Monarhia in Romania!

Alexandru Vlad Lungu

Abdicarea Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, este un capitol special în istorie, marcând "divortul amiabil" dintre monarhie si poporul român. La 64 de ani de la acest eveniment, Regele Mihai se bucura de o cota de încredere de 25,7%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS pentru "Adevarul", depasind popularitatea cumulata a premierului Emil Boc (9,7%) si a presedintelui Traian Basescu (12,9%), cel care l-a numit "tradator" si "sluga la rusi".
Au trecut 40 de ani, de cand, Haralamb Zinca a publicat romanul "Si a fost ora H" (Ed. Militara, 1971). Astfel a fost ridicat un colt al paturii istoriei, intr-o vreme cand actul de la 23 august 1944 era infaptuit numai de Armata sovietica binefacatoare! Aparitia romanului a scos la lumina, adevarul istoric, l-a adus in prim plan pe Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.
Astfel, l-am cunoscut mai bine pe Rege, pe care-l stiam deja din ziarele si revistele interbelice.
Fiind o scurta perioada de deschidere culturala (pana la plenara din 1972, cand Ceausescu a strans iar surubul cultural) am avut sansa sa am un curs de "Istoria partidului", in care, lectorul a vorbit mai mult de Monarhia romana, de cat de istoria PCR. Atfel am devenit un simpatizant al monarhiei. Astazi sunt un sustinator al acesteia. Consider ca monarhia ar salva Romania. In Romania, la ora actuala, practic, clasa politica este un fel de ciorba, toti o apa si-un pamant - vorba poetului -, majoritatea (indiferent de culoare politica) se trage din scolile politice ale PCR. Politicienii de cariera de altadata au disparut in puscariile comuniste.
In schimb avem un rege, care ar putea sa repuna pe piciare o Romanie, astazi pe butuci.
Avantajul principal al monarhiei fata de republica - mai ales pentru Romania - ar fi ca un presedinte este ales pe un numar de ani (in prezent, un mandat are 5 ani), pe cand un rege domneste pe viata. Fata de un presedinte de tara, regele are tot interesul de a stopa coruptia si injustitia, pentru ca el lasa tronul urmasului sau, pe cand presedintelui ii pasa prea putin de ceea ce lasa in urma.
Un sondaj realizat de Grupul de studii socio-omportamentale Avangarde arata ca 57% dintre repondanti au încredere în Regele Mihai.
În acelasi timp, 53% din români au încredere în Casa Regala. 28 la suta dintre respondenti ar fi de acord cu reinstaurarea monarhiei, iar 47 la suta nu ar fi de acord. Chiar daca aceasta cifra arata ca oamenii nu sunt pregatiti înca pentru o dezbatere cu privire la forma de guvernamânt, faptul ca atât de multi dintre ei au încredere în valorile pe care le reprezinta Regele si Casa Regala arata ca drumul pentru o dezbatere privind forma de guvernamânt este deschis. Cum ar trebui pregatit un referendum referitor la forma de guvernamânt?
*****
La 25 octombrie 2011, MS a implinit 90 de ani. Evenimentul a fost marcat, in special, de Discursul Regelui in fata Parlamentului Romaniei, dupa mai bine de 65 de ani de absenta.
Presa internationala a apreciat ca "istoric" evenimentul, evidentiind o "dezbinare istorica" sau îndemnând la "mai multa democratie", notând absenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Emil Boc.
Fostul rege al României, Mihai I, s-a adresat Parlamentului de la Bucuresti cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, eveniment fara precedent în aceasta tara fosta comunista care l-a înlaturat pe suveran în anul 1947, relateaza agentia France Presse. Mihai I de România este singurul supravietuitor dintre sefii de stat din al Doilea Razboi Mondial.


0 comments:

Trimiteți un comentariu