Interviu cu scriitorul Viorel Baetu


Nascut la Timisoara în 1948, a terminat în 1966 liceul în acelasi oras. Absolvent al Institutul Politehnic din Timisoara - Facultatea de  Electrotehnica, promotia 1972. În august 1989 pleaca cu familia în Germania si se stabileste la Aachen. Dupa un an de studiu postuniversitar la Köln, în 1991 se angajeaza ca inginer în cercetare-dezvoltare la o firma de tehnica medicala, din Bayern, unde lucreaza pâna în 1995, dupa care, prin absolvirea unui curs pentru manageri îsi deschide o firma si lucreaza pe cont propriu în domeniul tehnicii medicale. Este vicepresedintele asociatiei culturale „Ars Longa" din Nürnberg si face parte din comitetul de conducere a Ligii Asociatiilor Româno-Germane (LARG). Publica de mai multi ani articole de jurnalistica, eseuri, romane, poezie, consacrându-se ca scriitor român. Este membru al „Deutschen Jurnalisten Verband Bayern" (Asociatia jurnalistilor germani din Bavaria).

***

George ROCA: Domnule scriitor engmatic, v-am vazut în fotografie învaluit de fum de pipa si mister, un adevarat detectiv al instrumentului de scris, semnând ba Mike Boy, ba Michael Cutui, ba... De aceea as dori sa va identificati pentru cititori. Care este numele dumneavoastra real si ce pseudonime folositi în scrierile dumneavoastra? Care sunt criteriile pe care le adoptati pentru a „denumi" autorul unor asemenea scrieri?

Viorel BAETU: Numele meu este Baetu Viorel si în registrul Catedralei Ortodoxe din Timisoara mai e trecut si Mihail. Când am început sa scriu am adoptat numele de Michael Cutui. Michael este internationalul pentru Mihail iar Cutui (unul din capitanii lui Tudor Vladimirescu) este numele de fata al bunicii mele, pe care am iubit-o foarte mult si care a murit când eu aveam doar 8 ani. Sub pseudonimul Mike Boy, adica Mihai Baetu americanizat, am scris o serie de noua fascicole politiste în colectia „Detectivi - Politie - Crima". În paralel, prietena mea, scriitoarea si editoarea Rodica Elena Lupu a scris sub pseudonimul Roena Woolf o serie de noua fascicole în colectia „Tainele marii nu se cunosc de pe mal". Astfel am vrut sa reînviem în lumea stresata din ziua de azi, care nu mai are timp de citit, traditia fascicolelor, fiecare fascicol fiind în fond un roman comprimat. Dar societatea Rodiped din Bucuresti, cu care am avut un contract de distributie, dupa ce a distribuit câte ceva din primele trei numere, a lasat totul în voia soartei, sau mai bine zis la „muiat". Fascicolele în loc sa fie distribuite au fost depozitate în curte, unde ploaia le-a deteriorat, deci nu au mai putut ajunge la cititori. Cât valoreaza un contract în România nu trebuie sa mai explic.

George ROCA: Aveti o activitate literara foarte extinsa. Ce gen de literatura adoptati? Sunteti un narator-romancier, un jurnalist, un futurolog, sau un scriitor-detectiv de proza politista?

Viorel BAETU: În principal scriu carti politiste, dar m-am aventurat si în lumea jurnalului de calatorie, al romanului social si al thriller-ului. Iar ca tot românul am scris si putina poezie. Articolele pe care le scriu pentru ziare, fara renumeratie, ma definesc ca un jurnalist interpretativ, care încearca sa explice fenomene sociale si politice brizante, în cuvinte simple pe care sa le înteleaga tot românul, daca e ceva de înteles.  

George ROCA: Puteti sa îmi enumarati cartile pe care le-ati scris pâna în prezent? Unde le-ati publicat, pe hârtie sau în spatiul virtual?

