Stiri comunitare

Marcarea Zilei Nationale a României la Ottawa

La 1 Decembrie 2011, Ambasada României a marcat Ziua Nationala printr-o receptie la sediul Primariei Ottawa, în prezenta primarului Jim Watson, a deputatului canadian de origine româna, Corneliu Chisu si a numeroase oficialitati federale.    
Cu acest prilej a fost anuntata constituirea Grupului de prietenie Canada-România în Parlamentul federal, în cursul zilei de 1 Decembrie deputatul Corneliu Chisu sustinând si o Declaratie oficiala în Camera Comunelor prin care a marcat Ziua Nationala a României.
Evenimentul, gazduit de Primaria Capitalei, s-a bucurat si de participarea unor reprezentanti ai asociatiilor românesti din zona Capitalei, dar si din Toronto, Calgary, Montreal, Monteregie, Laval.
De asemenea, primaria Ottawa a arborat steagul României, marcând astfel importanta relatiei bilaterale si omagiind comunitatile românesti de pe întreg spatiul canadian.


Vernisaj de pictura Victor Timofte

Galeriile de arta Inter Pallas (3550, Cote des Neiges) au placerea sa gazduiasca o noua expozitie de arta plastica. De aceasta data amatorii de pictura vor putea admira (si eventual cumpara) picturile semnate de Victor Timofte, un artist plastic roman stabilit in Montreal, dar cu "stagii" artistice indelungate in Italia. Vernisajul expozitiei a avut loc pe 11 decembrie 2011, iar lucrarile lui Victor Timofte vor ramane pe simezele galeriei de arte plastice sus mentionate timp de doua luni. Merita precizat ca actuala expozitie este cea de-a cincea manifestare artistica realizata in colaborare de catre pictorul Victor Timofte si galeriile de arta Inter Pallas Montreal.


Lia Ruse si Ionut Caragea - Lansare carte

Asociatia Scriitorilor de Limba Româna din Québec (ASLRQ), în colaborare cu Fundatia Româna din Montréal, organizeaza sâmbata 26 noiembrie, între orele 14:00 - 17:00, la galeriile de arta Inter Pallas (3550 Cote-des-Neiges RC 90, Montréal, Qc., H3H 1V4) lansarea ultimelor aparitii editoriale ale scriitorilor Lia Ruse si Ionut Caragea. În prima parte a evenimentului se va prezenta volumul antologic de poezie "A treisprezecea carte", semnat de Lia Ruse, aparut sub girul editurii "Arges Press". În partea a doua a evenimentului se vor lansa volumele "Gândul meu. Cum am devenit Poet" si "Întreita suferinta", apartinând scriitorului si omului de cultura Ionut Caragea. Cu aceasta ocazie, Ionut Caragea va adresa un calduros mesaj de "La Revedere" publicului prezent, înainte de a se întoarce în România pentru o perioada pe care i-o dorim cât mai benefica pe plan literar si sufletesc.


Prezenta româneasca în cadrul Festivalului de Film al Uniunii Europene de la Ottawa si Vancouver

În perioada 17 noiembrie – 4 decembrie 2011 a avut loc, la Ottawa, cea de 26-a editie a Festivalului de Film al Uniunii Europene care reuneste productii cinematografice recente din 25 de tari.
Cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, România este reprezentata în cadrul acestui Festival de filmul "Felicia, înainte de toate" (2009), în regia lui Razvan Radulescu si a Melissei de Raaf.
Mai multe detalii despre filmele prezente în festival si despre orarul proiectiilor puteti gasi pe site-ul oficial al Festivalului de Film al Uniunii Europene la  adresele www.euff.ca. sau https://www.facebook.com/EUFilmFestival

"Felicia, înainte de toate" (2009)
Distributia: Ozana Oancea, Ileana Cernat, Vasile Menzel
Secenariul: Razvan Radulescu si Melissa de Raaf
Producator: Ada Solomon
Regia: Razvan Radulescu &Melissa de Raaf

Felicia, înainte de toate este o poveste amara si, pe alocuri, amuzanta, despre cum 19 ani de lipsa de comunicare, concentrati într-o singura zi, pot dezbina o familie. Ziua de plecare a Feliciei (dupa vizita facuta în fiecare an familiei ei din Bucuresti) este, ca întotdeauna, foarte agitata. Felicia începe prea târziu sa-si strânga lucrurile, mama face un mic dejun copios, iar tatal se teme ca nu va mai trai sa-si vada fiica din nou. În timp ce taxiul îsi face loc prin aglomeratia din Bucuresti, Felicia si mama ei se înteleg ca vor pierde avionul. Toate aceste situatii si întreruperea comunicarii cu mama ei arata drumul dureros pe care l-a parcurs Felicia în cei 19 ani de stat departe de familia ei. (cinemagia. ro)


In Canada nu mai exista varsta obligatorie de pensionare

Incepand de vineri, pe intreg teritoriul Canadei nu mai exista varsta legala de pensionare. Comisia Canadiana pentru Drepturile Omului a salutat decizia guvernului canadian de a sprijini eliminarea acestei restrictii, considerate impotriva legilor firii.
"Nu ne-am nascut cu stampila ca fix la 65 de ani nu vom mai putea munci", a comentat David Langtry, comisar sef al CCDO. "Era vorba pur si simplu despre o discriminare", a adaugat acesta, informeaza Globe Advisor.
Comisia se impotriveste inca din 1979 existentei unei varste obligatorii de pensionare. Pana in prezent, numai guvernul federal si cel al provinciei New Brunswick mai mentineau in vigoare varsta obligatorie de pensionare, celelalte provincii abandonand-o deja.
Pana in prezent nu au existat efecte ale acestor decizii in privinta somajului, pensiei, sigurantei sau joburilor in general. Dimpotriva, tot mai multi canadieni doresc sa continue sa ramana in campul muncii, din ratiuni personale sau financiare.
In prezent, in aceasta tara pensiile pentru limita de varsta sunt platite incepand de la 65 de ani in multe provincii, sau de la 60 de ani in altele.

0 comments:

Trimiteți un comentariu