Eveniment cultural la Tg-Jiu

Dr. muzicolog Mihaela Sanda  Popescu
Pe 27 mai 2012, la Tg-Jiu - orasul lui Brâncusi, pe tot parcursul zilei, au avut loc doua manifestari cultural-artistice care vor dainui multa vreme în inima gorjenilor.
Dimineata, in sala Teatrului „Elvira Godeanu" s-au desfasurat lucrarile Simpozionului National „Petre Brâncusi", editia a X-a jubiliara. Timp de zece editii, simpozionul evoca figura prof. univ. dr. muzicolog Petre Brâncusi, nascut la 1. VI. 1928 în satul Bradiceni, comuna Pestisani, judetul Gorj. S-a stins din viata la 25. II. 1995 la Bucuresti. A absolvit Scola Normala din Târgu-Jiu, în 1950, an în care intra la Conservatorul de muzica „Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, pentru desavârsirea pregatirii muzicale. Pe parcursul celor cinci ani de studiu i-a avut ca profesori, printre altii, pe George Breazul, Dragos Alexandrescu, Victor Iusceanu, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Constantin Bugeanu, Nicolae Buicliu, Tudor Ciortea, Emilia Comisel, Sabin Dragoi, Ion Vicol, Dumitru D. Botez, Vinicius Grefiens, Mircea Basarab, Ion Ghiga, Ovidiu Drimba s.a. În anul 1974 a  devenit Doctor în muzicologie, sustinând, la Conservatorul „George Dima" din Cluj-Napoca, teza cu titlul „Semnificatii actuale ale operei lui George Breazul". A ocupat urmatoarele functii: redactor muzical la revistele Contemporanul (1950-1954), Cultura Poporului, Îndrumatorul Cultural (1955-1956), redactor la Editura Didactica si Pedagogica (1956-1959), director al Directiei muzicale a Radioteleviziunii Române (1968-1972), rector al Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (1972-1982), presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România (1977-1982), director al Operei Române din Bucuresti (1982-1989).
Timp de un deceniu, sufletul acestui simpozion, continua sa fie ing. Titus Pânisoara, octogenarul cu suflet vesnic tânar, fost primar al municipiului Tg-Jiu si care a daruit Primariei initiativa acestei manifestari, devenita traditie. Din partea actualului primar, dr. ing. Florin Cârciumaru, participa primarul adjunct, ing. Ioan Roman Barbuti care, la final înmâneaza participantilor, diplomele de excelenta. Au participat oaspeti distinsi, reprezentanti de seama ai scolii muzicologice românesti:
-    muzicolog Petre Rusu - realizator TVR; prezentarea sa se încheie cu aceste cuvinte de suflet: „Sunt mai bogat acum, la capat de drum? Da! Ai casa la tara? Nu, am o tara la casa, Multumescu-ti Tie, Doamne, pentru tot!";
-    Viorela Filip, interpreta, textiera, compozitoare, membra UCMR, membra WAFA, evoca figura lui Petre Brâncusi, în referatul, „Lectia perseverentei si a nerenuntarii la vis";
-    prof. Iulian Leventiu, inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, scrie despre „Si eu l-am avut profesor pe maestrul Petre Brancusi. Miracolul orei de istorie a muzicii românesti".
-    conf. univ. dr. Carmen Manea - UNMB, „In memoriam Petre Brâncusi";
-    prof. dr. Gheorghe Gorun, directorul Colegiului National „Spiru Haret", despre Haretistii gorjeni - discipoli ai prof. univ. dr. muzicolog, Petre Bâncusi.
-    prof. Radu Vasilescu - directorul Palatului National al Copiilor Bucuresti - „Profesorul Petre Brâncusi";
-    prof. univ. dr. muzicolog Grigore Constantinescu, fost asistent al maestrului, prezinta, „Cu profesorul Petre Brâncusi, la catedra";
-    „Istoria Simpozionului National Petre Brâncusi" este prezentata de ing. Titus Pânisoara, sufletul târgujian al simpozionului;
-    prof. univ. dr. muzicolog Cristian Brâncusi, fiul si continuatorul tatalui sau în opera de cladire a sufletului.
Întreaga manifestare, în amalgamul înstrainarilor cotidiene, este o clipa de liniste în care gândul ni se îndreapta catre parinti.
Dintre cei care si-au exprimat parerea despre stradania realizarii acestui simpozion, au fost: prof. Ion Sanda, fost vicepresedinte si presedinte al culturii gorjene, prof. dr univ. Ion Mocioi, brâncusolog; într-o discutie preliminara, prof. univ. dr. muzicolog Grigore Constantinescu manifestase interesul fata de scrierea sa, „Elvira Godeanu - regina a scenei Românesti".
A doua parte a manifestarii a fost spectacolul dat de Filarmonica târgujiana - Lyra, sub bagheta dirijorului Ilie Cetean, profesor al Liceului de Muzica si Arte plastice „Constantin Brailoiu". Momentul inedit a fost aparitia solistei Daniela Popescu, o creatie a Scolii Populare de Arta - Tg-Jiu, de la clasa prof. Aurel Popescu. Daniela are numai 14 ani si a interpretat doua bijuterii ale muzicii italiene: O, sole mio si Con te partiro. Privilegiul de a fi ascultata de mari nume ale muzicii, ne da speranta perspectivei în cariera muzicala.
Multumind distinsilor oaspeti directorul Scolii Populare de Arta, prof. Viorel Gârbaciu, sufletul Filarmonicii, adreseaza invitatia la concertul Lyrei, care se va desfasura în seara aceleiasi zile, în Sala Maura a Prefecturii.

