Stiri comunitare si nu numai

Raluca TRUSCANU

Noi succese academice in comunitatea romano-canadiana din Montreal


Luna septembrie 2010, cu ocazia ceremoniei anuale pentru premiul de Excelenta si a celor mai bune teze de studii universitare, a marcat un nou success al unui tanar doctorand roman care lucreaza in cercetare stiintifica la Université de Montréal. Este domnul Daniel Constantin Manolescu, care isi desfasoara activitatea in Departamentul de Nutritie al Facultatii de Medicina.
Cele doua lucrari ale sale publicate in acest an, in reviste stiintifice prestigioase:  Iulie 2010: "A human ALDH1A2 gene variant is associated with increased newborn kidney size and serum retinoic acid" (KIDNEY INTERNATIONAL vol.78/1)- http://www.nature.com/ki/journal/v78/n1/pdf/ki2010101a.pdf  unde este coautor si Iunie 2010 "Newborn serum retinoic acid level is associated with variants of genes in the retinol metabolism pathway"  (PEDIATRIC RESEARCH vol 67/6)- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20308937 ,  in care este autor principal dovedesc valoarea de cercetator a doctorandului roman.
Premiul de Excelenta 2010 al Universitatii din Montreal, care i-a fost atribuit, pentru rezultate academice si de cercetare, incununeaza efoturile sale si constituesc dovada valoroasei sale activitati. Tot in acest an, Daniel Constantin Manolescu a primit distinctia,citam din original, « la Nomination d'Honneur sur la liste  du Doyen de la Faculté de Médecine pour l'excellence (Top 10% quota) de son Mémoire de Maîtrise ».
In present cercetatorul roman lucreaza in cadrul programului sau de PhD, Cercetare Nutritie, asupra metabolismului si impactului retinoizilor (RA) in sindromul metabolic, rezistenta la insulina si diabetul de tip 2.  Cercetarile sale actuale sunt cu atat mai interesante cu cat implica interventia factorilor genetici. Primele rezultate promitatoare i-au fost déjà publicate în USA în revista Journal of Nutrition http://jn.nutrition.org/cgi/rapidpdf/jn.109.115147v1) iar revista britanica LEAD-DISCOVERY  din Londra, evidentiaza aceste rezultate ca fiind, citam :  «of special interests for hormonal disorders and metabolism new drug and therapies development».
Este fara indoiala ca rezultatele excelente obtinute de un cercetator roman-canadian, care s-a impus prin seriozitate, munca si valoare personala in Universitatea franceza din Montréal, constitue ocazia unei mandrii a intregii comunitati roman-canadiene din oras, din provincia Québec si din Canada.

Prof. Dr. Paul Dancescu
Expert ONU pentru Boli Tropicale
Université de Montreal
***

La Montréal, prima zi de scoala romaneasca
Cursuri oferite de profesori romani, pentru copii si adulti

Pe 11 septembrie 2010, a avut loc festivitatea de inaugurare oficiala a Scolii de limba si cultura romaneasca Junimea romana din Montréal si deschiderea anului scolar 2010-2011. Acest proiect, demarat din toamna anului 2009, a continuat in mod constant sa se imbogateasca si sa se consolideze. Incepand cu sesiunea de toamna 2010, este oferita o programa scolara diversificata, care cuprinde 12 cursuri. Colectivul didactic este format din profesori si artisti - folcloristi, muzicieni, artisti plastici si actori - cu pregatire in Romania si in Republica Moldova, care au continuat sa se perfectioneze in universitati europene si americane. Parintii si copiii au fost invitati sa discute cu  cadrele didactice, sa participe gratuit la toate cursurile si sa aleaga programul care le place. Dupa deschiderea oficiala, publicul a participat la un cocktail si la un moment artistic pregatit de catre elevii si profesorii scolii.
Evenimentul a fost marcat de  vizita unei delegatii din partea Guvernului Romaniei, formata din doamna Andra Iancu, responsabil de proiect si doamna Adriana Elena Mota, director in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Reprezentantii DRP au oferit Scolii romanesti din Montréal carti si drapelul Romaniei si au confirmat sprijinul acordat de catre Guvernul Romaniei acestui proiect menit sa perpetueze valorile romanesti dincolo de granitele tarii. Contactul stabilit cu aceasta ocazie va continua sa se dezvolte, ca un arc peste timp si peste Ocean. Subliniem de asemenea prezenta doamnei Letitia Belivaca, gerant interimar al Consulatului General al Romaniei la Montréal, a ziarului Pagini romanesti din Montréal si a ziarului Capitala din Ottawa, precum si prezenta numeroasa a membrilor comunitatii romanesti. Invitam mass media romaneasca de pretutindeni sa ne contacteze, ne va face placere sa furnizam detalii.

