Stiri comunitare si nu numai

Seful diplomatiei romane la Montreal

de Ana Maria Surugiu


Aflat intr-o vizita oficiala de patru zile in Canada, 22-26 martie 2011, la Montreal, Ottawa, Toronto, Vancouver, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi s-a intalnit la Montreal cu membrii comunitatii romane, dar si cu ziaristii de limba romana.
Vizita inaltului demnitar a fost asteptata cu interes. Dupa ce a facut o trecere in revista a situatiei actuale din Romania,ministrul s-a referit si la evolutia Uniunii Europene si din lumea araba.
Problema de interes general si care a suscitat reactii din partea celor prezenti a fost legea votului prin corespondenta. "Din punctul meu de vedere acest subiect mai trebuie studiat pentru a nu lasa nici un fel de suspiciune privind corectitudinea procedurii", a pecizat domnul ministru.
Pe agenda diplomatului roman se afla si pregatirea vizitei,probabil in toamna acestui an,a presedintelui Romaniei,domnul Traian Basescu.
De asemenea, diplomatul roman a subliniat contributia comunitatii romanesti din Canada la promovarea bunelor relatii de prietenie si parteneriat intre cele doua tari. Ministrul i-a asigurat pe romanii din Canada de intreaga deschidere si de sprijinul Guvernului Roman prin MAE si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.
Problmea vizelor si extinderea cadrului juridic bilateral a fost un al punct de discutie.
Ne-am bucurat cu totii sa aflam ca Consulatul General al Romaniei de la Montreal va functiona ca si pana acum.
,,Sunt convins ca Romania are un potential formidabil,iar contributia dv. ca inteligenta si implicare civica, inclusiv prin vot, va ajuta tara sa intre intr-un nou ciclu politic si sa reduca decalajele cu tarile dezvoltate din Uniunea Europeana'', a subliniat seful diplomatiei romane.
La intalnire a fost prezenta doamna Elena Stefoi, ambasadorul Romaniei in Canada, domnul Ioan Bogdan Bucur, consul general al Romaniei la Montreal, precum si membrii consulatului.
***

Cercetatorii Agentiei Spatiale Române i-au uimit pe cei de la NASA

Timp de doua saptamâni, cei sase români, acompaniati de un robot denumit 'Grivei', au stat într-o capsula în Platoul Colorado, informeaza Antena 3. Acestia consumat doar alimente deshidratate, au iesit din capsula în costumele de protectie si au colectat mostre de sol si aer.
"La începutul celor doua saptamâni, mediul parea foarte straniu pentru noi, dar dupa saptamâni nu mai vroiam sa plecam de acolo", a declarat Virgiliu Pop, unul dintre români.
Dupa NASA si ESA a venit rândul Agentiei Spatiale Române sa simuleze o expeditie pe Marte. Izolata în desertul din Platoul Colorado, echipa româneasca a trait doua saptamâni ca si cum s-ar fi aflat pe Planeta Rosie.
Au facut dus o data la trei zile pentru ca apa e pretioasa, au mâncat prafuri si hrana deshidratata, au purtat costume de astronaut si au facut cercetari ca sa afle daca exista cumva noi forme de viata.
"Singurele diferente între noi si un echipaj real au fost valoarea diferita a gravitatiei si faptul ca ne-am dus acolo cu un SUV în loc de o racheta", spune astronomul Haritina Mogosanu, secundul primei misiuni românesti de simulare a unui zbor pe Planeta Rosie. Timp de doua saptamâni, între 14 si 29 ianuarie, ea si cei cinci colegi ai ei s-au comportat ca si cum s-ar afla pe Marte.
Misiunea cercetatorilor Agentiei Spatiale Române a fost denumita RoMars2011 si a coincis cu aderarea României la conventia Agentiei Spatiale Europene (ESA). Acest lucru înseamna ca oamenii de stiinta români pot participa la programele derulate de ESA, având acces deplin si la cercetarile si tehnologiile utilizate de agentia interguvernamentala europeana.
Cele 15 zile de simulare a vietii pe Marte au avut ca scop popularizarea misiunilor spatiale în rândul românilor. Pe parte stiintifica, cercetatorii au avut ocazia sa învete cum se utilizeaza, în teren, tehnologia dezvoltata pentru exploatarea Plantei Rosii.
Agentia Spatiala Româna a fost înfiintata în 1991, fiind o institutie publica independenta, a carei miniune este dezvoltarea tehnologiilor necesare explorarii spatiale.
***

