Stiri din Diaspora

Întâlnire a Grupului parlamentar de prietenie Canada-România cu membri ai comunitatii românesti la Parlamentul din Ottawa 

La invitatia Ambasadei României, la 2 aprilie 2012, a avut loc o întâlnire a Grupului parlamentar de prietenie Canada-Romania cu membri ai comunitatilor românesti de pe spatiul canadian, gazduita de legislativul federal din Ottawa.
Programul manifestarii a fost  prezentat de sefa Protocolului de la Parlament, Elizabeth Rody. Au participat ministrul de stat Ted Menzies, membrii Grupului parlamentar de prietenie, deputati si senatori, reprezentanti ai mass-media locale, lideri ai asociatiillor comunitare din Ottawa-Gatineau, Kitchener, Quebec City, Montreal, Monteregie, personalitati  ai mediului academic si din domeniul cercetarii.
Din partea Grupului de prietenie s-au adresat audientei vicepresedintele si presedintele acestuia, deputatii Lois Brown (secretar parlamentar pentru Cooperare Internationala) si Corneliu Chisu. Ei au subliniat rolul acestui Grup pentru dezvoltarea cooperarii dintre România si Canada, atât în domeniul parlamentar, cât si în alte  arii de interes, exprimându-si deschiderea pentru colaborarea cu asociatiile românesti si pentru sprijinirea proiectelor  acestora.
La rândul sau, doamna Ambasador Elena Stefoi a rostit o scurta alocutiune, marcând contributia deosebita a asociatiilor comunitare românesti la consolidarea relatiilor bilaterale, precum si modelul de succes reprezentat de integrarea în societatea canadiana a cetatenilor de origine româna.
In numele românilor canadieni a luat cuvântul doamna Ileana Constantinescu, reprezentanta Asociatiei Românilor din Ottawa-Gatineau. La finalul manifestarii, ministrul Menzies a felicitat organizatorii si a subliniat importanta acestei initiative care consolideaza dialogul  si încurajeaza implicarea comunitara.  
Grupul parlamentar de prietenie Canada-România a fost înfiintat la data de 28 noiembrie 2011 si este condus de un comitet executiv format din 9 deputati si senatori care reprezinta Partidul Conservator (PC) si Partidul Neo-Democrat (NDP).

Realizari stiintifice romaneasti

Suntem încântati sa va informam cu privire la realizarile stiintifice ale unor români-canadieni din Montréal în cursul anului 2011.
Doi doctoranzi în Nutritie, de la Facultatea de Medicina / Universitatea din Montreal, domnul Daniel-Constantin Manolescu si doamna Aurelia Sima au primit si în anul trecut mai multe premii si burse pentru activitatea de cercetare ce depun în cadrul Laboratorului de Nutritie si Cancer CRCHUM-Hotel Dieu, condus de Dr. Pangala V Bhat. Ei lucreaza în prezent, în colaborare cu Dr. Jean-Louis Chiasson,  asupra metabolismului  retinoizilor si potentialului lor preventiv si terapeutic în obezitate, rezistenta la insulina, sindromul metabolic si diabet zaharat.
În Decembrie 2011, la al-XIV-lea Congres stiintific al studentilor si rezidentilor CRCHUM, domnul Daniel-Constantin Manolescu a ocupat primul loc din 45 de concurenti în concursul anual de burse de doctorat al Centrului de Cercetare CHUM din Montreal si recent in Ianurie 2012 a primit Premiul de Excelenta din partea Centrului de Cercetare pt Diabet din Montreal, acompaniat de 8000 $.

Cu respect,
Ala Mindicanu, presedinta CMQ,
Coordonatoare ACR,
www.moldovaquebec.ca


Adrian Erbiceanu - Printre silabe

prof. Ortansa Tudor(Sumar al prezentarii facute de prof. Ortansa Tudor, la 21.04.2012, cu ocazia lansarii volumului poetului Adrian Erbiceanu, Printre silabe, lansare organizata de Asociatia Scriitorilor de Limba Româna (ASLRQ), la Centrul Socio-comunitar, 6767 Côte-des-Neiges, Montréal)