Mesaje de sustinere si felicitare

O serie de scrisori de sustinere si de felicitare au pus pecetea pe acest proiect asteptat de mult timp la Montréal. Mentionam scrisoarea din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, semnata de Dl Eugen Predatu - consilier insarcinat cu afaceri -, care adreseaza felicitari colectivului de profesori de origine romana si «un indemn sincer pentru parinti, de a continua sa incurajeze si sa sprijine participarea copiilor la aceste cursuri, care vor pune bazele unei culturi generale solide si vor contribui la dezvoltarea unor cunostinte si deprinderi temeinice». Binecuvantarea si scrisoarea din partea PS  Ioan Casian de Vicina, Episcop - vicar  al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi - subliniaza faptul ca «dincolo de aspectul organizatoric dinamic si placut, activitatea desfasurata atinge un aspect profund al fiintei umane, si anume relatia cu celalalt. Ea se manifesta prin promovarea valorilor ca mijloc de apropiere si cunoastere, baze ale increderii si coeziunii sociale».
In cadrul scolii romanesti din Montréal, va avea loc si activitatea Intalnire cu o personalitate. Scopul este de a pune in valoare munca si reusita unor romani de exceptie, si de asemeni de a oferi copiilor exemple demne de urmat. Seria de activitati va debuta sambata 16 octombrie la ora 14:00, avandu-l ca invitat pe CORNELIU MONTANO, indragitul tenor de origine romana.

Loc de desfasurare a activitatilor: Centre Gabrielle-et-Marcel Lapalme
Adresa : 5350, strada Lafond (intersectie cu strada Masson), Montréal, H1X 2X2
Informatii: 514 884-6530 ; 514 722-5462 sau  reception@mavamontreal.ca

Otilia-Sorina Tunaru
Coordonator proiect
M.A.V.A.-La marche à l'amour, à la vie et à l'amitié
514 884-6530
otilia.tunaru@mavamontreal.ca
***   

The Metropolitan Opera la Timisoara

Incepind cu 13 noiembrie 2010, renumita The Metropolitan Opera New York este  prezenta in Romania nu doar la Bucuresti (din 2009), ci si la Timisoara, orasul alaturindu-se celor peste 1500 de locatii din 46 de tari, care preiau in acest sezon concertistic seria transmisiunilor prin satelit The Met: Live in HD.
The Metropolitan Opera va fi prezenta la Timisoara cu zece transmisiuni Live de la New York, In afara celor zece spectacole mai este programat si un spectacol in regim de reluare locala, o opera din sezonul 2009-2010. Este vorba despre splendida opera verdiana "Simon Boccanegra" (cu Plácido Domingo, Adrianne Pieczonka si Marcello Giordani in rolurile principale), o premiera pentru scena muzicala timisoreana.
Pentru alte detalii despre spectacolele ciclului, audio clipuri cu arii din operele respective, video clipuri cu interpretii, regizorii sau scenaristii acestor spectacole, vizitati :  www.metinhd.ro

