Revoltator!

Alexandru Vlad Lungu

Revoltator! Acesta este cuvantul potrivit atunci cand vedem in spatele unor evenimente, coruptia si caracatita mafiota din Romania.
De la inceputul anilor '90, diverse persoane de origine romana, din strainatate, au incercat sa investeasca in Romania, dar au pierdut milioane de dolari, timp si nervi! Neavând un "spate" cu greutate sau nefiind obisnuiti sa "unga" calea afacerilor din tara, si-au indreptat investitiile si efortul spre locuri mai primitoare, care-si cunosc interesul.
Dupa evenimentele din decembrie '89, multi romani din strainatate au incercat sa faca afaceri pozitive in tara, asa cum si unii dintre romanii din tara au incercat sa faca afaceri in Occident! Diferentele dintre cele doua lumi de afaceri - Romania nou intrata in economia de piata si celelalte state in care economia de piata functioneaza de mai bine de o suta de ani, pe o baza si reguli bine puse la punct -, au dus la pierderi de energii, si de o parte si de alta.
Oare cat timp va trece pana romanii vor putea lega o punte intre tara si diaspora? Astazi este numai ipocrizie! De peste 22 de ani, in Romania, tot interesul personal primeaza in fata celui national.
La inceputul anilor anilor '90, un roman din Canada a vrut sa cumpere un hotel din Baile Herculane. Dupa ce si-a manifestat intentia si a dat avansul, autoritatile, prin presa locala, l-au denumit hot, transfug, chipurile n-a mancat "salam cu soia"! L-au terfelit si alungat. Dupa ani de procese a reusit sa-si recupereze parte din bani. Pe atunci autoritatile statului erau flamande, azi sunt nesatule!
Cel mai recent caz este cel al romancei Mica Ertegun, care a vrut sa dea României 30 de milioane de $. "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n sac!", spune o vorba din batrani.
Iata faptele :

Mica Ertegun ar fi investit în România, dar a fost refuzata de autoritati. A donat în schimb Universitatii Oxford.


(foto: telegraph.co.uk)

"Banii au fost adunati din muzica pe care a creat-o barbatul meu. Când am revenit în tara, eram foarte interesata de anumite lucruri. Unul dintre ele a fost refacerea statui lui Brâncusi. Sunt sigura ca sunteti la curent în ce stare am lasat-o. Si apoi am cumparat din banii mei si ai barbatului meu o bucatica de pamânt la poalele statuii si vroiam sa construiesc o casa de informatii pentru straini, în care puteai sa vii sa vezi locuri, sa faci fotografii, puteai sa bei o Coca-Cola, daca era cald. Toate au fost aprobate si când am vrut sa încep, mi s-a spus ca nu mai e nevoie, ca fac oamenii din Târgu Jiu", a declarat Mica Ertegun, pentru Realitatea TV.
Mai mult decât atât, Mica Ertegun a declarat ca, dupa refuzul autoritatilor presa locala din Târgu Jiu ar fi denigrat-o în repetate rânduri, sustinând ca ar fi o hoata.
"Jurnalele de la Tg Jiu erau infernale, parca as fi fost o hoata. Parte din banii astia s-au dus la Oxford. Sper sa beneficieze multi români de ei. Ma simt jignita ca am fost refuzata", a conchis sotia fostului mogul din lumea muzicii americane.
*
Românca Mica Ertegun, vaduva mogulului din lumea muzicala Ahmet Ertegun, a vorbit, pentru cotidianul britanic The Telegraph, despre cea mai mare donatie oferita vreodata Universitatii Oxford - 26 de milioane lire sterline. "Va puteti imagina? Ahmet era turc. Eu sunt românca. Cred ca pe masura ce amestecam nationalitatile, cu atât obtinem rezultate mai bune", spune Mica Ertegun.
"Trebuie sa mentionam cuvântul "bani"?", spune românca la începutul interviului în care a explicat de ce a donat 26 de milioane de lire sterline uneia dintre cele mai prestigioase universitati din lume. Mica Ertegun este un cunoscut designer de interior din New York, vaduva faimosului mogul din lumea muzicala Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records, care a murit în 2006 la vârsta de 83 de ani.

