Bancile din Romania

de Ec. Dana Gabriela Csisser

Sa vorbim astazi despre banci… despre bancile din Romania, mai exact…
Credeam ca sistemul bancar romanesc e si el aliniat cumva la spiritul european… ca sa nu spun altul, sau... altfel... dar o banala vizita la una din multele banci impanzite ca ciupercile dupa ploaie in Bucuresti, m-a facut sa-mi schimb total impresia.
Astazi am scapat ca prin minune de un atac cerebral incercand sa platesc o banala factura la o banca al carui client fidel sunt de cativa ani… Factura era in euro, in contul al unei firme de turism oarecare. Contravaloarea: 280,50 euro.
A fost imposibil. De ce ?
Va povestesc imediat.
Prima data, fiind in zona am mers  la Universitate, vad  sucursala, ma reped, dar doamna de la ghiseu imi spune: "Daca n-aveti card  nu puteti plati". De ce? "Pentru ca aici n-avem casierie. E doar un birou office". Interesant, zic, si unde aveti casierie? "La Opera". Da, dar la Opera n-am unde parca. Plec, ma duc pe bulevardul Decebal unde mai aveam treaba, iar vad o sucursala a aceleasi Banci. Zic eu hai ca poate o rezolv aici. Aceeasi poveste: "N-avem casierie". Dar nu suntei banca? Banca nu lucreaza cu bani? "Ba da, dar nu aici. Mergeti spre Splaiul Unirii, acolo avem sucursala cu Departament Casierie". Disperata incerc sa fac asa, desi sigur ca n-am unde parca.
Ma intorc, las masina in rondul Alba Iulia si o iau pe jos pana la jumatatea distantei spre Unirii. Intru si ma asez la ghiseu la o coada de 20 de minute.
In spatele meu un alt napastuit intreba peste capul meu: "Stiti doamna cand se repara bancomatul ca nu merge?" I se raspunde sec de catre o functionara vadit deranjata ce vorbea la telefon cu profesoara de pian e fiului ei: "Trebuie sa vina cineva azi sa se ocupe, noi am anuntat".
Hai ca e bine, ma gandesc eu si, exact inainte de a implini 80 de ani imi vine randul.
Ii prezint finalmente speta functionarei cu pricina care imi spune: "Aveti nevoie de formularul albastru pe care il luati de la biroul celalalt, (unde evident trebuia sa stau la alta coada) dar suma trebuie rotunjita. Unitatea noastra  nu lucreaza cu monede". Pai n-am monede, am 3 hartii de 100 de euro. "Nu conteaza. Trebuie sa rotunjiti suma".
O fractiune de secunda si de metaconstiinta m-au despartit de un destin tragic si de prima stire in jurnalele de astazi. Ca sa nu mor si nu o omor am plecat convinsa ca tanti de la ghiseu era prea stupida si incompetenta  sa-mi mai fac nervi cu ea.
Am dat telefon la firma cu factura, le-am zis sa-mi faca una in lei platibila la orice banca zdravana la creieri si uite cum in 15 minute cu totul rezolvasem toata afacerea.
De mos Nicolae si de mos Craciun, de sfintele Moaste si cu ocazia zilei recoltei si a tripletilor pe care nu-i am inca, imi doresc din tot sufletul ``Jos sistemul bancar romanesc!``
Poate si de aceea economia romaneasca merge cum merge….
Data viitoare, cautam, gasim, poate vorbim despre lucruri mai vesele… O.K. ?

0 comments:

Trimiteți un comentariu