Nesatuii si benzina, bat-o vina!

14 IUNIE - Ziua internationala a boicotarii pompelor de benzina!
14. Juni - Internationaler Tag der Benzinzapfsäulenboykott !
14 de junio - Día Internacional de las bombas de gasolina boicot!
14 June - Boycott petrol pumps, International Day!
14 Juin - Journée internationale des pompes à essence boycott!
14 juni - Internationale Dag boycot benzinepompen!

Nesatuii si benzina, bat-o vina!

de Viorel Baetu ( Michael Cutui)

Dependenta secolului modern de petrol, de energie si de banci, este un lucru bine cunoscut si din pacate ireversibil.
Nu ne putem plânge, caci cuceririle tehnicii moderne ne-au usurat viata de zi cu zi si au ridicat media de vârsta a oamenilor care fac umbra pamântului în aceeasi perioada de timp, dar fara petrol, curent si bani nici vorba de tehnica moderna.
Totul merge bine, pâna când într-o zi niste Nesatui constata ca nu mai pot trai cu trei iahturi, sapte vile, câteva Rolls-Roysuri si un cont burdusit cu câteva milione în insulele acelea unde banii nu se pot controla.
Asta nu ar fi o problema daca respectivii Nesatui nu ar fi cei care conduc destinele industriei petroliere, industriei energetice si industriei bancare.
Deci pentru a intra si ei Nesatuii în „lumea buna" trebuie sa câstige si mai multi bani.
Cum se poate asta?
Simplu, scumpim benzina, scumpim curentul, scumpim gazul, scumpim si iar scumpim, sau vindem niste derivate fara acoperire, caci în final, Ion platitorul de impozite, care e „prostul de serviciu",  o sa plateasca.
Gluma e gluma, dar din pacate gluma a devenit o realitate si realitatea o gluma.
Scumpirea nejustificata a benzinei, a curentului, a gazului metan precum si bonusurile de milione care se platesc la banci, ca si cum n-ar fi existat o criza din care aceleasi banci au iesit doar pe banii contribuabilului, nu sunt glume sunt realitati.

Benzina bat-o vina!
Orice miscare tectonica naturala sau sociala, indiferent ca se petrece în insulele Vanatu, unde exista o groapa cu petrol pentru unsul osiei la car, sau în Libia care extrage 3,7% din petrolul mondial, este folosita de acesti Nesatui pentru a creea un climat de panica, care face ca pretul barilului de petrol sa creasca si sa tot creasca.
Aceasta crestere are un efect negativ asupra portofelului consumatorului si asupra cresterii ratei inflatiei, adica în final tot asupra aceluiasi portofel.
Daca portofelul e gol, consumatorul nu mai cumpara, economia o i-a în jos, somajul o i-a în sus, masinile nu se mai vând, deci logic ar fi ca pretul benzinei sa scada. Dar pretul nu scade decât putintel, pentru ca tarile producatoare de petrol învârt putin robinetul la stânga si pe piata e mai putin petrol.
Oricum o dai si oricum o învârti tot saracul Ion platitorul de impozite, care e „prostul de serviciu",  plateste, iar Nesatuii îsi mai cumpara un iaht sau îti poleiesc meniurile cu foita de aur, sau cine stie ce lucruri, absolut necesare pentru a putea supravietui, mai fac.
Statul încaseaza si el bineânteles, dar el face totusi cu banii încasati câte ceva si pentru Ion platitorul de impozite, mai o autostrada scumpa, mai un spital dezafectat, mai o scoala pentru copii supradotati ai cadrelor de conducere, mai o alegere prezidentiala la care sa iasa cine trebuie, ma rog face si el, statul, ce poate.
La ora actuala statul si-a pierdut puterea efectiva asupra marilor concerne energetice si asupra bancilor, iar mecanismele de control, nu regularizeaza nimic. Totul se bazeaza pe compromisuri, eu îti dau tie energie, tu îmi dai mie legi care sa legalizeze tot ce fac.
Singurii care mai au ceva de spus sunt Dictatorii (acum câtiva se clatina sau cad, dar fiti linistiti, mai ramân si asa destui), astia au poporul în mâna si au petrolul în curte (tara) iar daca lor le merge bine, îi ajuta si pe Nesatui, caci o mâna spala pe alta si amândoua spala obrazul cu petrol, care dupa asa un tratament devine gros ca talpa.
Ceea ce trebuie sa întelegem e totusi de neînteles.
În anul 2009, dupa trecerea crizei petroliere, barilul de petrol a ajuns de la 140$ la 40$, deci a scazut cu 100$ iar pretul la litru de benzina a ajuns de la 1,52€  la 1,21€ deci a scazut cu 0,31€.
La întrebarea de ce pretul benzinei la pompe nu e corelat cu pretul barilului de petrol la bursa, unul dintre Nesatui, mare sef al unui mare concern petrolier, dupa ce ne-a bombardat cu o gramada de cifre, statistici si diagrame care nu erau la subiect si nu le-a înteles nimeni, a spus o fraza inteligibila:
„pretul petrolului la pompa nu poate fi corelat cu pretul la bursa, caci petrolul care e transformat în benzina e cumparat cu cel putin sase luni înainte, dar de obicei contractele sunt încheiate cu mult înainte"
Daca e asa, de ce acum când pretul barilului de petrol la bursa creste si creste, pretul benzinei la pompa creste si creste în acelasi ritm?
Unde ramân cele sase luni ?????

Problema pe care o au concernele petroliere, este ca prin scumpirea BENZINEI, transportul BENZINEI de la depozit la pompa, S-A SCUMPIT!!!
Poftim! Acum macar treaba e clara.

Îti vine sa strigi:
Automobilisti din toata lumea uniti-va!
Sa declaram ziua de 14 Iunie:
Ziua internationala a boicotarii pompelorde benzina!

Deci în 14 Iunie, nimeni sa nu se duca sa-si alimenteze masina cu benzina!
Pompele sa someze în toata lumea asta.
Daca strigam cu totii, poate ne aude si cine trebuie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu