Dr. Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru pace

Cristian Petru Balan
Chicago, S.U.A.A fost absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj, doctor în stiinte medicale (din 1957) si doctor docent (din 1968). A activat succesiv la catedrele de fiziopatologie, medicina legala si morfopatologie, parcurgând toate etapele ierarhice, de la preparator pâna la profesor sef de catedra.
A fost directorul Institutului Medico-Legal Mina Minovici si director al Institutului Victor Babes, membru titular si vicepresedinte al Academiei de stiinte Medicale. A reprezentat România la Organizatia Mondiala a Sanatatii ca membru al Comitetului Executiv si vicepre?edinte al acestui comitet.
A fost membru al organizatiei „International Physicians for the prevention of Nuclear War" careia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace (1985). Anterior a fost secretar general (1964-1966) si apoi ministru adjunct la Ministerul Sanatatii (1966-1969); a descris pentru prima oara receptorul Fc pentru IgA pe timocitele umane din myastenia gravis.
Activitatea sa stiintifica se concretizeaza în tratate si monografii si peste 300 de lucrari publicate în reviste din tara si strainatate. Este autorul unei „Introduceri în genetica moleculara" (în colaborare cu Stefan Antohi, 1964), iar sub redactia sa apar tratatele de „Medicina legala" (1967), „Anatomia patologica" (1980), „Dictionar de imunologie" (împreuna cu E. Paunescu, 1981), „Imunopatologie" (1984) si colaboreaza la volumul „Methods in Enzymology" (New York, 1983).
Lucrând peste 3 decenii în domeniul anatomiei patologice în laboratoarele Catedrei de anatomie patologica a Institutului de Medicina din Moscova, la sectia de anatomie patologica a IML Bucuresti si apoi la Institutul „Victor Babes" din Bucuresti, a studiat o variata cazuistica legata de boala membranelor hialine, docimazia histologica pulmonara la nou-nascut, pneumopatia intrauterina, meningita hipertoxica, leziunile vasculare cerebrale în intoxicatia cu alcool metilic, tanatogeneza prin fibroblastoza si miocardita primitiva la copii, metastazele cancerului pulmonar, metastazele în glandele endocrine, carcinomul mamar, mecanismul de producere al leziunilor hepatice, hepatitele toxice si cirozele experimentale nutritionale si altele.


DA, DIN PACATE, CU TOTII AM FOST CONTEMPORANI CU UN MARE ROMAN,  FARA MACAR SA FI AUZIT DE EL!...
Oare stiati ca Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru pace din anul  1985, a fost singurul român care a câstigat un Nobel pentru tara sa, traind aici, aproape in anonimat, toata viata ?
În 1985 românii traiau în desantata megalomanie a epocii de aur impuse de regimul Ceausescu. Desi în tara saracia era lucie, aspiratiile lui Nicolae Ceausescu nu tineau deloc cont de aceasta stare de fapt. În ciuda alimentelor date pe cartela, a întreruperilor repetate de curent electric, a lipsei caldurii din apartamente, Ceausescu spera în acea perioada sa obtina nici mai mult nici mai putin decât Premiul Nobel pentru Pace... Se facusera toate demersurile în acest sens. În acest context, decernarea acestui premiu era asteptata cu mare interes de clasa consucatoare. Si, surpriza! România câstiga, într-adevar, Premiul Nobel ! Si înca o surpriza: nicidecum pentru Nicolae Ceausescu!...
În acel an Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizatiei "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (în traducere, "Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear"). Trei persoane erau liderii acestei organizatii mondiale: un rus, un american si un român! Nu era un român emigrant, care fugise din România, ci un român care traia în România condusa de Nicolae Ceausescu. Numele sau este IOAN MORARU (foto) si, spre jena natiunii noastre uneori nerecunoscatoare, a ramas înca (si astazi, dupa eliberare) un ilustru necunoscut printre compatriotii sai. Dupa ce a primit celebra distinctie, a intrat rapid într-un con de umbra, regimul de atunci neputând ierta si trece cu vederea ca alt român "i-a furat premiul lui Ceausescu." Câti ati auzit de el?
Ioan Moraru, un laureat Nobel în anonimat, a murit în 1989, doar cu trei zile înainte de 22 decembrie, dar a apucat sa ramâna în constiinta studentilor sai si a colegilor cu care si-a împartit pasiunea pentru medicina... Domnia sa a continuat munca de cercetare începuta de Victor Babes în domeniul anatomiei patologice, remarcându-se prin numeroase descoperiri de profil. A condus Institutul de Anatomie Patologica din Bucuresti, în acest loc unul din amfiteatre purtându-i acum numele.
Premiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo, în 1985, l-a împartit cu doi colegi: un rus si un american. Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS si Bernard Lown, din SUA. Dintre cei trei, Moraru a fost singurul despre care nu s-a stiut nimic în tara sa în acel an, ceilalti doi fiind, evident, ovationati de compatrioti. Cei trei se cunosteau din anii '60 si, numai LA INITIATIVA LUI MORARU, ei au decis sa înfiinteze o Organizatie mondiala pentru prevenirea razboiului nuclear. Cu atât mai mare este meritul acestui savant român, ajuns la conducerea acestei Organizatii, în conditiile în care el nu a reusit în România de atunci sa înfiinteze o filiala a acesteia si la Bucuresti, desi încercase asa ceva.
Ioan Moraru s-a nascut în 1927, La Dârlos, lânga Medias, cei de aici fiind printre putinii români care stiu ca un satean de-al lor a luat marele Premiu Nobel. Ce pacat! De altfel, Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a nascut si a trait în România. Ceilalti laureati: George Emil Palade, medic si om de stiinta american, nascut în România, specialist în biologia celulara, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina în anul 1974, pe care l-a împartit cu Albert Claude si Christian de Duve. Elie Wiesel, un scriitor evreu american originar din Sighetu Marmatiei, supravietuitor al Holocaustului, a primit Nobelul pentru Pace în 1986. Herta Muller, nascuta în Banat, a câstigat în 2009 Premiul Nobel pentru Literatura pentru Germania.

0 comments:

Trimiteți un comentariu