Google a sarbatorit 135 de ani de la nasterea lui Brancusi

Google a celebrat 135 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi printr-un logo special pe prima pagina a motorului de cautare
Logo-ul Google contine cateva lucrari celebre ale parintelui sculpturii romanesti: "Prometeu", "Nou-nascut", "Muza adormita", "Domnisoara Pogany", "Pasare in spatiu" si "Sarutul".
Brancusi a fost sculptorul roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Romane.
Carol Davila - Sculptura de Constantin Brâncusi din 1903, expusa din 1912 în curtea Spitalului Militar Central din Bucuresti
Constantin Brâncusi (n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj - d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contributii covârsitoare la înnoirea limbajului si viziunii plastice în sculptura contemporana. Constantin Brâncusi a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii îi scriu numele Brancusi.
Din 1963 pâna azi, au aparut în toate partile lumii peste 50 de carti si monografii si mii de studii si articole despre Constantin Brâncusi, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial si chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou). În 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: "Brâncusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure". Mai aproape de noi, Frank Gehry indica cu precizie influenta pe care marele sculptor român a avut-o asupra sa.
Constantin Brâncusi a eliberat sculptura de preponderenta imitatiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativa a realitatii, a preconizat exprimarea esentei lucrurilor, a vitalitatii formei, a creat unitatea dintre sensibil si spiritual. În opera sa, Brâncusi a oglindit felul de a gândi lumea a taranului român. Prin obârsia sa taraneasca, si-a aflat radacinile adânci ale operei sale în traditiile, miturile si functia magica a artei populare românesti. Brâncusi a relevat lumii occidentale dimensiunea sacra a realitatii.
Figura centrala în miscarea artistica moderna, Constantin Brâncusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinând simplitatea artei populare românesti cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brâncusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma în sculptura, pictura si desen.
"Sunt imbecili cei care spun despre lucrarile mele ca ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentata de forma exterioara, ci de ideea din spatele ei, de esenta lucrurilor."
„Am slefuit materia pentru a afla linia continua. Si când am constatat ca n-o pot afla, m-am oprit; parca cineva nevazut mi-a dat peste mâini" - Constantin Brâncusi.

***

Exporturile românesti cuceresc pietele non-UE

de Teodora Vasâlca-Cimpoi

În ciuda crizei economice, România a înregistrat anul trecut cel mai ridicat nivel al exporturilor de la Revolutie încoace, în parte si datorita cresterii livrarilor pe piete non-UE, mai putin afectate de criza, precum China, Japonia, Canada, Rusia, Azerbaidjan sau Africa de Sud.
Valoarea exporturilor românesti în tarile terte s-a majorat anul trecut cu 38,7% fata de 2009Sursa: Arhiva
Produsele românesti care au ajuns în aceste tari sunt dintre cele mai diverse, de la covoare, vinuri, instrumente optice, echipamente energetice sau nave maritime si fluviale.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, valoarea exporturilor românesti în tarile terte s-a majorat anul trecut cu 38,7% fata de 2009, mult peste media ratei de crestere a livarilor catre Uniunea Europeana, de 24,4%. Totusi, ponderea lor în total exporturi ramâne înca limitata, dat fiind ca 72,1% din vânzari au fost directionate catre statele UE (de unde provin si 72,4% din importuri).
Vinuri românesti în Japonia, covoare în Mexic
Printre tarile cu cresteri semnificative a exporturilor se numara Japonia (74,73%), unde am vândut componente auto, rulmenti, aparate electrice, produse de sticlarie, vinuri etc., Coreea de Sud - 49,37% (echipamente energetice si industriale, nave maritime si fluviale, îngrasaminte si furaje etc.), China - 45,15% (accesorii auto, îngrasaminte chimice, echipamente energetice, anvelope si produse din cauciuc, vinuri).
În Canada am înregistrat o majorare de trei ori a exporturilor (321%) - pe aceasta piata am livrat, anul trecut, masini si aparate electrice, cazane si echipamente nucleare, componente si parti de avioane.
În ceea ce priveste SUA, exportatorii români au reusit anul trecut sa-si majoreze vânzarile cu peste 61%, americanii fiind interesati îndeosebi de componente auto si îngrasaminte chimice. Pe piata din Mexic, exporturile au crescut cu peste 51% (anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto).