Spunând Adrian Erbiceanu, ne gândim, în primul rând, la cofondatorul si Presedintele Asociatiei Scriitorilor de Limba Româna din Québec si la Directorul executiv al Editurii de limba româna (ASLRQ) din metropola canadiana Montréal. Dar de data aceasta Adrian Erbiceanu ni se prezinta cu un volum de poeme, carte iesita proaspat de sub tipar datorita efortului Editurii SINGUR din Târgoviste.
Talentul poetic al d-lui Adrian Erbiceanu, dublat de instruirea speciala de care s-a bucurat în tara - ca elev al unor scoli de elita: Liceul Militar din Breaza, Scoala Militara Superioara de Ofiteri din Pitesti si ca absolvent al Facultatii de limba si literatura româna la Institutul Pedagogic din Bucuresti - si-au pus amprenta asupra operei sale literare.
Recitindu-i poemele, descoperim o stare originala de poezie, o stare ce se degaja din versuri armonioase, scotând în evidenta virtutile expresive ale limbii române, muzicalitatea ei. Melodicitatea discursului liric dovedeste stapânirea artei scrierii poetice clasice, ordonate, disciplina unei scriiturii îndelung studiate, dar si farmecul ambiguitatii moderne.
Volumul - o creatie lirica deschisa, sincera si luminoasa, ascunzând "printre silabe" ecouri ale unor seisme sufletesti proprii autorului dar si conditiei emigrantului - reprezinta însasi modernitatea versurilor «clasice» pe care nu toti o întelegem sau o întelegem cu greu. Poetul îsi deschide sufletul celui care stie sa-l citeasca. El stie cum sa transforme în "marea poezie" propriile meditatii, sentimentele, acele "gânduri ilicite", carora le sunt supuse toate vârstele. El urca trepte dupa trepte (v. Treceai, În calea ta, si tot alerg, Bat caldarâmul vietii), purtat, parca, de un nestavilit dor, Dorul-dor devenit concept filosofic la Lucian Blaga, reflectat în poezia lui Goga si împamântenit de Grigore Vieru. Poetul nu s-o fi gândit, poate, la aceste apropieri, dar cititorul le face pentru ca împreuna apartinem aceluiasi spatiu al inconstientului, spatiu care, parca profetic, a fost numit «spatiul mioritic».
Vreti sa stiti cât de român este Adrian Erbiceanu, care este contributia sa la dezvoltarea limbajului poetic românesc? Cititi-i atent acest ultim volum!
La niciun poet din Diaspora nu am gasit atâta romantism evocator ca în Poezia lui. Am întâlnit, e drept, tablouri nostalgice ale plaiurilor natale presarate cu intraductibilele cuvinte românesti: dor, plai,… ce ne apar ca scaparari de stele pe firmamentul peisajului poetic al tarii de origine, dar la Adrian Erbiceanu am descoperit constelatii; expresii întregi transformate în simboluri. El îi da cuvântului intraductibil românesc, conotatii noi, traumatizante. Pentru frumusetea si tragismul ei, îmi permit sa reiau în întregime poezia intitulata, pur si simplu "Dor": "Jos la rascruce, gata de duca / Ce ma mai tine, ma tot hurduca. // Dorul atârna frunza saraca, / Dragostea vine, dragostea pleaca... // Prind, ca din palme, sa se rasfire / Cioburi pastrate în amintire... // Ca o minciuna consolatoare, / Vremea ma ninge, clipa ma doare... "
Poezia lui Adrian Erbiceanu e învaluita în taina, în doruri ce transpar în boare folclorizanta, în starea eminesciana; de aici si polarizarea atentiei catre "marea trecere", cu toate interjectiile si semnele ei de exclamare. Si poezia sa are : "un nu stiu ce, si-un nu stiu cum", adica un farmec aparte.
Ratacitor, el suie din treapta în treapta, piramidal. Ajuns în vârful ultimului modul al coloanei infinite, imagineaza o spirala din care nazuieste sa cuprinda infinitul, caci asta ne este soarta celor care ne-am nascut pe plaiurile lui Eminescu si Brâncusi. Sa nazuim mereu spre altceva, tot mai sus, dar care vesnic "va ramânea departe". Si, conchide poetul în poezia "Ma-ncearca, uite-asa": "Ma-ncearca, uite-asa, un dor… / …si iar ma-ntorc la poarta ta si bat… " La poarta cui? – ne întrebam noi, cititorii – LA POARTA POEZIEI!
Volumul Printre silabe, prin varietatea, profunzimea si modernitatea materialului expus, este o carte grea de sensuri care ne invita sa o citim cu mare atentie.
Cele 60 de poeme cuprinse în acest volum constituie un florilegiu. Nu ne ramâne decât sa multumim Editurii SINGUR pentru aceasta neasteptata oportunitate.


