Cercetatoarea Emilia Morosan: «O sa-i descretesc fruntea lui Obama»

Paul Bardasu

Emilia Morosan (34 de ani) va fi premiata cu distinctia PECASE (premiu pentru debut în cariera stiintifica), luna viitoare, pe 13 decembrie, de presedintele american Barack Obama. Cercetatoarea originara din Suceava, care locuieste de 10 ani în SUA, a povestit pentru Libertatea cum se pregateste pentru marele eveniment.

În timp ce urma cursurile Facultatii de Fizica la Iasi, suceveanca Emilia Morosan a aplicat pentru diverse doctorate în SUA. "Dupa absolvire, m-am angajat ca suplinitor la liceu. În timpul unei ore, sora mea mi-a adus un plic de la o universitate din SUA. Fusesem acceptata pentru un doctorat! Elevii m-au rugat cu lacrimi în ochi sa mai stau vreo doi ani, pâna termina ei scoala... Însa era visul meu sa merg în America, asa ca în anul 2000 începeam doctoratul la Iowa State University si Ames Laboratory", ne-a povestit cercetatoarea. Dupa 7 ani dedicati studiului, românca s-a stabilit în Houston, Texas. Din 2007 a devenit profesoara la Rice University. "Munca mea e o combinatie între chimie, fizica si stiinta materialelor, iar scopul meu e de a proiecta si de a sintetiza noi materiale. Echipa mea e «furnizoare» pentru cei care vor sa îmbunatateasca, folosind compusii descoperiti de noi, instrumentele de diagnoza din spitale ori transportul cu trenul sau avionul", a explicat Emilia.


Nu se mai întoarce în România

Românca a aflat în septembrie ca va fi premiata de Barack Obama pentru cercetarile sale: "Am primit vestea în urma cu doua luni, dar a trebuit sa o tin secreta pâna când Casa Alba a facut anuntul oficial, în urma cu câteva zile. Cum m-am pregatit pentru întâlnirea cu presedintele? Am început sa colectionez glume bune pe care voi încerca sa le spun, ca sa-i mai descretesc fruntea. Multi îl blameaza pentru ca a pus cercetarea stiintifica pe loc de top, însa putini sunt cei care realizeaza ca fara aceste eforturi SUA sau orice alta tara, inclusiv România, nu pot tine pasul cu progresul tehnologic".

Emilia ne-a spus ca nu se va mai întoarce în România: "În SUA am resurse de cercetare cum nu mi-as fi imaginat ca exista. Însa vin în vizita în tara, pentru ca am prieteni buni acasa, dar si ca sa recrutez studenti talentati".

Primeste finantare de 1.000.000 $

Emilia a încercat sa explice, pe întelesul tuturor, ce presupune munca sa de cercetare: "Ma intereseaza orice are «iz» de magnetism sau de supraconductivitate si mai ales de competitia dintre aceste stari. Scopul meu si al echipei mele este de a cauta noi materiale supraconductoare. Biroul de cercetare stiintifica al Fortelor Aeriene din SUA mi-a acordat deja fonduri pentru a conduce acest proiect si m-a nominalizat pentru premiul PECASE". Pe lânga distinctie, Emilia va primi si o finantare de 1.000.000 $ pentru continuarea cercetarilor.

Are un baietel de 10 luni

"Ce fac în timpul liber? Putinul pe care-l am îl pastrez pentru familie. Sotul si prichindelul meu de zece luni sunt foarte importanti, asa ca zilele cele mai frumoase sunt acelea în care stam împreuna. Încerc totusi sa mai gasesc vreme pentru o iesire cu bicicleta sau cu caiacul ori sa citesc o carte", ne-a spus Emilia.

0 comments:

Trimiteți un comentariu