Turismul romanesc


 
Alexandru Vlad Lungu

Ma intreb in cate state, in care fuctioneaza economia de piata, exista un minister si un ministru al turismului?
In afara de fostele state comuniste, unde sunt tot soiul de ministere, nu cred ca mai exista pe undeva. Si cu toate acestea, exista si in Quebec, dar nu se aude de el si nici nu se vede.
In Romania, operatorii din turism, daca ar fi organizati in asociatii pe domenii de activitate, ar putea accesa mult mai usor fondurile europene, decat ministrul Elena Udrea, care constienta de nurii sai, se plimba cand la Niculitel, cand la Constanta, cand la Tulcea sau Campina, la tot felul de taieri de panglici, la evenimente mai mult sau mai putin benefice pentru turismul romanesc. Si toate acestea in vederea realizarii campaniilor de promovare si crestere a gradului de constientizare asupra brandului turistic national - care a costat sute de mii de euro, evident, toate "incarcate" de comisioanele aferente.
Litoralul este asaltat vara de vara de sute de mii de turisti. Incepand de la 1 mai pana spre sfarsitul lui septembrie, mai ales la sfarsiturile de saptamana, de unde conceptul de turism de weekend. Ma intreb oare, acesta sa fie turism la nivel european din Romania?
Mamaia a devenit un loc extrem de scump, dar si cu investitii pe masura, hoteluri vechi renovate (cum e Rex), unele complexuri turistice noi, dar toate fac parte din sectorul privat. Nu sunt proprietati de stat. Hotelurile care mai sunt in proprietatea statului, care pe vremuri erau de 5 stele, astazi - cele care mai functioneaza - au ajuns de 2 stele. Romania e in criza si nu sunt bani de renovari.
Casino-ul din Constanta, adevarata bijuterie arhitectonica, ce ar putea atrage anual milioane de turisti din toata lumea se degradeaza vazand cu ochii, sarcinile sunt pasate intre autoritati si nimeni nu face nimic, primarul Constantei fiind prea preocupat cu petrecerile mondene si ministrul turismului cu etalarea diverselor posete si rochii pe la inaugurarea te miri pe unde a unor stadioane in panta sau piscine nefunctionale...
Elena Udrea, ministru al turismului si totodata ministrul Dezvoltarii regionale, mai bine s-ar ingriji, impreuna cu celelalte ministre de resort din guvern, de infrastructura, caci peisajele tarii nu pot fi vizitate dupa ploile torentiale care bantuie Romania in ultimul timp sau pe "autostrazile" de 10 m.... In zonele de munte, si nu numai, sunt o multime de localitati izolate in urma ploilor torentiale, din cauza drumurilor impracticabile, zone de o frumusete aparte, unde turismul rural ar putea aduce milioane de euro, daca ar fi exploatate corespunzator.
Pe de alta parte, strainii care fie isi petrec concediul in Romania, fie s-au stabilit in tara, ar dori sa promoveze turismul romanesc, dar nu primesc nici un sprijin de colaborare din partea ministerului de resort. De exemplu, Sam cel Roman, american de origine, stabilit de 10 ani in Romania, vorbitor de limba romana, care a publicat un ghid turistic despre Romania, a scris autoritatilor romane, in speta ministrului turismului, pentru promovarea turismului romanesc, n-a fost bagat de nimeni in seama. Vazuta prin ochii lui Sam, România e un loc unde e bine sa traiesti; numai românii par sa fi uitat. Iata un pasaj dintr-un interviu acordat de Sam:
- Cum îti explici ca românii îsi vad tara mult mai prost, mai urât decât o vezi tu?
- Ce sa aude si sa vede la televisor si la radio? Numai lucrurile rele. Si din asta, oameni aud numai cea ce este rau si nimic despre cea ce este bun. Ministrul Turismului tot timpul plânge. Si daca ea nu are nimic sa spune bun despre România, cine o face? Numai eu…
(blogul lui \sam: http://kingofromania.com/)

Si acum, doua cuvinte despre ministerul turismului din Quebec. Pana nu l-am cautat pe google, nici nu stiam ca exista. Sunt doua centre quebecoaze, unul la Paris, celalalt la New York, care promoveaza turismul in Quebec. Practic, ministerul turismului este o institutie de legatura dintre asociatiile proprietarilor din domeniul turismului - totul este privat, nu exiata proprietati de stat in acest domeniu - si guvern.
Asociatiile sunt pe domenii de activitate: hotelier, restaurante, cabane si partii de sky, agentii de voiaj etc.
Revenind la chestiunea romaneasca, intreb: cine realizeaza astazi turism in Romania? Probabil numai cei care nu se vad toata ziua pe sticla si care investesc banul muncii lor, cocosati de un TVA de 24% comparativ cu cel din turismul bulgar care e de numai 9%!
 

0 comments:

Trimiteți un comentariu