Sorin Aradean
***

Acord bilateral

La 12 octobrie 2010, Presedintele României, a promulgat legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securitatii sociale dintre România si Canada, semnat la Ottawa, la 19 noiembrie 2009.
Legea a fost publicata în Monitorul Oficial 719 din data de 28 octombrie 2010 si poate fi consultata la adresa http://www.monitoruloficial.ro/RO/article--e-Monitor--339.html.
Procesul de ratificare a fost demarat si de catre partea canadiana, prin prezentarea Acordului în Parlament de catre ministrul de externe, Lawrence Cannon.
Acordul urmareste recunoasterea si totalizarea perioadelor de cotizare la pensie realizate pe teritoriul ambelor state si stabileste modalitatile de plata catre beneficiari. 
***

Discutii privind proiectul unei întelegeri în domeniul securitatii sociale între România si Quebec

Va informam ca, între 20-24 septembrie 2010, a avut loc, la Bucuresti, prima întâlnire dintre delegatiile de experti, privind proiectul de îtelegere în domeniul securitatii sociale între Guvernul României si Guvernul din Quebec.
Pe parcursul acestei reuniuni, cele doua delegatii si-au prezentat sistemele în domeniul pensiilor, accidentelor de munca si bolilor profesionale.
În scopul evaluarii relevantei includerii si prestatiilor de sanatate în textul întelegerii, cele doua delegatii si-au prezentat sistemul referitor la acest domeniu.
O decizie în acest sens va fi adoptata înainte de urmatoarea întâlnire.
În timpul negocierilor, delegatia din Quebec si-a prezentat sistemul privind accesul la informatie si protectia datelor personale.
Urmatoarea întâlnire va avea loc în primul semestru al anului 2011.
***

Summit-ul Dunarii

La 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, a avut loc Summit-ul Dunarii - un eveniment care a lansat o dezbatere la nivel înalt pe marginea principalelor orientari în structurarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.
La reuniune au participat reprezentanti ai guvernelor nationale ale statelor din bazinul Dunarii, presedintele Comisiei Europene, prim-ministri si guvernatori ai celor 6 landuri riverane din Germania si Austria, Polonia (în calitate de observator) si primarul orasului Ulm din Germania.
Strategia Dunarii este cel de-al doilea format de cooperare macro-regionala din cadrul Uniunii Europene, dupa Strategia UE pentru regiunea Marii Baltice, si este elaborata de Comisia Europeana, în parteneriat cu statele riverane, implementarea sa urmând sa fie aiba loc începând cu anul 2011.
Scopul Strategiei Dunarii este asigurarea dezvoltarii economice, sociale si culturale a statelor si regiunilor situate in bazinul hidrografic al acestui fluviu, cu respectarea normelor de protectie a mediului.
Pentru România principala miza a acestei initiative o reprezinta transformarea regiunii Dunarii într-o regiunea competitiva, dinamica si prospera, precum si ridicarea standardului de viata al comunitatilor locale.
Ministerul Afacerilor Externe asigura coordonarea la nivel national a acestei strategii.
***

Festivalul mondial al vinului

In perioada 30 octombrie – 6 noiembrie 2010, a avut loc, la Moncton, cea de-a 20-a edi?ie a Festivalul mondial al vinului. Domnul Mircea Roman, Consulul general onorifica al României la Moncton, precizeaza ca România, prin importatorul „Consilium Mundi", s-a prezentat cu urmatoarele produse: Sec de Murfatlar, Cabernet Sauvignon ?i Feteasca Neagra Trei Hectare (Murfatlar), Prahova Valley Reserve Pinoit Noir ?i Prahova Valley Sparkling Wine (Cramele Halewood), Villa Zorilor Bon Vino ?i Tamâioasa Româneasca (Vinarte). Acest festival, cel mai mare din Canada Atlantica, care atrage în cele 4 sesiuni deschise publicului larg, peste 10.000 de degustatori, reprezinta o ocazie unica de a face cunoscute vinurile române?ti, în aceasta parte a Canadei. Men?ionam ca vinurile române?ti se gasesc pe pia?a New Bruswick-ului, înca din anul 2007. Informa?ii suplimentare despre festival sunt accesibile la http://www.wineexpo.ca/
***

