«Prostitutia» in mass-media din Romania de azi

Dana Gabriela Csisser

Discutam azi despre penibilii din mioriticul spatiu public romanesc... sau, mai bine zis, despre "vedete de Romania" sau (foste) prostituate mai mult sau mai putin celebre...
Capacitatea de a reusi în zona celebritatii, cel putin in Romania, e direct proportionala cu capacitatea de a nu te sesiza cât esti de penibil. Ridicolul fara inhibitii. Absenta unui moment, fie si izolat, în care sa respiri putina luciditate. Incapacitatea de a sincroniza, macar discret, prezenta cu bunul simt. Ma uimesc tot felul de imbecili care reactioneaza. Reactioneaza deranjati ca sunt prezentati asa cum sunt. Îi urmaresc cu o curiozitate cu care un entomolog urmareste înmultirea gândacilor. Si se înmultesc cu o dinamica cu care nu doar ca nu tii pasul, dar nici nu e cazul.
Ca sa pricepem exact ridicolul despre care vorbesc, dam asa un tur stupidului public recent. Natalia Mateut, dupa ce a fost arestata în Olanda pentru utilizarea de carduri false, în emisiunea Adelinei Pestritu de la Kanal D si-a deschis larg dulapurile si si-a prezentat garderoba achizitionata în ultima vreme de prin strainatate. Asta ca o ironie a sortii. Saptamânile trecute, l-am ascultat pe Dan Capatos moralist (Antena 1). Adica ori facem pe nebunii pâna la capat, ori nu mai facem deloc. El a facut pâna la capat. Comentând accidentul lui Serban Huidu, a explicat pe ton grav si expeditiv ca, odata cu aceasta ocazie, multi oameni din presa au ratat ocazia sa taca. Perfect. Si ma gândeam, cum ca o irionie a sortii, el cu asta se ocupa. Cu ratarea ocaziilor de a tacea. Inclusiv atunci. Are o abilitate spectaculoasa cu care tot rateaza tacutul.
Ma straduiesc sa ma mobilizez sa ma uit la X Factor, o emisiune-concurs in mare voga acum in Romania. Privesc cu admiratie si spre capacitatea lui Mihai Morar de a-si depasi ridicolul. El îsi argumenteaza prezenta în juriul acelui concurs prin faptul ca e cel care poate sa identifice un artist care sa umple un stadion. Asa a explicat. El pâna acum descoperindu-l pe... N-a descoperit pe nimeni. Dar poate. Sigur poate. N-a vrut pâna acum. Dar poate. Si ma uit la Adrian Sâna. Tare de tot si el. Analizeaza felul în care se cânta acolo. Spune când se cânta bine si mai ales când nu. Va aduceti aminte prestatia celor de la Akcent la preselectia Eurovision? Despre asta e vorba. Si-n timp ce showuri ca X Factor, Vocea României sau Dansez pentru tine aduna fiecare aproape un milion de telespectatori, tot felul de moderatori si prezentatori sumbri îsi argumenteaza în continuare neputinta de a face altceva decât o mizerie, explicând zâmbind ca asta vrea publicul. Ei abia reusind sa adune acolo vreo 300.000 de telespectatori. Si aia vai de capul lor. Toti acesti oameni s-au impus în spatiul public având o singura capacitate decisiva: puterea de a-si înfrunta ridicolul.
Mi-e din ce în ce mai greu sa-mi explic logic ce vad în spatiul public. Un om se uita la o girafa. Dupa 10 minute exclama stupefiat: asa ceva nu exista! Asa sunt în fata personajelor astora, denumite vedete în mod abuziv de tabloide. De catre oameni incapabili sa gestioneze o relatie cu o vedeta cât de cât adunata intelectual. Trebuie sa ai posibilitatea de-a conversa cam pe acelasi palier… Sa  poti sa scrii chiar si-n ziare-fituici de monden despre Adelina Pestritu cu senzatia ca scrii despre showbiz. Iata o fata a ridicolului. A tine la curent publicul cu activitatea Simonei Trasca cu impresia ca lumea e foarte interesata de ce se întâmpla cu viata ei. Iata o alta imagine a stupidului. A scrie despre Sânziana Buruiana ca e manechina. A te mira ca Daniela Crudu nu stiu ce a facut într-un club. A considera ca nu stiu ce a declarat despre sex Laurrette e subiect de stire. Asa arata din punctul meu de vedere neputinta. Dar altceva mi se pare stupefiant. Capacitatea de a discuta despre prezentele ridicole si abuzive din spatiul public ca fiind altceva decât sunt.