Viorel BAETU: Începutul l-am facut cu un serial politist-antiterorist sub titlul „De ce  oameni, omoara oameni?" (Vol.1 - Explozie la Belfast, Editura Vremea 2003, Vol.2 - Padurea de la Moara Dracului, Editura Publistar, 2004). În 2005 am publicat la Editura Anamarol cartea: „Trei Doamne si toti trei... în Himalaia pe Kala Patthar (5550m)",
Jurnal de calatorie – noiembrie 2004 – Nepal. În 2006-2007 am publicat în colectia „Detectivi Politie Crima" seria de fascicole „Chris Miller un detectiv din ziua de azi", Editura Anamarol. O parte din acestea sunt publicate sub forma de serial în revista „Clipa" din Statele Unite. În romanul „Ortopezii" care a aparut în Editura Anamarol 2008, am încercat sa surprind, trecerea de la economia planului cincinal la economia de piata, în  lumea medicala a anilor 1994-1996 din România.

În octombrie 2010 a aparut o colectie de 21 de nuvele politiste în limba germana  sub titlul „Mord in 5 Minuten Takt". Aceste nuvele scrise initial în limba româna, sub titlul „Crima de 5 minute - Criminalistica pentru avansati", au fost traduse în germana si publicate de editura BoD-Nordestted. Pentru o publicare a acestei carti în limba româna astept oferte de la editurile din România. Cu ocazia zilei de nastere a sotiei mele, în ianuarie 2011, am publicat o colectie de poezii „Friederikes Welt" (Lumea lui Friederike) la editura BoD-Nordestted. În prezent lucrez la corectura thrillerului „Clipa Adevarului", pe care sper sa-l public - într-o zi cu... soare.


George ROCA: V-am citit deseori prin diferite reviste electronice. Povestiri publicate pe... bucati. Acestea au fost scrise dinainte si republicate pe internet, sau scrise spontan si publicate imediat... cu mentiunea „va urma" pentru a va da timp de gândire si de creatie? Care este tehnica dumneavoastra de publicare?

Viorel BAETU: Totul este scris si finalizat iar apoi publicat. Perioadele de gândire, creatie si gestatie fac parte din programul anterior. Am publicat o serie de fascicole în revista „Clipa" condusa excelent  de „spartanul" Dwight Patton, dar din cauza lungimii lor a trebuit sa le sectionam, deci a aparut acel celebru „va urma", atât de iubit de cei care sunt focusati pe serialele de televiziune.

George ROCA: V-ati folosit pana si pentru scrieri jurnalistice: reportaje, materiale informative, eseuri, destinate atât presei românesti cât si celei internationale. Care este tematica, orientarea si scopul acestor materiale? Carui segment de cititori i se adreseaza?

Viorel BAETU: Cum am mai spus, apar la un moment dat evenimente politice sau economice stringente care afecteaza o mare masa de oameni, national sau international, care sunt explicate în publicatiile curente si la televiziune de oameni de stiinta, politologi, economisti, futurologi, etc. într-un limbaj academic. Acest limbaj  fiind de specialitate deci foarte selectiv nu este înteles decât de un numar redus de oameni si poate duce prin interpretari gresite la manipularea lui „Ion platitorul de impozite". Ceea ce încerc eu sa fac este sa explic ca 1+1=2 fara a folosi pentru a ajunge la acest rezultat „Bazele calcului vectorial si tenzorial".

George ROCA: Am citit cu mare interes articolele dumneavoastra sportive din perioada „Campionatului mondial de fotbal 2006" si a „Campionatului european de fotbal 2008" si desigur a recentului campionat mondial de fotbal din Africa de Sud. Sunteti un cronicar sportiv înzestrat cu talent. Stiu ca articolele dumneavoastra au fost preluate de mai multe reviste. Puteti sa ne enumarati cateva si sa ne dati câteva detalii despre acest hobby?