*
Tatal lui Mica Ertegun, scrie The Daily Telegraph, George, fost medic si ministru în România, a fost bagat în închisoare de comunisti, în 1947. La insistentele lui, pentru a reusi sa iasa din tara, Mica s-a maritat cu aristocratul Stefan Grecianu. Avea pe atunci doar 16 ani, în vreme ce sotul ei - 31.
"Rusii ne-au dat doua trenuri. Regele Mihai era în unul; matusile sale erau în alt tren. Noi eram în al doilea tren. Momentul în care am traversat granita, în Albania, a fost cel mai fericit al vietii mele", spune Ertegun.
Românca a ajuns în Elvetia fara niciun ban si a plecat spre paris, unde a lucrat ca model pentru Dior. Apoi, au plecat în Canada, unde au cumparat o ferma pe malul lacului Ontarios, cu banii împrumutati de un prieten. "Când am ajuns acolo, aveam vaci si galeti pentru lapte. Doar ca nu stiam cum sa le mulgem. Era ridicol. Si în România aveam vaci, doar ca erau oameni care le mulgeau", spune Mica Ertegun.
În 1960, românca a ajuns la New York unde a încercat sa faca lobby pentru eliberarea tatalui ei, care murea de cancer în închisoare. Nu a reusit, iar tatal ei a murit.
Mica l-a cunoscut însa cu acea ocazie pe Ahmet Ertegun, fiul ambasadorului Turciei la Washington, cel care avea sa îi devina sot.
Ahmet Ertegun a curtat-o asiduu pe Mica, scrie Telegraph. Doar un exemplu: a angajat o orchestra care s-a ascuns în baia apartamentului ei din hotelul Ritz Carlton din Montreal, pentru a-i cânta o impovizatie a melodiei Puttin' On the Ritz.
Cei doi s-au casatorit în 1961. "Mi-a fost greu sa divortez de sotul meu, pentru ca îl placeam foarte mult", spune Mica despre Stefan Grecianu. "Dar totul a fost civilizat. Iar eu eram îndragostita", adauga ea.
Mariajul lor a fost "fabulos". O spune chiar Mica Ertegun. În vreme ce Mica si-a construit propria companie de design, Ahmet a ridicat imperiul Atlantic Records, care a devenit una dintre cele mai puternice companii din industrie, lansând carierele trupelor Rolling Stones sau Led Zeppelin.
*
Prin programul "Bursele pentru absolventi Mica si Ahmet Ertegun" se vor lansa un numar de 15 burse scolare pe an, urmând ca ulterior numarul lor sa ajunga la 35. Beneficiarii burselor vor putea folosi, pe durata bursei, o cladire de cinci etaje situata în inima Oxfordului, numita Casa Ertegun.
Darul continua cu un salariu full time pentru beneficiari, care va include si pregatire profesionala de la cei mai buni profesori ai universitatii, alaturi de o serii de seminarii si conferinte care vor avea loc tot în Casa Ertegun.
"Avem deja 1.000 de aplicanti. Va puteti imagina? Ahmet era turc. Eu sunt românca. Cred ca pe masura ce amestecam nationalitatile, cu atât obtinem rezultate mai bune. Sunt interesata sa aduc cât mai multi oameni din afara Marii Britanii. Mi-ar placea sa vad oameni venind din Afganistan, din Orientul Mijlociu, Africa, crestini, musulmani, toate rasele si credintele", a declarat Mica, pentru sursa citata.
Românca a declarat ca se simte extrem de bine facând ceva "productiv", dar ca nu va lua parte la procesul de selectie:
"Nu pot judeca nivelul de cunostinte al cuiva, pentru ca probabil ca eu stiu mult mai putin. E un lucru minunat pentru mine. Nu am copii, ce altceva as putea sa fac cu banii, sa-mi cumpar diamante? Multi oameni doneaza bani spitalelor, aceste burse mi s-au parut mult mai interesante.
(realitatea.net)

1 comments:

Anonim spunea...

Nu strainatatea ne-a vrut raul, ci propria noastra instrainare. Cautam raul singuri,singuri, noi natia romana, decapitata de floarea intelectualitatii si a darurilor crestine. Eu iti multumesc, Mica Ertegun, ca banii donati Oxfordului i-ai daruit cu speranta ca poate vor beneficia de ei si studenti romani. Gestul e minunat dar vehement refuzat de categoria care nu suporta termenul de comparatie. Am ramas cativa cu dor de sufletele bune, romanestti. Acest articol are darul de a ne uni inimile.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!
Mihaela Sanda Marinescu

Trimiteți un comentariu