Circoteca in politica romaneasca

de Marcel ANGHEL

Omenirea se afla in aceasta perioada intr-o profunda criza politica si economica care se adanceste pe zi ce trece.
Din cauza crizei mondiale, Uniunea Europeana a inceput sa se clatine incet, incet, dar sigur, iar criza euro ameninta nu numai moneda unica europeana (euro), ci si solidaritatea europeana. Germania, marea putere economica a Europei, da semne de oboseala si nu mai poate sa-i salveze pe toti, chiar in anul in care UE incearca sa-si formeze un corp diplomatic propriu pentru a-si putea aplica "politica externa comuna".
Dar, nu numai Europa este traversata de tendinte centrifuge, ci si Orientul Indepartat, unde escaladarea incidentelor recente dintre Coreea de Nord si cea de Sud ar putea duce la implicarea marilor puteri economice ale lumii, SUA, China, Japonia, si, dece nu, si Rusia.
La aceasta se mai adauga si unele desfasurari dramatice de forte din Orientul Mijlociu si chiar amenintari ale terorismului islamist.
Desi aceste crize au loc chiar in apropierea Romaniei, clasa politica romaneasca este aproape rupta de realitate si isi urmareste propriile interese meschine - privilegii, interese politice, afaceri si chiar mici razboaie personale.
Cu toate problemele pe care le are Romania, alaturi de alte tari chiar din UE, Parlamentul Romaniei a inceput sa se rupa in doua, adica in Parlamentul Puterii si Parlamentul Opozitiei. Acum, in Parlament nu se mai dezbat politici si legi, ci se ataca legimitatea celuilalt si chiar dreptul acestuia de a exista!
Mai mult, parlamentarii Puterii isi "torpileaza" propriul Guvern, iar Opozitia participa si ea la acest adevarat "carnagiu".
Autoritatea unor institutii ale statului, precum Politia, este subinata chiar din interior de mii de oameni care, mai mult, vor sa apere cauza mafiotilor si nu a statului !
Ce mai, aproape toti parlamentarii sunt o apa si un pamant !
Sa ne explicam.
In timpul guvernarii Tariceanu a fost aprobata, cu "entuziasm", cresterea pensiilor in anul 2007, de catre PNL la presiunea PSD, dar votata chiar si de catre PDL, care se afla in opozitie atunci, desi toti constientizau ca nu va putea fi aplicata aceasta masura, nefiind sustenabila din punct de vedere financiar !
Nu demult, parlamentarii PDL au votat alaturi de actuala opozitie (PSD si PNL), reducerea TVA (taxa pe valoarea adaugata) la alimente, cu toate ca toti cunosteau existenta acordului cu Fondul Monetar International, care interzicea acest lucru. Mai mult, nici nu se putea face asa ceva inainte de adoptarea Legii bugetului pe anul viitor.
Si exemplele pot continua.
Acest lucru confirma faptul ca unele legi si hotarari luate de Parlament s-au sprijinit pe "lasitate si tradari", precum si pe lipsa totala de responsabilitate.
Se poate concluziona ca , la putere sau in opozitie , parlamentarii aleg intotdeauna "optiunea populista", in dauna "interesului national" deoarece populismul , desi impovareaza statul , nu le pune scaunele in pericol.
Interesul national , sustinut de Traian Basescu , ar putea insa sa-l submineze cu un eventual "moratoriu" in politica. Dar, ca sa fim corecti, acest "interes national" lansat de presedinte prin moratoriul propus, nu este altceva decat un fel de accord cu FMI, ca singura sursa de bani ieftini necesari pentru a plati pensiile si salariile bugetarilor, ca despre revigorarea economiei nici nu poate fi vorba deocamdata.
