Din Romania

Basescu, in fata romanilor din Chicago: Va dau un motiv pentru care sa ramaneti aiciPresedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la Chicago, ca Romania nu are cu ce sa-i convinga pe romanii din diaspora sa se intoarca acasa.
"O sa va dau un motiv pentru care sa ramaneti aici. Unul singur si bun (...) O sa va spun foarte cinstit un lucru: toti ne iubim tara, dar viata nu este numai dragoste de tara, mai este si viata de zi cu zi.
In momentul de fata, Romania nu este in masura sa asigure cetatenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca in statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de intelegere pentru demagogia politicienilor care se protapesc la televizor si spun: 'v-au plecat romanii din tara', a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.
"Aceasta e contradictia: unii spun sa vina romanii inapoi acasa, iar somajul nostru este 7,4%, salariul mediu in Romania este 300 de euro, sa spunem, 400 de dolari", a detaliat presedintele.
Traian Basescu a subliniat ca efortul autoritatilor se concentreaza acum pentru a asigura liberul acces al romanilor pe pietele de munca din Uniunea Europeana, cu precadere cele din Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Italia, "unde salariile sunt mult mai mari".
De asemenea, presedintele le-a explicat romanilor din Chicago si motivul pentru care legaturile statului roman cu Diaspora din America sunt atat de slabe.
"Existau niste prioritati in jurul frontierelor, generate de politicile din statele respective, fie ca vorbim de Ucraina, de Republica Moldova, de romanii din Serbia. Daca a existat o bruma de resurse, prioritatea s-a dat acestor zone unde statele lor le interziceau sa isi pastreze limba, cultura, credinta. Milionul de romani din Spania si Italia, de unde au venit solicitari extrem de ridicate pentru sprijinul comunitatilor care abia s-au format.
Acesta este motivul pentru care in SUA resursele au fost mai mici, dar avem tarile din UE unde sunt concentrari mari, trimitem inclusiv dascali ca sa ii invete limba romana pe romanii nascuti acolo. Probabil ca am spus ca cei din America stiu care este spiritul american, fiecare pe cont propriu", a afirmat Traian Basescu.
Traian Basescu a mai declarat, sambata seara, ca nu sunt sperante ca TAROM sa reia acum cursele spre Statele Unite.
"O sa fiu foarte deschis. Din cate stiu acum: nu! Pentru ca TAROM zbura utilizand doua aeronave Airbus 310, care, datorita numarului mic de locuri pentru aceasta relatie, avea 180 de locuri, si datorita competitiei extraordinare la transportul transatlantic, intre Europa si aeroporturi din SUA, nu a putut face fata concurentei. Cursa pe SUA, fiecare din ele, aducand pierderi de zeci de mii de dolari la cursa, milioane de dolari anual. TAROM este o companie care nu mai este subventionata si trebuie sa priveasca la propria ei supravietuire", a detaliat presedintele.


Senatul înfiinteaza politia LIMBII ROMÂNE

Senatul a adoptat o lege care prevede desfacerea contractului de munca pentru salariatii din institutii, autoritati publice si alte unitati bugetare care refuza sa vorbeasca limba româna, insulta în public, distrug sau înlatura o emblema, un drapel, insigna sau alt simbol al statului.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 53/2003 - Codul Muncii apartine deputatului independent Daniel Oajdea.
Proiectul mentioneaza ca încadrarea salariatilor la institutiile, autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz, si cu îndeplinirea conditiilor de baza ca orice persoana angajata pe teritoriul României sa cunoasca limba româna scris si vorbit.
Orice persoana care constata ca în aceste institutii sunt angajate persoane care nu cunosc limba româna se poate adresa cu o sesizare scrisa institutiei în cauza sau celor ierarhic superioare prin care se semnaleaza acest lucru, persoanele nominalizate urmând sa fie examinate în maximum 15 zile de la depunerea sesizarii, se mai arata în proiect.
Initiatorul mai stipuleaza obligatia ca Ministerul Educatiei sa elaboreze un ghid care sa cuprinda nivelurile de cunoastere a limbii române, în baza caruia se va face evaluarea angajatilor, Oajdea aratând ca este necesara instituirea unei baze unitare privind evaluarea nivelului de cunoastere a limbii române pentru a preveni deficientele de comunicare între angajatii statului si cetatenii sai.
"Pe teritoriul României toti angajatii statului trebuie sa cunoasca limba româna la nivelul B sau C, în functie de pozitia ocupata", precizeaza deputatul în expunerea de motive.
El precizeaza ca proiectul nu aduce atingere minoritatilor din România si nu afecteaza sau restrânge drepturile legitime ale acestora.
Comisia pentru munca a adoptat un raport negativ la acest proiect, argumentând ca, pentru categoria de angajati vizata, cunoasterea limbii române este o conditie generala prealabila obligatorie pentru a participa la concurs sau examen în vederea încadrarii în munca la o autoritate sau institutie publica.
Proiectul va fi transmis, în forma propusa de initiatori, Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

Reactia UDMR: E o prostie, nu va trece de Camera Deputatilor
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat ca legea initiata de deputatul Oajdea e o prostie. "Ati face bine serviciul nu trebuie sa aiba legatura cu cât de bine vorbesti limba româna. Si eu mai gresesc, si dumneavoastra mai gresiti. E o prostie. Nu va trece de Camera Deputatilor, e o lege prosteasca", a declarat Frunda pentru Realitatea.net.


Dezastrul de la Cetatile dacilor din Muntii Orastie - situri protejate UNESCO

Ciprian PlaiasuAfirmatiile facute recent de Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, cu privire faptul ca România risca sa piarda statutul de protectie UNESCO a fortaretele dacice din Muntii Orastie este o recunoastere si în acelasi timp un semnal de alarma referitor la starea jalnica în care se gaseste întreg patrimoniul cultural din tara noastra.
În acest moment statutul de protectie UNESCO îsi întinde umbrela asupra a sapte zone de la noi din tara: Delta Dunarii (1991), Manastirea Horezu (1993), Bisericile pictate din nordul Moldovei (1993), Asezari sasesti cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Fortarete dace din Muntii Orastie (1999), Biserici de lemn din Maramures (1999) si Centrul vechi istoric din Sighisoara (1999). Statutul de monument UNESCO atrage cu sine o greutate de imagine si o importanta covârsitoare recunoscuta la nivel international, care conteaza deosebit de mult în promovarea si marketing-ul care poate fi facut unui monument sau unui sit arheologic. Toate se transpun în cele din urma într-un numar mai mare de turisti care se arata dornici sa le viziteze.
Lipsa cailor de acces, a parcarilor, a locurilor de cazare, a unor utilitati elementare, slaba gestinoare a traseelor care pot fi urmate de turisti, sunt principalele inconveniente peste care multi vizitatori trebuie sa treaca pentru a putea sa mearga sa vada aceste bijuterii. Daca unii se dovedesc a fi de acord cu acestea, intervine lipsa de interes pentru obiectivul respectiv si probabil din cele sapte obiective protejate de UNESCO în România, cetatile din Muntii Orastie stau cel mai rau la acest capitol. Acoperite cu vegetatie, cu o paza si o gestionare slaba, cu extrem de rare actiuni de restaurare si conservare, la discretia braconierilor si insuficient explorate arheologic vestigiile sunt la nivlul multora dintre edificiile sau siturile arheologice de categoria A de la noi.

Ce ar însemna pierderea statutului UNESCO
În primul rând cetatile dacilor risca sa pierda promovarea care se realizeaza prin intermediul UNESCO. De asemenea protectia si atentia deosebita de care au parte aceste edificii va fi limitata la ceea ce se întâmpla cu monumentele aflate în LMI (Lista Monumentelor Istorice), categoria A. Altfel spus sunt de importanta nationala, dar cum se comporta autoritatile, proprietarii sau gestionarii cu sute, daca nu mii de astfel de monumente se vor ocupa si de ele. Tinând cont ca sunt în zone mai putin accesibile vor ramâne cel mai probabil prada braconierilor, mai mult decât sunt în prezent. Ca atractii turistice abia daca sunt azi vizitate, ce ar însemna o excludere din lista UNESCO, daca nu o decadere si mai mare. Lipsa de coordonare în ceea ce priveste explorarea arheologica, conservarea si punerea în evidenta a noilor descoperiri, va fi desavârsita.