    … ora 20…
Orchestra de camera, Lyra continua traditia culturala a miscarii culturale cu acelasi nume, de la începutul secolului XX. În 2005, la initiativa directorului Scolii Populare de Arta, prof. Viorel Gârbaciu, dupa o îndelungata „tacere", este reluata seria concertelor. Ostilitatile nu au contenit sa apara: se duce lupta între oamenii de cultura si cei „de la cultura" si mai ales cu cei care despart învatamântul de cultura, obisnuiti sa puna sub semnul îndoielii orice initiativa, pretextând „grija pentru buget".
„Melodia continua" a Lyrei, de aceasta data, sub bagheta dirijorului Ilie Cetean  ramâne mereu un memento al spiritualitatii noastre.
Programul acestei seri a cuprins: Ferry Zelwecker  - Hussaren gallop, Vals din opereta Silvia de Imre Kalmann,  Csárdás de Vittorio Monti, Valsul nr. 2, din Suita pentru Orchestra de Jazz nr.2, de Dmitri ?ostacovici, Johannes Brahms, Dansurile ungare nr 5 si nr. 6, Iosif Ivanovici, Valurile Dunarii,  Funiculì funiculà de Luigi Danza,  Antonin Dvorák - Humoresca, Johann Strauss (fiul) - Pe frumoasa Dunarea albastra.
Daniela Popescu reapare în entuziasmul general al pubicului.
În final, tînara profesoara de canto a Liceului de Muzica si Arte plastice „Constantin Brailoiu", Alina Lacatusu, prezenta inedita, interpreteaza aria pentru soprana,  « O mio babbino caro » din opera într-un act, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini.
O zi dedicata muzicii la finalul careia am ramas mult mai bogati.Daniela Popescu

Daniela Popescu este o voce care promite mult. Importanta este calea pe care o va urma si mai ales, urmatorul dascal pe care îl va întâlni în devenirea sa, trebuie sa aiba, cel putin acelasi har ca sa-i îndrume cu grija pasii la aceasta vârsta fragila pentru afirmarea vocala.
Apreciem atentia domului director al Scolii Populare de Arta, prof.Viorel Gârbaciu, îndreptata catre valorile autentice. Grija domniei sale pentru autenticitatea tezaurului folcloric si colaborarea cu dr. Speranta Radulescu, traducatoarea si colaboratoarea lui Laurent Aubert (doctor în antropologie, director al Atelierelor de Etnomuzicologie   de la Geneva si secretar general al Arhivelor Internationale de Muzica Populara, urmasul lui Constantin Brailoiu), a contribuit subtantial la includerea Doinei populare românest, la 5 octombrie 2009, pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii UNESCO, alaturi de  "Ritualul Calusului", înscris deja, la 25 noiembrie 2005.
În decembrie 2005, în ciuda vicisitudinilor financiare, are curajul reînfiintarii Filarmonicii târgujiene, Lyra. În ciuda faptului ca bugetul se termina exact în momentrul finantarii muzicii culte si a educatiei artistice de calitate, directorul al Scolii Populare de Arta, prof.Viorel Gârbaciu si-a facut un act de credinta din a îndruma si a populariza valorile autentice, chiar daca, în urma cu doi ani, în timpul "alegerilor" s-a încercat boicotarea candidaturii sale la directiunea Scolii Populare de Arta. Încurajând din tot sufletul talentul Danielei Popescu, în 25 martie, cu ocazia concertului Filarmonicii târgujiene, Lyra, o va include în acest spectacol, într-un inspirat dialog muzical cu talentatul actor, Cosmin Brehuta, de la Teatrul "Elvira Godeanu", în aranjamentul orchestral semnat de prof. Aurel Popescu si sub bagheta regretatului dirijor, Stefan Fratila.
Cui sa multumim?
Talentului înnascut al tinerei Daniela Popescu?
Profesorului îndrumator, Aurel Popescu?
Managerului, Viorel Garbaciu care are o viziune de ansamblu asupre actului cultural ?
Lui Dumnezeu, ca i-a unit pe toti în minunata lucrare a actului artistic.

0 comments:

Trimiteți un comentariu