Cum a ajuns Nicoara Potcoava idolul ucrainenilor

Domnitorul Moldovei este considerat, atât în România, cât si în Ucraina, un erou de poveste.

Claudiu PadureanCâteodata, romanul istoric se impune în constiinta publica mai mult decât realitatea. Este cazul unuia dintre domnitorii Moldovei, Ioan al IV-lea Sarpega, care s-a transformat, sub pana lui Mihail Sadoveanu într-un soi de D'Artagnan al românilor, daca poate fi facuta o comparatie între romanele lui Alexandre Dumas si cele ale scriitorului român. Ioan al IV-lea Sarpega este mult mai cunoscut cu supranumele pe care i l-au dat contemporanii sai: Nicoara Potcoava. Acesta a dobândit tronul Moldovei într-o perioada istorica tulbure, dupa ce fratele sau, Ion Voda Armeanul, cunoscut si drept Ion Voda cel Cumplit, a pierit ucis de turci, dupa o adevarata epopee a luptelor Moldovei împotriva turcilor si tatarilor, sfârsita tragic prin tradarea boierilor condusi de Irimie Golia, pârcalabul de Hotin.

Ioan al IV-lea Sarpega a scapat din masacrul în care a pierit o mare parte a oastei fratelui sau, în 1574. S-a refugiat între cazacii de la Nipru, din Siciul Zaporojean, unde vitejia, forta si inteligenta lui l-au transformat rapid într-un adevarat erou al cazacilor, cu ajutorul carora a si dobândit tronul Moldovei. De atunci, fie ca este amintit sub numele de Ioan Sarpega, fie sub numele de Ioan al IV-lea Potcoava, fie ca Nicoara Potcoava ori ca Ioan Pidkova, cum îi spun ucrainenii, a devenit un erou popular, amintit în cântecele de vitejie si în legendele despre cazacii de pe Nipru.

Cine a fost Nicoara Potcoava în realitate

Romanul lui Mihail Sadoveanu, intitulat "Nicoara Potcoava", îl prezinta pe domnitorul Moldovei drept fratele mai mic al lui Ion Voda cel Cumplit, care se întoarce în fruntea cazacilor si a credinciosilor osteni moldoveni ai fratelui sau pentru a-i pedepsi pe tradatori. Inclusiv pe domnitorul Petru Schiopul, instalat în locul lui Ion Voda cel Cumplit.
Nicoara Potcoava era fiul unei armence, Sarpega, una dintre frumoasele Europei de Est, si ea amintita în legendele cazacilor. Nicoara era supranumit în tinerete Cretul, pentru ca mostenise parul bogat si cârliontat al mamei sale. Se pare ca nu era os domnesc ca si Ion Voda cel Cumplit, dupa care, potrivit istoricilor, nu ar fi fost frate decât dupa mama. Însa Nicoara Potcoava nu era mai putin îndraznet decât fratele sau. Forta sa neobisnuita, de om care putea rupe potcoava de cal cu mâinile goale, i-a adus supranumele de Potcoava. În noiembrie 1577, Nicoara Potcoava, ajutat de pâlcurile de cazaci si de ostenii moldoveni care au servit sub fratele sau, a reusit o lovitura demna de marii condotieri ai Europei.
El l-a înlaturat de pe tron pe Petru Voda Schiopul în urma unei lovituri fulgeratoare. Însa urcarea sa pe tronul Moldovei i-a iritat pe polonezi, care îl considerau pe Nicoara Potcoava doar un cazac rasculat si un uzurpator, cu atât mai mult cu cât Polonia pierduse Hotinul în fata fratelui acestuia, Ion Voda cel Cumplit. Tot un cazac rasculat, dar cu destin eroic, exemplar, a fost considerat si de razboinicii din Siciul Zaporojean. Asa ca, imediat dupa retragerea la iernat a celei mai mari parti a cazacilor zaporojeni, înainte ca Nicoara Potcoava sa îsi fi putut consolida domnia si reface armata Moldovei, un podgheaz polonez l-a luat prizonier pe cel care se urcase de doar câteva saptamâni pe tronul Moldovei. Nicoara Potcoava a fost decapitat de polonezi la 1 ianuarie 1578. A disparut din istorie si a intrat în legenda. În urma scurtei sale domnii, au ramas un roman pitoresc si o sumedenie de legende.
Indiferent ca personalitatea sa este revendicata de armeni, de români ori de ucraineni, Nicoara Potcoava ramâne unul dintre cei mai renumiti viteji din istoria Europei de Est.

0 comments:

Trimiteți un comentariu