Ce au cumparat rusii de la noi
În Federatia Rusa, o alta mare piata de consum, majorarea a fost de 62,12% (piese componente auto, frigidere si mobila), în Ucraina - de peste 53% (produse minerale, masini si echipamente electrice, autoturisme si componente auto), Turcia – de 76,8% (produse minerale, produse ale industriei chimice, produse din metal, masini si aparate electrice, automobile si piese auto etc.).
O crestere de peste 50% a exporturilor s-a înregistrat, de asemenea, în: Armenia (510,91%), Azerbaidjan (112,59%), Kazahstan (66,86%), Africa de Sud (99,49%), Libia (50,11%), Vietnam (74,82%), Brazilia (61,61%). Ministerul nu a precizat valorile efectiv înregistrate pentru fiecare tara mentionata.

Asteptari bune pentru 2011
Per total, volumul exporturilor românesti a fost anul trecut de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% decât volumul exporturilor în anului 2009 si peste nivelul înregistrat în 2008 (de 33,72 miliarde euro), an record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. În acelasi timp, volumul importurilor s-a ridicat la 46,71 miliarde euro, cu o crestere de 19,9% fata de anul 2009.
Daca pe plan extern nu vor interveni fenomene neprevazute, iar cursul de schimb se va mentine într-un palier de stabilitate, România va avea sansa ca anul acesta sa atinga un nou record post-decembrist în materie de export, de circa 40 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decât primul record dobândit în 2000, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Imporatorilor din România (ANEIR).
Cresterea livarilor pe pietele terte, non-UE, este una dintre tintele principale ale exportatorilor români.
***

Festivalul si Consursul International GEORGE ENESCU
Prima întâlnire a Comitetului de Brand

La 7 februarie, in Sala de Muzica a Muzeului "George Enescu" a avut loc prima întâlnire a Comitetului de Brand la care au participat reprezentati ai sponsorilor si partenerilor. Întâlnirea a fost condusa de Aneta Bogdan, presedinte.
Scopul întâlnirii a fost de a trasa regulile generale de functionare a acestui Comitet de Brand, începând de la sublinierea valorii evenimentului cu ocazia caruia s-a constituit: Festivalul International George Enescu nu este numai un brand cultural, este si un brand de destinatie (peste 8000 de turisti viziteaza Bucurestiul cu aceasta ocazie), în plus intra în componenta unui program de natiune, fiind un produs exceptional, a subliniat Aneta Bogdan, presedinte BRANDIENT
În continuare reprezentantii BRANDIENT au creionat liniile generale si solutii inovatoarea pe care partenerii si sponsorii au libertatea sa le aleaga odata cu asocierea cu acest brand.
La întâlnire au participat reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti - ArCUB, SRR si SRTV (Co-producatori), UNICREDIT TIRIAC BANK (partener principal), ENEL, ROMPETROL si „Întâlnirile JTI" (parteneri), TAROM, DACIA (transportatori oficiali), ING, BORSEC (sponsori), Adevarul Holding, Realitatea TV, Fundatia ART PRODUCTION, Ogilvy Public Relations Worldwide, reprezentanti ai ANTENA 3 si Realitatea TV, "Tudor Tailor Invest", „LaMama", „Valvis Holding".
Pe aceasta cale dorim sa multumim tuturor pentru întelegere si participare.
Biroul de Presa al Festivalului si Concursului International GEORGE ENESCU
***

