LARG Redivivus - Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Române din Germania

de Viorel Baetu ( Michael Cutui)

Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Române din Germania ( LARG) a avut loc anul acesta la Consulatul Român General de la München.
Cine este Liga (LARG) si ce îsi propune ea?
Liga este o organizasie umbrela care are selul de a pastra identitatea culturala, promovarea culturii, precum si buna  întelegere între natiuni.
Liga urmareste exclusiv si nemijlocit scopuri de folos obstesc si activeaza în chip altruist; ea nu urmareste scopuri economice proprii.
Caracterul obstesc al Ligii exclude activitatea politica.
Deci Liga încearca sa fie liantul între numeroasele asociatii românesti si româno-germane care activeaza în Germania fara a-si lua prerogativele unui for conducator sau coordonator ci având un rol reprezentativ unitar pentru acestea.
Pe scurt, românii din Germania sa vorbeasca cu o singura voce.
Grea misiune, pentru noi românii!
Gazda noastra, doamna consul general de la München – Brândusa Petrescu ne-a urat „bun venit" într-o cuvântare care, cum spunem noi românii, ne-a mers la inima.
Dl.Lucian Glass a deschis apoi lucrarile adunarii.
Dupa prezentarea Darii de seama asupra activitatii LARG de la ultimele alegeri (Lucian Glass) si a Raportului comisiei de cenzori (Mariana Mateias), s-a trecut la discutarea si supunerea la vot a modificarilor privind statutul LARG.
Modificarile, care vizeaza o deschidere si mai puternica spre toate asociasiile non-politice care activeaza în Germania si au radacini românesti, indiferent de nasionalitate, au fost inisiate de vechiul comitet de conducere, Emil Mateias, Daiana Maties, Ion Dumitru, Lucian Glass, Viorel Baetu, Alexandru Gârleanu, cu ajutorul neprecupesit al dl. Gheorghe Sasarman, presedinte de onoare al Ligii, unul dintre cei care a pus piatra de temelie a acestei asociatii.
Dupa dezbateri constructive, care au dus în final la un statut cu care Liga sa-si poata îndeplini în condisii optime misiunea asumata, s-a trecut la alegerea noului comitet, pentru perioada 2011/2013.
Dl. Lucian Glass, un membru marcant al Diasporei românesti din Germania, a fost ales presedinte, iar ca vicepresedinti, au fost alesi d-na. Ionela van Rees-Zota directoarea agensiei de presa Asii României si dl. Emil Mateias, cunoscut prin proiectele de cultura si asistensa sociala pe care le promoveaza în România. Ceilalti membrii ai echipei de conducere, Daiana Maties care conduce redactia ZIG-ZAG DE ROMANIA din cadrul postului FREIES RADIO FÜR STUTTGART, Dan Gogleaza, presedintele Centrului Cultural Român din Köln, Adella Fellner de la  Forumul German-Român Stuttgart si d-na. Anca Gerner care a ramas si în continuare cu povara finanselor.
Le dorim mult succes în realizarea selurilor propuse, din care amintim capetele de afis:
Exercitarea rolului de liant între membrii Ligii, prin mijlocirea comunicarii dintre acestia si initierea unor actiuni comune.
Corelarea intereselor membrilor în atingerea unor scopuri comune:
a)    pastrarea identitatii culturale românesti, promovarea schimbului cultural româno-german, precum si întarirea unitatii românilor din Germania.
b) Promovarea unei imagini corecte a României si a valorilor românesti din tara si de peste hotare în Germania, Europa si în lume.
Reprezentarea membrilor sai, în context cu interesele lor, în fata organelor administrative si politice din Germania si România.
Sprijinirea si îndrumarea membrilor sai în relatiile cu Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, de pe lânga Guvernul României.
    Promovarea legaturii cu Ambasada si Consulatele României din Germania si informarea membrilor Ligii asupra actiunilor specifice pentru diaspora pe care acestea le organizeaza.
    Informarea operativa a tuturor membrilor sai în legatura cu actiunile (întâlniri, simpozioane, dezbateri, evenimente cultural-artistice etc.) pe care Guvernul României ori alte organe cu caracter guvernamental sau neguvernamental le organizeaza în România sau în afara ei.

La aceasta Adunarea generala a Ligii au participat în calitate de invitasi si reprezentansii Asociasiilor Studensilor si Tinerilor Români „StudRom", membra a Ligii Studentilor, Filiala Germania (LSRS).
În încheiere, trupa mixta româno-germana ULMplugged din Ulm, ne-a delectat auzul cu câteva piese mai noi si mai vechi, muzica româneasca pe care o cânta fie cu textul în original, fie tradus.

Speram sa fie într-un ceas bun!

München 14.05.2011

0 comments:

Trimiteți un comentariu