Cersetorii de nationalitate romana din Europa strica imaginea celor care muncesc onestSaptamâna trecuta a fost arestata în Madrid o banda formata din zece persoane de nationalitate româna care se ocupa de exploatarea persoanelor cu handicap pe care le aducea din România si le obliga sa cerseasca în punctele cele mai importante ale Madridului. În fiecare zi aceste persoane erau obligate sa lucreze 12 ore timp în care, dupa spusele lor, strângeau 80 Euro. Politia Nationala si cea din Madrid au colaborat la aceasta operatiune care a început în Septembrie în urma sesizarii faptului ca în ultimul timp numarul cersetorilor din Spania a crescut considerabil.
FADERE ( Federatia asociasiilor de români din Europa) a avut nu de mult un proiect în care a cerut presei din Spania o prezentare obiectiva si direct proportionala a comunitatii românesti. În cele mai multe ocazii, televiziunile din Spania când vorbeau de români în general aratau numai imagini de cersetori si prostituate indiferent de tema reportajului. Sa nu uitam ca în acest moment numarul românilor care locuiesc în Spania si care lucreaza cinstit si onest este de un milion, în comparatie cu cele câteva sute de cersetori. Astfel, este nejustificat comportamentul presei spaniole de a arata imagini cu români cersind si prostituate întotdeauna când se vorbeste despre comunitatea româneasca.
Cred ca românii din Europa în nevoi trebuiesc ajutati. Pentru aceasta, am dezvoltat mai multe proiecte si o vom face în continuare, însa cersetorii profesionisti care au invadat capitalele Europei ar trebui sa se apuce de munca sau sa se întoarca în tara. Toate aceste persoane, care de cele mai multe ori nu au nevoi reale, ori nu vor sa munceasca ori sunt victime ale benzilor organizate, strica imaginea tuturor românilor onesti si care îsi vad constiincios de treaba. Cât despre fenomenul care deja se pregateste în Londra prin cresterea considerabila a cersetorilor, prostituatelor si hotilor de buzunare români, Politia din România ar trebui sa înceapa o colaborare cu Politia Nationala a Angliei care sa aibe ca rezultat stoparea acestui fenomen. A declarat Daniel Tecu presedinte FADERE

Presa FADERE
www.fadere.es


Scrisoare deschisa adresata Primului ministru, Victor Ponta

Stimate Domnule Prim-ministru,

Va felicit pentru noua misiune pe care o aveti de a forma si conduce o echipa de Ministrii si Secretari de Stat cu care sa puteti îndeplini programul dumneavoastra de Guvernare.
Românii din Diaspora se confrunta cu o serie de probleme specifice si pentru aceasta va rugam ca Secretarul de Stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cât si echipa ce va conduce acest Departament sa fie formata din oameni care cunosc foarte bine aceste probleme. Cel mai recomandat ar fi ca aceste persoane sa fie alese dintre românii care locuiesc in Diaspora.
Va rugam, de asemenea, sa facilitati fluidizarea comunicarii între echipa DRP si Ministerele cu care românii din Diaspora au un contact direct (Externe, Muncii, Sanatatii, Educatie, Interne).
Contati pe ajutorul si sprijinul nostru atâta timp cât vom vedea ca va intereseaza soarta românilor din Diaspora si, evident, veti face pasi în rezolvarea problemelor cu care, în momentul de fata, acestia se confrunta.
Va amintim câteva dintre aceste probleme:
• Începerea urgenta a unui dialog cu guvernele tarilor europene care au introdus restrictii pe piata muncii pentru români, dialog care sa aibe ca rezultat liberalizarea pietei muncii în toata Europa.
• Scaderea taxelor consulare care în acest moment sunt nejustificat de mari.
• Deschiderea unei perioade în care toti românii care au lucrat ilegal în strainatate si care, din acest motiv, nu au avut o contributie la fondul de pensii sa o poata face retroactiv.
• Finantarea repatrierii românilor decedati într-una din tarile europene si repatrierea urgenta a tuturor corpurilor neînsufletite care din anumite motive nu s-a putut face pâna în acest moment.
• Asigurarea dreptului de vot pentru toti românii din Diaspora prin marirea numarului de sectii de vot si introducerea votului prin corespondenta sau a votului electronic.
• Cresterea numarului parlamentarilor pentru Diaspora, astfel încât sa fie direct proportional cu numarul românilor care locuiesc în afara tarii.
Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care românii din Diaspora se confrunta si care am dori sa le aveti în prioritatile dumneavoastra.
Va multumim si va dorim succes!

Daniel Tecu,
Presedinte FADERE Madrid, 2 Mai 2012

Excelentei Sale, Domnului Victor Ponta, Prim-ministru al României

1 comments:

Anonim spunea...

O MANA INTINSA CARE AJUTA INTR-O ZI INTUNECOASA ... ESTE MANA UNUI BASARABEAN DE CARE TRAIAN BASESCU ISI AMINTESTE PANA LA SFARSITUL VIETII...

Trimiteți un comentariu