Minuni transilvane

Biserica Reformata-Calvina Sântamarie Orlea-800 ani
de Stoica Ion-Moreni


Biserica si viata religioasa s-au aflat întodeauna în central atentiei, fiind un factor determinant pentru pastrarea identitatii culturale si nationale. Din acest motiv constructia, ce trebuie sa reprezinte o institutie si un sistem de valori, trebuie sa impuna prin arhitectura si decor. Daca arhitectura se adreseaza unui public putin avizat, pictura murala si mesajul ei aveau un alt grad de accesibilitate. Acum, la 800 de ani, dovediti istoric pentru o parte din pictura de la Sântamarie Orlea, a aduce în central atentiei exceptionalul patrimoniu istoric al Tarii Hategului este o necessitate pentru o Românie tot mai putin interesata de cultura si istorie.
Biserica Reformata-Calvina Sântamarie Orlea, odinioara ortodoxa, se numara printre cele mai vechi biserici din spatiul românesc, fiind ridicata între anii 1270-1280. Alcatuita dintr-o nava tavanita, din turn pe fatada de vest si un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezinta forme arhitectonice specifice tranzitiei de la romanic la goticul timpuriu, de tip burgund. Intrarea în biserica tip nava (interior 14,20 pe 8,50 metri), cu tavan din lemn, se face printr-un portal romanic cu vizibile influente de gotic timpuriu.
Biserica din Sântamarie Orlea a fost construita în stil romanic târziu, pentru a deservi o comunitate de colonisti catolici din apropierea Hategului, apoi, pentru câteva sute de ani - mai precis pâna în 1555 -, ea a apartinut crestinilor ortodocsi, care au si pictat-o în stil bizantin, pentru ca documentele sa precizeze, la 8 martie 1559, ca preotul reformat Martin slujea aici de patru ani.
Biserica Sântamarie Orlea a apartinut timp de sute de ani celebrei familii Cândea, care a devenit ulterior, în timpul Reformei, familia Kendeffi. Cnezii români Cândea, aparatori de nadejde aTarii Hategului, au devenit cunoscuti osteni si mai târziu, în vremea lui Iancu de Hunedoara.

În interiorul bisericii din Sântamarie Orlea se conserva un vast ansamblu mural, de o valoare exceptionala, picturile datand din mai multe etape (unii cercetatori consider prezenta a 4 straturi, din patru epoci diferite). Picturile murale si ale navei îmbina stilul bizantin cu cel italian si reprezinta cel mai vechi ansamblu ortodox din România - anii 1300-1330. Peretii naosului conserva, în partea de nord, est si sud, un amplu ansamblu mural considerat printre cele mai valoroase din Romania.
Primul strat cuprinde 2 cruci de consecratie, din faza de constructie a bisericii,autorul fiind, dupa aparente, din Peninsula  Apeninica.

Pe peretele sudic al naosului s-a conservat imaginea monumentala a Sfântului Ierarh Nicolae, alaturi de care se afla inscriptia din anul 1311, pastrata doar fragmentar si scrisa cu frumoase majuscule în stil gotic timpuriu, în limba latina. Acesta este cel de-al doilea strat si este atribuit unui pictor originar din sud-vestul Peninsulei Balcanice.
Al treilea strat este reprezentat de picturile din altar, datorate, se pare unui pictor local si de cele de pe peretii de sub tribuna, datorate unui pictor peregrin de formatie occidentala, datând probabil din perioada anilor 1400.
În interiorul bisericii sunt pastrate numeroase piese arhitectonice romane,a caror provenienta nu poate fi decât Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Chiar daca starea de conservare nu este satisfacatoare pentru pictura bisericii Sântamarie Orlea, credem ca necunoasterea acestei perle culturale la care se adauga si alte nestemate ale zonei, reprezinta un act de nedreptate pentru cultura româneasca.

0 comments:

Trimiteți un comentariu