Centrul mondial al hipismului se muta in Transilvania
Oana BucurenciuIubitorii echitatiei din intreaga lume s-au reunit la Sighisoara, la Transylvania Horse Show, primul concurs hipic international al anului din Romania.
Cei peste 80 de concurenti, din 15 tari, isi vor dovedi maiestria intr-o locatie de vis, in inima Transilvaniei, la doar cativa kilometri de unul din cele mai bine pastrate orase medievale din Europa.
Evenimentul Transylvania Horse Show, aflat la cea de-a doua editie, este organizat de Cross-Country Farm, alaturi de Federatia Ecvestra Romana si Federatia Ecvestra Internationala, in satul Prod, o mica localitate ce s-a transformat, pentru trei zile, in centrul hipismului mondial.
Concurentii se vor infrunta in probe de cross-country (obstacole naturale fixe), sarituri obstacole si dresaj, sub ochii unor jurati si observatori de renume mondial.
In afara concursului, spectatorii il vor urmari demonstratii de dresaj si de tir cu arcul calare, sustinute de actorul Denis Serban, precum si o serie de cascadorii spectaculoase.
Evenimentul de langa Sighisoara reuneste iubitori ai cailor si echitatiei din intreaga lume, dar si reprezentantii ai "lumii bune", dornici de socializare, pentru ca vorbim despre un sport nobil, rezervat prin traditie doar elitelor.
"Din cele mai vechi timpuri calul a fost un motiv de fala pentru aristocratie. Obiceiul s-a pastrat pana in zilele noastre, marile reuniuni hipice de astazi gasindu-se pe agenda oricarui aristocrat britanic, unele fiind patronate chiar de regina. De la arisocrat la nobil este doar un pas. Iata de ce echitatia este considerata un sport nobil", a declarat Andreea Doica, reprezentat Cross Country Farm, pentru Business24.
Cum ati decis sa organizati un concurs hipic international intr-un sat de langa Sighisoara?
Ideea organizarii acestui concurs a fost a lui Mihnea Virgolici, proprietarul Cross Country Farm. Ferma este amplasata intr-o locatie ideala, pentru practicarea sporturilor ecvestre, in satul Prod, comuna Hoghilag, la doar 16 kilometri de Sighisoara.
In primul rand, investitia intiala, in functie de calul pe care doresti sa il cumperi si de ceea ce iti propui sa faci cu el - agrement, sport etc. Pentru intretinere si ingrijire, e nevoie de un buget care care incepe de la 500 de euro pe luna. Conditiie de baza reprezinta posibilitatea de a-i asigura ingrijire zilnica, dar si accesul la o baza hipica unde sa poate fi antrenat.
Vorbim despre o relatie speciala - nu vei putea convinge niciodata un cal sa faca ceea ce vrei tu, doar pentru ca vrei; e nevoie de rabdare, pasiune pentru acest animal si multa intelegere.
O alta varianta ar fi sa il trimiti in pensiune - exista locuri unde caii pot fi trimisi si unde un personal specializat le ofera o ingrijire speciala. Cross Country Farm este un astfel de loc. Desigur, cel mai bine este sa lucrezi chiar tu cu calul tau, daca te-ai hotarat sa ai unul.


Noaptea muzeelorIn noaptea de 19 spre 20 mai 2012, muzeele bucurestene, dar si din tara, si-au asteaptat vizitatorii la expozitii, spectacole de muzica, dans, teatru si film, proiectii si evenimente speciale.
Noaptea Muzeelor se afla la cea de-a opta editie si este celebrata de peste 3.000 de muzee din toata Europa. In 2011, au fost deschise publicului un numar de peste 70 de muzee din tara.
RATB si Primaria Municipiului Bucuresti au pus la dispozitia publicului o harta cu organizatiile participante la eveniment, produsa in 30.000 exemplare. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM).
Un veritabil succes a fost la Bucuresti, unde 150.000 de oameni au vizitat muzeele intrate in circuit.

0 comments:

Trimiteți un comentariu