Toate fatucile astea au intrat, într-un fel sau altul, într-o suspiciune, de cele mai multe ori demonstrata, de prostitutie. A sta si a discuta despre ele ca fiind niste gagici aflate într-un traseu amoros nu vi se pare penibil?
De la Daniela Crudu si pâna la Monica Columbeanu sau Ramona Gabor. Toate au trecut prin zona prostitutiei. Mai mult sau mai putin concret. Mariana Moculescu (fosta sotie a lui Horia Moculescu) a si recunoscut. Mariana Moculescu... alta speta.
De unde capcacitatea de a conversa despre nebuni, în general vorbind, ca despre oameni normali? Care sunt simptomele nebuniei? De ce un om nebun ar putea fi judecat dupa alte criterii decât cele pe care le aplica medicii psihiatri? De ce nu merg sa faca emisiuni în cabinetele de psihiatrie? Va spun eu de ce. Pentru ca un om nebun comportându-se ca un nebun nu intereseaza pe nimeni. Nu poti sa scrii despre o prostituata ca e îndragostita de nu stiu cine. Atunci ei trebuie vânduti ca fiind altceva decât sunt. Pentru ca, în momentul în care ei se comporta asa cum sunt, sa stârneasca uluire. Publicul sa se mire. Sa mai scrie despre asta nu stiu ce fatuca asa zis… ziarista… si Capatos sa mai faca o emisiune. De ce? Sa câstige si unii, si ceilalti niste bani. Sa mai supravietuiasca o luna, cu senzatia ca fac ceva în viata. Ma intreb, oare numai asta mai e de facut in Romania zilei de azi, exclusiv numai asta se promoveaza in Romania? Valorile adevarate, cu care ne mandrim pe intreg mapamondul, unde ne sunt?
Ne mai putem intreba, oare, ce e de vanzare si ce nu in Romania noastra atat de pur mioritica?
Va raspund tot eu: certa si scandalurile se vand cel mai bine!
Pana la urma, televiziunile nu fac decat sa ofere ceea ce se vinde. Daca vulgaritatea, obscenitatea, prostia si tiganeala nu s-ar vinde, daca produsele acestea toxice li s-ar intoarce inapoi in figura sub forma unor audiente mizerabile, probabil ca ar fi fortate sa faca altceva, sa ridice standardele.
Dar nu e nevoie. Programele acestea imbecile si ieftine fac audienta si implicit bani. Lumea "se rade" de Monica Anghel in rol de tiganca amatoare de manele mai mult decat ar asculta-o pe Monica Anghel cantand. Imi pare rau, dar cat timp acesta ne sunt gusturile, nici nu meritam mai mult.

1 comments:

Anonim spunea...

Este aceeasi senzatie care o am de cand am poposit pe aceste meleaguri. Sunt invaluit, coplesit si continuu perplexat de aceasta incultura, admiratie a prostiei, involutie sau cretinism ori infantilism, de tendinta de a se adresa ca si unui public fara putere de analiza. Lipsa de morala, pregnanta sexului depasind grandios senzualul in reclame si prezentari, vulgaritatea si exagerarile sunt nelipsite, abundente si cotidiene.
Simple exemple: Paris Hilton, Kim Kardashian, Lindsay Lohan, etc.
Sistemul de valori, morala, juridicul, bunul simt, toate capoteaza si sunt terfelite in fata acestor creaturi publice.
Si atunci ma intreb, oare de ce sistemul romanesc, mai crud, mai subdezvoltat, mai doritor sa se maturizeze peste noapte, el de ce nu ar copia de la cei ce sunt "primii" in lume?
Nu este o incercare de a justifica ci pur si simplu o incercare de a nu particulariza.

OGM

Trimiteți un comentariu