Forumul Românilor de Pretutindeni

Dr. Paul DancescuÎntre zilele de 30 septembrie si 1 octombrie 2011 a avut loc la Bucuresti, în Palatul Parlamentului, un Forum organizat de Camera Deputatilor si Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care a analizat pentru prima oara situatia românilor din afara granitelor tarii.

La aceasta importanta reuniune a participat Primul-Ministru al României, domnul Emil Boc, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Baconschi, presedintele Academiei Române, domnul Ionel Haiduc si numeroase alte personalitati politice si culturale ale tarii.
Presedintele Comisiei parlamentare pentru comunitatile de români din afara granitelor tarii, domnul William Brânza, si Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac, au prezentat programele si proiectele statului român pentru românii de pretutindeni.

Într-o reuniune organizata, în 10 noiembrie 2011, de Asociatia Culturala Româna din Montréal, în cadrul Clubului de Aur, domnul Adrian Erbiceanu, presedintele Asociatiei Scriitorilor de Limba Româna din Québec (ASLRQ), care a participat, ca invitat, la Forum, a facut un expozeu al discutiilor purtate cu aceasta ocazie.Problemele discutate, dupa cum reiese din prezentarea facuta, au fost, printre altele, gasirea solutiilor pentru întarirea legaturilor cu diaspora, pastrarea si afirmarea identitatii culturale, dobândirea sau redobândirea cetateniei române, dreptul la munca al românilor aflati în strainatate, ca si asigurarea conditiilor necesare exercitarii dreptului de vot pentru acestia pentru alegerile parlamentare din România. Exercitarea dreptului de vot a fost, dupa cum a dat de înteles prezentatorul, cea mai disputata problema. Si este normal, credem noi, sa fie asa, daca se ia în considerare faptul ca milioane de cetateni români au domiciliul definitiv sau temporar în strainatate. Am fost informati ca se preconizeaza votul prin corespondenta. Ramâne de vazut daca aceasta metoda poate fi implimentata.

Expunerea din cadrul Clubului de Aur a fost urmata de numeroase discutii, demonstrând interesul pe care românii din diaspora il au pentru problemele României.


0 comments:

Trimiteți un comentariu