Romanii l-au redescoperit pe Rege pe timp de criza

Marcel Anghel

De 21 ani romanii l-au uitat pe REGELE MIHAI I, cel care a fost Rege al Romaniei pana la 30 dec. 1947, cand a fost fortat sa abdice de catre comunisti.
Practic, in aceasta perioada Regele n-a existat. Acum, intr-o perioada destul de grea din punct de vedere economic datorita crizei economice si financiare, romanii s-au indreptat catre Rege ca la un fel de salvator.
Daca dupa evenimentele din decembrie 1989 se spunea, cam timid, ce-i drept, ca "Monarhia salveaza Romania!", aceste glasuri s-au auzit din ce in ce mai incet, disparand apoi cu totul. Cred ca un ro
important in disparitia fenomenului monarhic l-a avut si fostul presedinte Ion Iliescu impreuna cu fostul premier Petre Roman care, practic, l-au fugarit pe autostrada Bucuresti–Pitesti la inceputul anului 90. Astazi, la cei 90 ani ai sai, vocea Regelui MIHAI I al Romaniei razbeste cu greu, dar prezenta Sa a fost coplesitoare, iar cuvinte precum, iubire de tara, morala, credinta etc. sunt auzite tot mai rar in peisajul politic dambovitan.
Cred ca sunt inca multi romani care-l iubesc pe Rege, pentru ca iubesc Monarhia, dar sunt si multi romani care-l iubesc pe Rege pentru ca il urasc pe presedintele Traian Basescu, care si-a spus un punct de vedere personal cu privire la abdicarea Sa de la tronul Romaniei, punct de vedere, parte, in pas cu istoria.
Daca Train Basescu ar fi fost de acord cu venirea Regelui in Parlament, atunci toate posturile de televiziune romanesti ar fi "urlat" impotriva Monarhiei, astfel ca acum cand Traian Basescu n-a fost de acord ca Regele sa fie primit de Parlament, "latratorii" televiziunilor au devenit peste noapte promonarhisti.
Asta-i politica la romani! Astia ne sunt politicienii damboviteni!
Poate Monarhia de la noi nu a avut calitatile unor monarhii occidentale, precum cele din Marea Britanie sau Spania, dar mai exista monarhii mai "sarace", ca cea din Norvegia care inca mai supravietuieste. Dar , "spectacolul" oferit de parlamentarii romani la intalnirea cu Regele in Parlament a fost unul de prost gust pentru ca cei mai multi detesta monarhia pentru ca nici n-au cunoscut-o. Multi dintre parlamentarii actuali "nu fac distinctie intre Carol I si Carol al II-lea sau nici nu cunosc ca intre cei doi regi a mai fost un rege numit Ferdinand", cum bine aprecia un commentator-politic.
Dupa aceste cateva zile din luna octombrie cand prezenta Regelui in Parlamentul Romaniei a fost mult mediatizata, s-au gasit o serie de politicieni care sustineau ca "fostul Rege merita sarbatorit, dar in familie si de cei care profita de pe urma acestui statut, pentru ca el nu profita, profita fetele, ginerele si altii". Aceasta voce este vocea cunoscutului politician Cosmin Gusa, care a mai spus ca acum este "trendy sa fii monarhist doar pentru ca Basescu a avut o opinie istorica impotriva".
Si sociologul Vasile Dancu crede ca "dupa sarbatorirea din Parlament, toti vor uita de Majestatea Sa, numai Duda (printul consort al Principesei Margareta, n.a.) este un om foarte pragmatic care tine mult sa-si imbunatateasca veniturile financiare ale familiei". Regele Mihai a dovedit insa in cele cateva minute de prezenta in Parlamentul Romaniei ca are foarte multa modestie si bun simt, seriozitate si o tinuta demna de un monarh la cei 90 ani ai Sai.
Daca nu venea criza peste romani si daca Traian Basescu nu avea acel punct de vedere personal cu privire la abdicarea regelui NU CRED CA ROMANII IL MAI REDESCOPEREAU PE REGE! POATE DA, POATE NU!?
Nu pot sa inchei aceste randuri dedicate REGELUI MIHAI fara sa amintesc cat de perfizi pot fi unii oameni ca Iliescu, Nastase, Ponta si ceilalti pesedisto-comunisti care s-au transformat peste noapte in iubitori de Rege.
Cu toate ca nu sunt monarhist totusi folosesc acest prilej pentru a mai spune inca odata TRAIASCA REGELE IN PACE SI ONOR DE TARA IUBITOR! si sa mentionez in final memorabilele cuvinte adresate de Rege tuturor romanilor de la tribuna Parlamentului Romaniei:
"NU VAD ROMANIA CA PE O MOSTENIRE DE LA PARINTII NOSTRI, CI CA PE O TARA PE CARE AM LUAT-O CU IMPRUMUT DE LA COPII NOSTRI !"

0 comments:

Trimiteți un comentariu