„Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO"

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a deschis, pe 17 februarie 2011, lucrarile Conferintei regionale privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO", organizata de Consiliul Europei în colaborare cu Ministerul român al Afacerilor Externe, cu sprijinul Human Rights Trust Fund.
"Retrocedarea proprietatilor este un alt proiect postdecembrist esuat, care se impune redresat urgent si încheiat. Nici una dintre partile interesate în acest proces, fosti proprietari, chiriasi, stat, societatea în ansamblu nu si-au atins obiectivele. Justitia, ca valoare, nu a fost servita. Întârzierea si complicatiile legislative si jurisprudentiale create si mentinute în clarificarea proprietatilor au constituit o frâna în calea investitiilor straine. Programele de dezvoltare a infrastructurii de transport au suferit de asemenea din cauza complicatiilor legate de regimul proprietatii. Unele practici abuzive, manopere dolozive si erori judiciare au agravat efectele. Regimul proprietatii este baza organizarii coerente a unei societati. Puneti dezordine în regimul proprietatii si veti avea dezordine în toata societatea! Puneti ordine în regimul proprietatii si veti avea coerenta în raporturile civile si comerciale, o economie înfloritoare si pace sociala! Iata comandamentele pentru care Autoritatea de resort trebuie sa vina rapid cu un proiect viabil si corect din punct de vedere tehnic. Decizia pilot a CEDO vine si ea în urma si în sprijinul acestor comandamente. Cred, de asemenea, ca importanta problemei si impactul ei la scara societatii ar impune un minim consens politic privind solutiile viitoare. În fine, trebuie luat în calcul ca statul are la rândul lui mijloace limitate de despagubire," a declarat ministrul Justitiei.
Conferinta privind problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva CEDO are ca scop initierea unui forum de dezbateri în care statele participante sa abordeze dificultatile din acest domeniu si, prin schimbul de bune practici, sa identifice variante functionale aplicabile la nivel national. Solutiile propuse vor contribui la oprirea fluxului de astfel de cauze catre instanta europeana.

Informatii suplimentare
Problematica restituirii proprietatilor, urmata de interventia CEDO în aceasta materie, este una specifica statelor postcomuniste, nu doar României. Tocmai de aceea prezentarea unor exemple de bune practici în materie din partea statelor participante la conferinta poate fi foarte utila autoritatilor române aflate, actualmente, în proces de analiza a posibilelor solutii pentru implementarea concluziilor hotarârii-pilot pronuntate de CEDO în cauza Atanasiu si altii împotriva României.
Au fost invitati sa participe la conferinta reprezentanti din aproximativ 20 de state (Albania, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Federatia Rusa etc.), la nivel de ministru sau secretar de stat/vice-ministru din cadrul autoritatilor specializate în problematica restituirii proprietatilor.
La lucrari a luat parte si Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei din Republica Moldova, dar si Geneviève Mayer, Sef al Departamentului pentru Executarea Hotarârilor CEDO de la Consiliul Europei, Santiago Quesada, Grefier al Sectiei a III-a a CEDO, Alfred Rushaj, Ministru Adjunct al Finantelor din Albania, Daniela Masheva, Ministru Adjunct al Justitiei din Bulgaria, Piotr Styczen, Ministru Adjunct al Infrastructurii din Polonia.
De asemenea, partea româna a fost reprezentata de presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Doina Livia Stanciu, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, subsecretarul de stat în MAE, Razvan-Horatiu Radu, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senatul României, Titus Corlatean, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Crinuta Dumitrean s.a.

0 comments:

Trimiteți un comentariu