Presedintele Basescu in SUA

 
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele american Barack Obama, in Biroul Oval, de la Casa Alba.

A fost vorba de o intalnire in trei, intre Traian Basescu, Barack Obama si vicepresedintele SUA, Joe Biden.
Intalnirea a durat o jumatate de ora, iar, anterior, Obama a salutat intreaga delegatie romana. Potrivit informatiilor obtinute pe surse de TVR Info, la aceasta intalnire a fost adoptat Parteneriatul Strategic Romania-SUA, ce include si amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, judetul Olt.

Baconschi si Hillary Clinton au semnat acordul pe scutul antiracheta

Dupa aceasta intalnire, Traian Basescu avea programata o intrevedere separata cu Joe Biden, apoi cu secretarul Apararii, Leon Panetta, o depunere de flori la monumentul dedicat victimelor de la 11 septembrie 2001 si o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din SUA.
Intalnirea dintre cei doi sefi de stat este foarte importanta pentru Romania, deoarece este prima vizita oficiala la Casa Alba a presedintelui Traian Basescu.
Ziaristii nu au avut acces la intalnirea dintre cei doi presedinti.

"Romania si Statele Unite ale Americii impartasesc o istorie comuna de legaturi stranse intre popoarele noastre, un angajament catre democratie, o relatie strategica durabila, precum si vointa de a raspunde provocarilor si amenintarilor comune. Legaturi puternice si profunde leaga popoarele Romaniei si Statelor Unite prin relatii culturale, economice si stiintifice.
Acest Parteneriat Strategic reflecta cooperarea excelenta si in extindere intre tarile noastre pentru promovarea securitatii, democratiei, oportunitatilor oferite de economia de piata si a schimburilor culturale", se arata in textul declaratiei comune.
In document se mentioneaza ca dezvoltarea continua a unui parteneriat strategic durabil si pe termen lung consolideaza securitatea Romaniei si a Statelor Unite, precum si a spatiului euro-altantic.
Se mai mentioneaza ca administratia Obama pregateste modificarea legislatiei astfel incat statele candidate la programul Visa Waiver sa se angajeze la o cooperare antiterorista intensificata cu Statele Unite.
Totodata, parteneriatul strategic dintre Romania si SUA vizeaza domenii de cooperare intarita precum securitatea energetica, sustinerea ferma a democratiei si statului de drept in statele Parteneriatului Estic, investitiile, comertul, dar si stiinta, tehnologia, educatia, cercetarea.

Traian Basescu s-a întâlnit, marti, la ambasada României de la Washington, cu reprezentantii comunitatii românesti, fiind ultimul eveniment la care preseidntele tarii a luat parte în Statele Unite, relateaza Mediafax. În cadrul evenimentului, seful statului le-a vorbit celor prezenti despre vizita efectuata în America si despre relatiile bilaterale, oferind detalii despre documentele discutate si adoptate în cursul zilei de marti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu