gândurilor cu care pleaca la drum în fiecare zi. Ce fericita purgatie!
*
Fericirea este o lacrima ce înca n-a atins pamântul.
*
Trebuie sa te raportezi mereu la ceilalti, prin experienta traita, pentru a-ti da seama cât de singur poti fi în doi sau cât de singur poti fi în multime. Când vei învinge aceste singuratati, prin iubire, vei fi cu un zâmbet mai aproape de chipul trist al Mântuitorului...
*
Cel mai trist nu este sa le lipsesti celorlalti, ci sa-ti lipsesti tie însuti.
*
Erau vremuri când gândurile mele atingeau marginea universului si îl trezeau pe Dumnezeu din somn. De curând am aflat ca femeile îl pazesc pe Dumnezeu la hotarele somnului...
*
Uneori, chiar si pestele care se zbate pe uscat este mai fericit ca inima mea care se zbate aiurea într-o mare de sânge. Suntem proscrisi asfixierii cu zadarnicie si necunoastere. As vrea sa vina Dumnezeu sa îmi faca respiratie gura la gura...
*
Mai întâi trebuie sa iubim divinitatea din noi înainte de a-i iubi pe ceilalti, altfel vom depinde mereu de ceilalti si nu vom descoperi cu adevarat cine suntem.
*
Când esti în fata celui mai frumos miracol numit iubire, lupta folosindu-ti toate gândurile curate si nu apela la ceilalti pentru a cuceri sau pentru a ramâne cu femeia visurilor tale. Chiar daca vei fi ajutat, atunci când vei fi singur cu ea, adevaratul tau caracter si neputinta ta vor iesi mereu la suprafata.
*
Câte influente are omul în jur, atâtea slabiciuni are. Influentele pot distruge tot ce doresti, tot ce simti, tot ce esti, dar mai ales... tot ce iubesti.
*
Orgoliul unor oameni este atât de mare încât prefera sa piarda tot ce este mai important, în schimbul unei idei ce roade ca viermele din mar. Într-un final, nimeni nu va musca din fructul unei minti otravite.
*
Realitatea este atât de cruda încât oamenii se hranesc cu rabdari prajite la focul inimii...
*
Poezia, cruce pe linia destinului care ne arata unde s-a savârsit o iubire de la care au fugit toti martorii în afara de poet.
*
Poetul, cadavru umblator în spatele caruia fiecare urma este un mormânt care se umple cu aurul negru al cuvintelor.
*
Un poet care crede în Dumnezeu este unul care nu renunta niciodata la iubire.
*
Alege momentul potrivit când sa scrii. Daca vrei sa fii mereu poet, lipsa inspiratiei te va îndemna sa traiesti ca si cum n-ai fi, atras mereu de o lume pe care ai cunoscut-o cândva si ti-a scapat, cuvânt cu cuvânt, printre degete. Daca accepti ca esti un om de rând, poti iubi ceea ce îti ofera lumea din jur si vei avea sansa, cine stie când, sa fii din nou inspirat si sa scrii.

0 comments:

Trimiteți un comentariu