Desigur, in orice fel de democratie, rolul opozitiei este de a se opune Puterii. Dar, ceea ce se intampla acum in Romania intrece orice inchipuire. Pe 24 noiembrie a.c., Adrian Nastase, fost prim ministru in guvernarea Iliescu, dupa ce probabil si-a baut cafeaua de dimineata alaturi de Doamna Dana, s-a dus voios la propria sedinta a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, desi actuala presedinta a Camerei, Roberta Anastase de la PDL, convocase la aceeasi ora sedinta Camerei !Astfel ca in Parlamentul Romaniei s-a ajuns in situatia hilara, unic cred in lume, ca atat Puterea cat si Opozitia sa aibe camere parlamentare separate! Probabil ca Adrian Nastase se gandise ca cei doi sefi de camera nu sunt despartiti decat de vocala "A" (A-NASTASE ). Aceasta solutie "a la Nastase", de convocare a doua Birouri Permanente , este o mare gafa si o rusine la adresa actualului Parlament. Chiar daca Roberta Anastase a "gresit" la acea numaratoare a voturilor de la aprobarea Legii Educatiei, trebuia sa lase ca Justitia sa-si spuna punctual de vedere.
La ora cand scriu acest articol, Opozitia a decis sa blocheze activitatea parlamentara de la Camera Deputatilor desi trebuia sa fie adoptate o serie de legi importante prevazute in Acordul cu FMI (Legea salarizarii, Legea Educatiei, Legea pensiilor). Dar, Opozitiei nu-i pasa ca nu vor mai intra banii de la FMI, iar pensionarii si bugetarii nu vor mai putea primi salariile si pensiile la timp!
Orice blocaj parlamentar este nociv acum pentru Romania, iar acest circ parlamentar eternizat este chiar in detrimentul celor doua partide din opozitie - PSD si PNL.
Parca nu era destul pentru Opozitie sa blocheze activitatea parlamentara, ca seful PSD, Victor Ponta, a mutat razboiul din Parlament la Bruxelles. El a actionat prin confratii sai social-democrati, pentru blocarea intrarii Romaniei in spatiul SCHENGHEN in primavera anului viitor ! Aceasta deoarece, asa cum spunea europarlamentarul Cristian Preda , "un insucces al aderarii la spatiul Schengen le-ar putea aduce pesedistilor de a bifa o noua "reusita" a guvernarii Boc".
Pe aceeiasi linie cu Victor Ponta actioneaza si seful Liberalilor, Crin Antonescu, care insa are o retorica mai atragatoare, dar goala de continut. Desi are un verb inspirat, Antonescu pacatuieste prin lipsa unor solutii pragmatice ale PNL la situatia dificila prin care trece Romania. El are insa un program "deosebit", in cazul in care ar candida la prezidentiale, asa cum a declarat la postul de televiziune al lui Vantu "si anume" JOS BASESCU !"(!!). Atata stie Crinulet , atata face!
Nu mai vorbesc de limbajul suburban folosit de cei doi sefi de partide, cum ar fi "Romania este in mainile lui Dracu-Basescu", spune Ponta, iar Antonescu il secondeaza cu "Basescu e un derbedeu"!
Cred ca asa zisul model "Basescu-intors pe dos" i-a cam orbit pe cei doi.
Toate acestea zise ma fac sa-i dau dreptate lui Andrei Plesu care i-a carecterizat cum nu se putea mai bine pe cei doi "carlani", ca fiind un Catavencu si un Rica Venturiano. ( "Daca Ponta e un soi de Catavencu juvenil, Antonescu e un soi de Rica Venturiano tomnatic"). Curat murdar!
Romania nu mai are nevoie de circ in politica, Romania are nevoie de un altfel de presedinte, de un presedinte cu viziune, ceea ce ma face sa cred ca tot PDL va da un nou model prezidential. Sa vedem!
Pana atunci, parlamentarii nostri sunt dispusi sa faca tot felul de circarii, numai treaba sa nu faca, netinand seama ca economia romanesca a luat-o la vale, iar datoria publica externa a ajuns la 90 miliarde euro, ceea ce reprezinta cca. 60 % din PIB-ul Romaniei! Asadar, mai lasati circul domnilor parlamentari si mai ocupati-va si de treburile economiei.
TRAIASCA ROMANIA!
1 dec 2010

0 comments:

Trimiteți un comentariu