Viorel BAETU: Ca sportiv nu am jucat fotbal, ci am facut atletism, dar ca suporter a lui Poli Timisoara nu am pierdut nici un meci. În Germania urmaresc Bundesliga consecvent,  vorba aceea, sângele apa nu se face. În 2006 când Steaua a jucat cu Rapid în semifinala Cupei UEFA, deci am ajuns si noi românii în catedrala fotbalului european si înca la asa un nivel, am fost foarte mândru, deci am scris primul reportaj sportiv care a fost foarte bine primit. Apoi în timpul desfasurarii campionatului mondial de fotbal am scris seria de articole: „Campionatul mondial de fotbal Germania - 2006" - Serial în 25 de acte cu o finala", în care am comentat  fiecare meci desfasurat, imediat dupa ce arbitrul a fluierat sfârsitul partidei. Am reluat seria de articole în timpul Campionatului european de fotbal 2008 si la Campionatul  Mondial din 2010 din Africa de Sud, pentru revistele: Clipa/SUA, Spirit Românesc/Australia,  Observatorul/Canada, Romanian NL/Olanda, Român în Lume/Spania, Starpress/România.

George ROCA: În toamna anului 2008, scriitoarea Rodica Elena Lupu, patroana editurii Anamarol din Bucuresti, mi-a atras atentia (în mod elogios!) asupra romanului dumeavoastra „Ortopezii". O scurta prezentare va rog!

Viorel BAETU: Am sa-mi permit sa fac aceasta prezentare prin câteva comentarii facute de câtiva cititori dupa ce au lecturat romanul.

„E timpul tranzitiei de la economia planificata la cea de piata. Tranzitie înseamna în acest context transformare si sincronizare a structurilor economice iar în chip special însusirea standardului tehnic occidental precum si adaptarea cadrului juridic la economia de piata. Situatiile de viata surprinse în roman se afla uneori în afara cadrului legalitatii. Ceea ce se întâmpla în marginea acestui cadru alcatuieste substanta romanului prilejuind accente critice sociale. Ca de obicei, mobilurile, care agita personajele sunt cariera, bani, amor". Emil Cira

 „Cu toate ca titlul si coperta cartii te împinge sa crezi ca e vorba de o carte de specialitate medicala, ea este de fapt un roman, cu episoade care pot fi socotite de referinta pentru România din acea perioada. De aceia ea este accesibila tuturora.
Eu personal am regasit în acest roman multe aspecte prin care am recunoscut atmosfera spitalului românesc, meseria mea, dar mai ales am recunoscut istoria familiei noastre care a trecut de multe ori prin cazuri similare celor descrise în carte. De aceia consider ca acest roman are nu numai o valoare literara, valoare binecunoscuta la Michael Cutui, dar este si o cronica vie a unei Românii în efervescenta tranzitiei pe care o traieste". Mariana Mateias

„Felicitari din toata inima pentru cartea «Ortopezii», care se citeste pe nerãsuflate si... din pacate spune multe lucruri adevãrate" Prof.Dr. Oropedie - Dinu Antonescu

George ROCA: Tot la editura Anamarol v-a aparut un „Jurnal de calatorie" cu titlul „Trei Doamne si toti trei... în Himalaia pe Kala Patthar (5550m)". Despre ce este vorba? Am înteles ca ati fost „pentru documentare" chiar la sursa, adica în Nepal... Puteti sa ne dati cateva detalii?

Viorel BAETU: În noiembrie 2004 am  facut o tura de trekking (adica „per pedes"), împreuna cu cei doi fii ai mei, în muntii Himalaia, de la Lukla pâna  sus pe Kala Pathar cel mai înalt punct de pe glob pe care îl pot atinge cei care nu se folosesc de coarda si piolet. Momentele traite sunt redate în aceasta carte. M-am straduit, cum spune domnul Adrian Constantinescu: „Totul, absolut totul este descris de autor in aceasta carte. Ce manânca si ce beau nepalezii, cum se îmbraca si cum se distreaza, cum respecta religia si traditia milenara, cum se lucreaza în Nepal, de asemeni câteva biografii ale unor cunostinte facute in timpul sederii în aceasta tara. Si lucrul care iese peste tot în evidenta: «Turismul International» - rolul jucat de turism în dezvoltarea si emanciparea tarii, rolul jucat de veniturile realizate din turism în echilibrarea PIB-ului national, etc. Daca pâna si în niste catune izolate la 4.000 sau 5.000 de metri altitudine unde nici masina si nici avionul nu poate patrunde, unde întreg transportul de marfuri se face pe yak (fratele nepalez si tibetan al bivolului european) exista Internet – cafe-uri, pentru ca turistii - în special cei americani, australieni, japonezi, englezi, germani - sa nu fie rupti de viata lor moderna... Ei bine, ce sa mai spunem?"

