Expozitie muzeala la scoala Stavropolius, Moreni

Ion Stoica-Moreni
Un municipiu din România se afla intr-o mare dificultate culturala: nu are nici o institutie de cultura! În România vesnicei tranzitii acest lucru nu mai surprinde pe nimeni. Cladirea care adapostea institutia muzeu a localitatii Moreni-Dâmbovita ajunsese într-o stare avansata de degradare si risca sa se prabuseasca. Consiliul Judetean Dâmbovita, în subordinea caruia functiona muzeul, a dorit sa cumpere imobilul însa nu s-a înteles la pret cu proprietarul, iar acum cauta alt spatiu.
Cladirea, construita în anii '30 de o societate româno-americana care exploata zacamintele de petrol din zona, a adapostit la parter, pâna de curând, Muzeul orasenesc Moreni, deschis în anul 1972, ca sectie a Complexului National Muzeal „Curtea Domneasca" din Târgoviste. Multa vreme, a reprezentat o mândrie a orasului de pe Cricov, fiind cunoscuta de localnici sub denumirea „La americani", imobilul prezentând elemente din arhitectura specifica vestului Statelor Unite. Acum, a devenit un real pericol, un cosmar pentru oamenii care locuiesc în zona.„Terasa poate sa cada oricând în capul nostru sau al copiilor care se joaca prin preajma. Ma gândesc cu groaza ca va ninge, iar pericolul se va dubla sub greutatea zapezii. Stiu ca nu este cladirea Primariei, dar ar putea totusi sa trimita un muncitor care sa desfaca terasa. Dar, cum se întâmpla la noi, dupa ce va muri cineva, se vor trezi si autoritatile", spune Madalina Zamfir, care locuieste la câtiva zeci de metri de darapanatura.
Vasile Goran - edilul de la Moreni, sustine ca alta ar fi fost situatia daca Primaria era proprietarul cladirii. „Îmi pare rau ca nu este a municipiului, desi îi deserveste pe locuitorii din Moreni. Eu am în perspectiva sa construiesc un muzeu. Daca imobilul era al nostru, suta la suta nu mai arata asa. Eu nu l-as fi lasat în paragina", declara Vasile Goran. Responsabilii de la Consiliul Judetean Dâmbovita ne-au informat ca administratia judetului detine în momentul de fata jumatate din parterul cladirii. În 2007, a intentionat sa achizitioneze întregul imobil, însa nu s-a înteles la pret cu proprietarul, S.C. „Gospodarire Comunala Locativa si Transport" Dâmbovita SA, care a estimat valoarea cladirii la 40.879 euro (exclusiv TVA).
În felul acesta trecutul unei asezari care a reprezentat puncte de reper pentru istoria petrolului mondial (Morenii producea 90% din productia de petrol a României în anii marii crize economice, cel mai îndelungat foc din istorie a fost la Moreni, etc.) a disparut.
În expozitia muzeala inaugurata in 1978 de prof. Emilia Bucur si reorganizata în 1997 de prof. Stoica Ion se gasesc zeci de costume populare, colectii de ii, fote, prosoape etc.
Istoria nationala ca aspiratie de unitate si indepententa este sugestiv prezentata prin harti, desene, citate, extrase din arhivele locale.
Moreniul petrolier, parte integranta a istoriei universale, are un spatiu bine definit în cadrul expozitiei muzeale.
Un muzeu scolar pentru un oras debusolat. Un muzeu care a preluat în practica, un citat ce se afla la loc de frunte în cadrul expozitiei...

0 comments:

Trimiteți un comentariu