S-a inaugurat Centrul Cultural Basarabean «Vatra Neamului»

de Victoria Iaconi

Primul Centru Cultural & Restaurant - Muzeu „Vatra Neamului" din regiunea Bucuresti-Ilfov, dedicat promovarii culturale din România si din Republica Moldova, a fost inaugurat aseara, în localitatea Balotesti.
La eveniment au fost prezente personalitati marcante culturale si politice, precum actorul Florin Piersic, fostul presedinte al României, Emil Constantinescu, printesa Lia si printul Paul si ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita.
„E de datoria noastra, a românilor si a basarabenilor, sa avem grija de promovarea si sustinerea valorilor noastre comune", a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita.
Evenimentul inaugurarii a fost urmat de un program cultural-artistic sustinut de tenorul Mihai Munteanu, solistul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau- Olga Ciolacu, artist al Poporului din Republica Moldova- Catalin Josan, Trio "Vatra Neamului" si formatia "Lautarii" condusa de Cezar Cazanoi din Chisinau, compozitorul Nicolae Caragia, presedintele Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, Ionut Caragia, virtuozul naist Vasile Iovu.
Din program, nu au lipsit nici micuta vedeta Maria Craciun si Cvartetul "Arpeggione" din România. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Culturala a Românilor Basarabeni si de Ambasada Moldovei în România.
Florin Piersic a fost prezent la evenimentul de vineri seara.
***

"Primaveri interioare" lansat la Liceul de Arta "Aurel Popp"

Patru poeti satmareni au lansat, pe 25 martie a.c., un volum de antologie lirica. Evenimentul cultural a avut loc în sala festiva a Liceului de Arta "Aurel Popp" din Satu Mare.
Corina Petrescu, Liliana Lazar, Dumitru Timerman si Ioan Andreica sunt cei patru semnatari a antologiei de lirica ce a vazut lumina tiparului cu putina vreme în urma la Editura "Eco Print" din Satu Mare. "Primaveri interioare" vine cu un buchet de poezii ce vorbesc despre sentimente, renasterea naturii, "dar si despre primavara interioara", spune poetul Dumitru Timerman. Volumul contine 80 de poeme ce cânta natura si iubirea.
Un nou cenaclu literar: "Artele frumoase"
Lansarea volumului de poezie "Primaveri interioare" a fost organizat de Liceul de Arta "Aurel Popp" si cenaclul "Artele frumoase" din Satu Mare. "De fapt este vorba despre un cenaclu virtual unde iubitorii de poezie pot citi creatiile altora. Cenaclul a luat fiinta în luna ianuarie a acestui an iar prima materializare al acestui grup literar este acest volum de poezie. Pe viitor vom veni si cu altele deoarece arta nu poate sa moara. Astfel de grupuri literare virtuale exista si în alte orase, de acolo mi-a venit ideea. Mi-am zis: de ce nu am putea si noi sa facem un asemenea cenaclu? Si iata ca am reusit", spune poetul Ioan Andreica.

Elevii au pregatit un program artistic
Elevii liceului de Arta "Aurel Popp" Satu Mare au pregatit cu aceasta ocazie un mic program artistic interpretând fragmente din compozitiile marilor clasici. "Muzica se îmbina extraordinar de bine cu poezia, ca de altfel cu orice alta arta. E extraordinar sa vezi atâta talent la tinerii de astazi. Poate ca unii dintre ei vor scrie si poezie", spune în luarea de cuvânt profesorul Ioan Andreica. La eveniment au participat elevi si profesori dar si iubitori de literatura din Satu Mare.
Ziarul SATMAREANUL, 25 III 2011
***

Aici este cea mai veche farmacie din tara! Obiectivul istoric dateaza din 1735

de Mircea Popovici


În orasul Oravita, din judetul Caras-Severin, este cea mai veche farmacie din România, care dateaza de la sfârsitul secolului al XVII-lea. Totusi, daca vreti sa va luati medicamente, nu încercati aici, pentru ca din 1994 functioneaza doar ca muzeu.
Placuta aflata lânga usa de la intrare atesta faptul ca farmacia din Oravita este cea mai veche din tara
"La Vulturul Negru", unul dintre cele mai vechi obiective din orasul Oravita, este prima farmacie din Banat, fiind situata între cladirile teatrului si primariei. A fost înfiintata de familia austriaca Knoblauch în 1735 si atestata din anul 1796. Imobilul detine o impresionanta colectie de instrumente farmaceutice, de carti si tratate de specialitate cu o vechime considerabila, toate pastrate exemplar.
Aceasta este casa de marcat, aflata înca în stare de functionare. Instrumentele farmaceutice, care dateaza din 1735, au fost bine pastrate.