Târgul International Gaudeamus - Carte de Învatatura

Intre 18 - 22 noiembrie 2010, a avt loc, la Bucuresti, cea de-a 17-a editie a Târgului International Gaudeamus - Carte de Învatatura, organizat de Radio România. Invitatul de onoare al acestei editii este Belgia - Wallonie Bruxelles.
Târgul Gaudeamus poate fi utilizat ca un cadru optim pentru schimburi profesionale si culturale, de cât mai multi editori, distribuitori de carte, bibliotecari, institutii culturale si asociatii profesionale din domeniul cartii din Canada. Pentru cei interesati sa devina expozanti individuali, oferta de participare pentru straini la Gaudeamus 2010 este disponibila la http://www.gaudeamus.ro/index_en.htm.
***

Burse de studiu in Romania

Ambasada Romnâniei la Ottawa anunta lansarea concursului pentru acordarea a 85 de burse de studiu, pentru anul universitar 2011-2012, oferite de statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în baza HG 288/1993.
Bursele se acorda cetatenilor care provin din state non-UE (oricare ar fi statul de resedinta), pentru studii universitare si postuniversitare la universitati de stat din România, prin concurs de dosare organizat de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vor fi promovate, cu prioritate, solicitarile candidatilor care doresc sa studieze stiinte politice si administrative, stiintele educatiei, cultura si civilizatie româneasca, jurnalism, studii tehnice, petrol si gaze, stiinte agricole, medicina veterinara, arhitectura, arte. Solicitarile care vizeaza alte domenii nu vor fi respinse.
În scopul promovarii limbii si a culturii române în rândul cetatenilor straini, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a decis ca beneficiarii burselor acordate de statul român sa studieze doar în limba româna. Pentru candidatii care nu cunosc limba româna, se acorda un an pregatitor suplimentar pentru studiul limbii române.
Dosarele pot fi depuse la sediul Ambasadei României la Ottawa, precum si la Consulatele Generale din Toronto si Montreal, pâna la data de 28 februarie 2011.
Pentru detalii referitoare la modul de alcatuire a dosarelor, formularele necesare, precum si regulamentul concursului, va rugam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, sectiunea Studii în România (Burse acordate de Ministerul Afacerilor Externe) sau la adresa: http://www.mae.ro/node/1794.
***

Burse de studiu "Eugen Ionesco"

Ambasada Romnâniei la Ottawa anunta lansarea concursului pentru acordarea a 85 de burse de studiu, pentru anul universitar 2011-2012, oferite de statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în baza HG 288/1993.
Bursele se acorda cetatenilor care provin din state non-UE (oricare ar fi statul de resedinta), pentru studii universitare si postuniversitare la universitati de stat din România, prin concurs de dosare organizat de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vor fi promovate, cu prioritate, solicitarile candidatilor care doresc sa studieze stiinte politice si administrative, stiintele educatiei, cultura si civilizatie româneasca, jurnalism, studii tehnice, petrol si gaze, stiinte agricole, medicina veterinara, arhitectura, arte. Solicitarile care vizeaza alte domenii nu vor fi respinse.
În scopul promovarii limbii si a culturii române în rândul cetatenilor straini, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a decis ca beneficiarii burselor acordate de statul român sa studieze doar în limba româna. Pentru candidatii care nu cunosc limba româna, se acorda un an pregatitor suplimentar pentru studiul limbii române.
Dosarele pot fi depuse la sediul Ambasadei României la Ottawa, precum si la Consulatele Generale din Toronto si Montreal, pâna la data de 28 februarie 2011.
Pentru detalii referitoare la modul de alcatuire a dosarelor, formularele necesare, precum si regulamentul concursului, va rugam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, sectiunea Studii în România (Burse acordate de Ministerul Afacerilor Externe) sau la adresa: http://www.mae.ro/node/1794.


0 comments:

Trimiteți un comentariu