Regele Mihai, sarbatorit la 90 de ani


AFP: Prezenta fostului rege Mihai în Parlament, un eveniment fara precedent în România

REALITATEA.NET

Fostul rege al României Mihai se va adresa marti Parlamentului de la Bucuresti cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, eveniment fara precedent în aceasta tara fosta comunista care l-a înlaturat pe suveran în anul 1947, relateaza duminica agentia France Presse. Mihai de România este singurul supravietuitor dintre sefii de stat din al Doilea Razboi Mondial.
Numeroase personalitati sunt invitate sa asiste la discursul care va fi rostit în fata camerelor reunite ale Parlamentului si care va reprezenta o secventa din ceremoniile organizate pentru a aniversarea regelui Mihai I.
În ultimele zile, mai multe vernisaje de expozitii si lansari de carte si albume au atras numerosi admiratori ai fostului rege, care ramâne foarte popular, chiar daca numai o mâna de români mai sunt în favoarea revenirii la monarhie. 'Regele este foarte emotionat, a asteptat mult timp acest moment', a declarat fiica sa cea mare, Margareta.
Dar organizarea evenimentului nu s-a desfasurat fara obstacole, scrie agentia franceza de presa. Parlamentarii din Partidul Democrat Liberal (PDL), aflat la putere, inspirati de ostilitatea nedisimulata a presedintelui Traian Basescu fata de fostul suveran, au încercat sa blocheze accesul sau la tribuna oficiala, invocând probleme de 'constitutionalitate'.
În mod ironic, Partidul Social Democrat (PSD, aflat în opozitie), ai carui lideri au fost în majoritatea lor dusmani declarati ai lui Mihai I în anii 90, au votat în favoarea acestei initiative care a plecat de la liberali (PNL, aflati tot în opozitie), lasând PDL-ul în minoritate.
În timp ce numerosi membri ai PDL au dat asigurari ca vor fi prezenti în sala, presedintele Basescu a declarat ca 'nu are nici un motiv' sa onoreze aceasta invitatie.
Nascut la 25 octombrie 1911 si facând parte din dinastia Hohenzollern, Mihai I a domnit în doua perioade, între anii 1927 si 1930 si ulterior între anii 1940 si 1947.
În al Doilea Razboi Mondial, el a ramas în România chiar în timpul dictaturii maresalului Antonescu, care a decis ca România sa se alature Germaniei naziste. Regele l-a arestat totusi pe maresal, care detinea puterea executiva, în anul 1944, ceea ce a permis României sa intre în rândul aliatilor.
'Regele Mihai s-a adresat pentru prima data Parlamentului în decembrie 1946, dupa alegerile din noiembrie', a declarat pentru AFP istoricul si fostul ministru al afacerilor externe, Adrian Cioroianu.
În ciuda numeroaselor marturii si probe care indicau fraude masive la acest scrutin care trebuia sa deschida calea instalarii regimului comunist, regele a citit mesajul de deschidere a lucrarilor Adunarii deputatilor, ignorând solicitarile de boicotare a acestei ceremonii venite de la partidele de opozitie.
Un an mai târziu el a semnat sub presiune actul de abdicare si a parasit tara, urmând sa se reîntoarca definitiv abia în anul 2002, împreuna cu sotia sa Ana de Bourbon-Parma.


În strada pentru Regele Mihai: sute de români i-au strigat "Traiasca Regele!"

Regele Mihai a sosit, marti seara, la Opera Româna, pentru a participa la spectacolul de gala organizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani, fiind întâmpinat de aplauzele si scandarile sutelor de români veniti în fata cladirii pentru a-l saluta si felicita pe fostul suveran.
Regele Mihai a sosit împreuna cu principesa Margareta si cu principele Radu. Regele a fost aplaudat îndelung de românii veniti în fata cladirii. Acestia i-au urat "La multi ani", si au strigat "Regele Mihai" si "Traiasca Regele!".
Regele a salutat multimea prezenta în fata Operei. De asemenea, principesa Margareta si principele Radu i-au salutat pe cei prezenti. Dupa acest moment, Regele a intrat în cladirea Operei. La intrarea în sala de spectacol, Regele Mihai a fost aplaudat îndelung de cei prezenti.
Anterior, la eveniment a sosit Regina Ana. La eveniment sunt prezenti reprezentanti ai unor case regale europene si nu numai. De asemenea, sunt prezenti reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.
La Opera va avea loc un spectacol de gala, cu ocazia Jubileului 90 al Regelui Mihai.


Plesu le bate obrazul lui Basescu, Boc si Patriarhului: Au ratat o mare ocazie de a fi cuviinciosi

REALITATEA.NET

Andrei Plesu spune într-un editorial publicat joi ca personal a "rosit" pentru fiecare din demnitarii absenti de la discursul Regelui, si ca Traian Basescu, Emil Boc, Roberta Anastase si Patriarhul Daniel au ratat o mare ocazie de a fi "cuviinciosi".
"Sa ai sansa de a fi contemporan cu o efigie de asemenea calibru si sa treci tantos pe lânga ea e o specie de tembelism, care frizeaza prostia. Niciunul dintre alibiurile pe care si le-au fabricat, din timp, marii absenti nu tine. Era vorba, în fond, de o întrerupere de o jumatate de ora a zilnice, pentru a face o proba minimala de decenta. N-a facut-o presedintele (blindat de o vizita importanta la Bruxelles), n-a facut-o primul-ministru, care nu putea sarbatori Ziua Armatei decât la Satu Mare, n-a facut-o Roberta Anastase, brusc angajata în misiune diplomatica pe meleagurile Georgiei si, vai, n-a facut-o Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române, ocupat pâna peste cap cu administrarea procesiunilor bucurestene la Sfintele Moaste. Am rosit pentru fiecare dintre ei. Au ratat o mare ocazie de a fi cuviinciosi si de a-si manifesta libertatea interioara", scrie Plesu, în "Adevarul", informeaza NewsIn.

0 comments:

Trimiteți un comentariu