A devenit muzeu în 1994
Aflata în perfecta stare de functionare, se afla si azi pe un dulap din interior. Cel care are grija de pretioasa farmacie e Nicu Murgu, care face acest lucru benevol, fara a fi remunerat pentru efortul sau.
Murgu spune ca vine cu placere de acasa de câte ori cineva vrea sa viziteze cladirea. Asta pentru ca în 1994, când a fost eliberata si ultima reteta parafata, farmacia "La Vulturul Negru" a fost declarata muzeu.
***

Cultura romaneasca la Madrid

La invitatia Ambasadei Romaniei la Madrid, platformele socio-culturale Reteaua literara si Romania din Diaspora (reprezentate de Gelu Vlasin) vor fi prezente la standul UE în data de 04 martie 2011, în contextul actiunilor dedicate Anului European al Voluntariatului (AEV), la Palacio del Marqués de Salamanca (BBVA - Paseo Recoletos, no. 10, Madrid), eveniment organizat de Ministerul spaniol al Sanatatii, Politicii Sociale si Egalitatii alaturi de alti parteneri locali. Vor fi prezentate imagini selectate din Reteaua literara si România din Diaspora si se va face o prezentare a performantelor obtinute de la înfiintare si pâna în prezent. Anul European al Voluntariatului urmareste patru obiective principale: crearea unui mediu propice voluntariatului la nivel UE; sprijinirea organizatiilor de voluntariat; recompensarea si recunoasterea voluntariatului si, respectiv, sensibilizarea populatiei în legatura cu valoarea si importanta voluntariatului.
    || Reteaua literara se constituie ca o platforma alternativa pentru promovarea scriitorilor români în strainatate, pentru promovarea literaturii române în spatiul european, pentru socializarea oamenilor de cultura, pentru realizarea contactelor dintre scriitori si editori, dintre promotori culturali si traducatori, dintre organizatorii de evenimente culturale si potentialul public. Motto-ul retelei este:  Promovam România prin cultura, promovam valorile artistice prin intermediul schimburilor interculturale la nivel european, promovam valoarea" ||
    || Reteaua literara este o retea de socializare, de informatie culturala si de contacte stabilite între cititori, scriitori, editori, profesori, mediatori culturali, jurnalisti, librari, artisti plastici, muzicieni si oameni de cultura în general ||
Reteaua literara (conform google analytics) are urmatoarele date statistice de la înfiintare (ianuarie 2008) si pâna acum (februarie 2011): 1.598.813 vizite / 809.432 utilizatori unici din 170 de ?ari / 00:04:50 timp mediu de vizitare per utilizator / în topul vizitelor din Reteaua literara se situeaza urmatoarele tari: România, Moldova, Spania, SUA, Franta, Israel, Italia, Germania, Anglia, Canada / peste 4000 fani pe facebook si peste 700 persoane asociate în reteaua twitter / în ultimele 30 de zile Reteaua literara a avut 83.126 vizitatori / exista pe retea 32.400 fotografii, 6.175 fisiere video, 2.840 subiecte de forum, 681 evenimente, 188 grupuri, 28.250 texte postate. În ultima saptamâna s-au asociat peste 50 membri noi.
|| România din Diaspora este un club al românilor de pretutindeni, o retea  de socializare a diasporei la care au subscris pâna acum români din 33 de tari: Ungaria, Brazilia, Slovacia, Spania, Polonia, Canada, Grecia, Austria, Germania, Australia, Franta, Italia, Elvetia, Israel, SUA, Anglia, Serbia,  Norvegia, Tunisia, Siria, Belgia, Japonia, Olanda, Quatar, Irlanda, Malta, Arabia Saudita, Moldova, Danemarca, Suedia, Liban, Maroc si bineînteles... România !  ||
dialogoeuropeo@fedrom.org

0 comments:

Trimiteți un comentariu