Problema vizelor

 
Inca un pas pentru eliminarea vizelor pentru SUA
Cetatenii straini ar putea calatori în viitorul apropiat în Statele Unite ale Americii, fara viza. Departamentul pentru Securitate Interna a anuntat ca a dezvoltat un sistem viabil pentru urmarirea persoanelor care au depasit perioada legala de sedere în Statele Unite, ceea ce ar putea deschide calea extinderii programului Visa Waiver, potrivit Financial Times.

Programul Visa Waiver  va permite cetatenilor din anumite tari sa intre în SUA pentru o perioada de 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri, fara a avea nevoie de viza. "Vizele nu vor fi eliminate pentru nicio alta tara în lipsa unui sistem adecvat de calculare a depasirii perioadei de sejur", a declarat Edward Alden de la Consiliul pentru Relatii Externe. Vizitatorii  vor fi  amprentati atât la intrarea, cât si la iesirea din tara, ca o metoda de a urmari persoanele care au depasit perioada legala de sedere în Statele Unite.

Tari ca Brazilia, Polonia, România, Bulgaria si Cipru au facut lobby pentru eliminarea vizelo, dar au fost împiedicate de o dezbatere privind modul de verificare a vizitatorilor dupa atacurile de la 11 septembrie.

====

Ioan Enciu cere elimarea vizelor pentru Canada :"Sa nu se teama de tigani"
Eurodeputatul PSD Ioan Enciu le-a atras atentia, în Parlamentul European de la Strasbourg, colegilor sai din Canada care au participat la reuniunea interparlamentara Uniunea Europeana (UE)-Canda, ca în UE se produce intergraea în societate a cetatenilor rromi, fapt pentru care oficialii de la Ottawa nu ar trebui sa se impiedice atunci când discuta despre eliminarea vizelor pentru români.

"Nu ar trebui sa se teama de romi, ci sa arate o abordare mai flexibila cu privire la acestia, tinând cont de bogata experienta a Canadei în ceea ce priveste gestionarea societatii multiculturale".

Enciu spune ca este necesara asigurarea cât mai rapida a unui tratament nediscriminatoriu din partea Canadei pentru toti cetatenii europeni, aratând ca uneori Canada nu respecta principiul reciprociattii vizelor. Ioan Enciu fost sustinut în acest aspect si de vice-presedintele Parlamentului European, Rainer Wieland, ei primind asigurari din partea deputatilor canadieni ca aceasta problema va fi tratata în mod serios iar un prim pas în directia eliminarii vizelor o constituie adoptarea recenta a unei noi legi federale a imigratiei.

0 comments:

Trimiteți un comentariu