George ROCA: Aventurile lui „Chris Miller un detectiv din ziua de azi" le-ati publicat partial în fascicole pe internet si la revista „Clipa" din Anaheim, Califonia. Aceste scrieri apar si „pe hartie"? Care sunt subiectele descrise în aceasta lupta a eroului dumneavoastra pentru justitie?

Viorel BAETU: Chris Miller este un detectiv din ziua de azi, el nu este un erou si vede justitia destul de lejer, dar are un spirit foarte dezvoltat pentru dreptate. El este omul modern, international, asa cum se cere în lumea globalizata de azi...

Fascicolul 1: O afacere ciudata (Lumea diamantelor - Antwerpen)
Fascicolul 2: Vineri în 13 si pisica neagra (Mafia din Marsilia)
Fascicolul 3: Adevarul si numai adevarul (Cercurile universitare - Timisoara)
Fascicolul 4: Un glont în tara sfânta (Lumea falsificatorilor de arta - Tel Aviv)
Fascicolul 5: Blondele… Ah! Blondele! (Comertul cu prostituate - Viena)
Fascicolul 6: Flori, cai si amazoane (Lumea sportului hipic - Germania)
Fascicolul 7: Jocuri periculoase (Mafia drogurilor - Las Vegas)
Fascicolul 8: Sex and the computer (Lumea pedofililor - Thailanda)
Fascicolul 9: Doua crime si-o limuzina (Un Bugatti reapare - Bucuresti)

10. Stiu ca ati fost un admirator al regretatului poet basarabean Grigore Vieru, colectionând cu migala aforismele acestuia. Puteti sa ne redati cateva care v-au impresionat cel mai mult?

Viorel BAETU: Poti iubi pâna la Dumnezeu, dar este cu neputinta sa si gândesti pâna la El! Chiar daca nu ar exista Dumnezeu, oricum, nu omul a creat Universul!

George ROCA: Am citit pe saitul dumneavoastra (http://www.michael-cutui.de) o frumoasa poezie având titlul „Clepsidra". Am ramas impresionat de calitatea exprimarii si de frumusetea versurilor. Sper ca nu este singurul element liric din scrierile dumneavoastra?

Viorel BAETU: Cele câteva poezii în româna si germana pe care le-am scris de-a lungul timpului, sunt dedicate în majoritate sotiei mele si dupa cum am spu mai sus au fost recent prinse într-un mic volum. Aceste poezii le scriu spontan, de obicei pentru evenimente deosebite, deci nu ca un poem, ci dupa motto-ul: „caci nu e om sa nu fi scris o poezie".

George ROCA: În afara de arta scrisului sunteti preocupat si de partea obsteasca a conationalilor nostri stabiliti în Germania. Sunteti vicepresedinte al Asociatiei culturale „Ars Longa" din Nürnberg si membru al Comitetului de conducere al „Ligii Asociatiilor Româno-Germane". Care sunt obiectivele acestor organizatii si care este rolul dumneavoastra în promovarea românismului peste hotarele perimetrului national?

Viorel BAETU: Asociatia interculturala „Ars Longa" are ca obiectiv propagarea si promovarea interactiva a culturii românesti în Germania. L.A.R.G. (Liga Asociatiilor Româno-Germane) si si-a propus ca obiectv pastrarea identitatii culturale (Heimatpflege), promovarea culturii, precum si a bunei întelegeri între natiuni. Despre rolul meu, nu pot sa spun decât ca ma straduiesc sa fac ceva în sensul realizarii obiectivelor propuse, iar daca asta ajuta la promovarea românismului peste hotarele perimetrului national... asta stie doar bunul Dumnezeu.

A consemnat,
George ROCA
Sydney- Nürnberg
15 februarie 2011

0 comments:

Trimiteți un comentariu