Bucurestiul spune "NU" pedepsei cu moartea

În cadrul Campaniei Mondiale Împotriva Pedepsei cu Moartea, initiata de Comunitatea Sant'Egidio din Roma, Municipiul Bucuresti adera din acest an, de la 30 noiembrie curent, la initiativa "Orase pentru Viata, Orase împotriva Pedepsei cu Moartea".
Alegerea datei este legata de faptul ca în aceasta zi din 1786 în Marele Ducat al Toscanei. a fost abolita, pentru prima data în istorie, pedeapsa cu moartea. Cu ocazia comemorarii acestui eveniment important, Bucurestiul se alatura celor 65 de capitale si 1260 de orase din întreaga lume pentru a spune "NU" pedepsei cu moartea! În toata lumea, în aceste zile, orasele pacii din 83 de tari ilumineaza un monument simbol pentru a-si declara adeziunea la initiativa împotriva pedepsei cu moartea care se desfasoara: «Nu exista justitie fara viata!».
Comunitatea Sant'Egidio si Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza o manifestatie la 29 noiembrie, în Piata Universitatii – în apropierea "kilometrului 0" al libertatii românilor – cu începere de la ora 18.00. Evenimentul va începe cu un discurs al primarului general al municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu, dupa care va vorbi ambasadorului Italiei la Bucuresti, Excelenta Sa Mario Cospito. Va rosti un discurs si reprezentantul Comunitatii Sant'Egidio.
Un actor va citi apoi Apelul pentru moratoriul asupra pedepsei cu moartea.
În cuvântul sau, primarul general al Bucurestiului va spune între altele:
"Când România a aderat la Uniunea Europeana, a aderat si la acest vis de a aboli pedeapsa cu moartea în întreaga lume. Din 2007, România face parte cu drepturi depline din Europa, dar a fi cetatean european înseamna si sa aperi drepturile europenilor si ale tuturor din lume. Anul acesta, Bucurestiul devine una dintre capitalele europene prin aderarea sa la aceasta campanie, fiind convinsi ca Nu exista justitie fara viata. Bucurestiul, capitala României, este punctul de referinta pentru toti românii din lume, iar acum devine mai mult, fiind oras al pacii, oras al justitiei, orasul convietuirii tuturor".
"Suntem constienti de responsabilitatea noastra de a comunica aceste gânduri pline de umanitate lumii întregi. Le multumim celor din Comunitatea Sant'Egidio pentru ca ne-au dat aceasta oportunitate. Noi, bucurestenii, din centrul României si din inima Europei, spunem Nu Pedepsei cu Moartea!"
Actiunea „Orase pentru Viata, Orase împotriva Pedepsei cu Moartea", ajunsa la a noua editie, este initiata de Comunitatea Sant'Egidio si este sustinuta de principalele asociatii internationale pentru drepturile omului, unite în Coalitia Internationala Împotriva Pedepsei cu Moartea (între care Amnesty International, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform, FIACAT). În România, au fost strânse câteva mii de semnaturi împotriva pedepsei cu moartea, începând cu 1998, care s-au adaugat celor peste 5 milioane si jumatate, câte au fost strânse pâna la aceasta ora în toata lumea.
"Credem cu tarie ca abolirea pedepsei cu moartea este primul pas pentru fiecare stat pentru a realiza o adevarata democratie, o adevarata convieturie pentru toti cetatenii. Primul drept pentru toti, tineri sau batrâni, bogati sau saraci, inocenti sau vinovati, este dreptul la viata. S-a demonstrat ca pedeapsa cu moartea nu reduce criminalitatea, din contra, tarile care mentin pedeapsa cu moartea au o criminalitate mult mai mare fata de cele care au abolit-o", declara diacon Alberto Quattrucci, secretar general al sectiunii "Oameni si Religii" din  Comunitatea Sant'Egidio.
Astazi, pedeapsa capitala este din ce în ce mai putin folosita si totusi anual mor mii de oameni în multe colturi ale lumii. Progrese pe frontul abolitionist se semnaleaza, atât la nivelul opiniei publice, cât si la cel al conducerilor, în multe state în care pedeapsa cu moartea este înca mentinuta, precum Statele Unite ale Americii, unde s-a deschis o ampla dezbatere asupra caracterului constitutional al pedepsei capitale. La fel se întâmpla si în alte state importante din Asia precum Taiwan, Corea de Sud, Japonia sau China. Africa, continentul cel mai încercat de conflicte si saracie, se distinge printr-un curent pozitiv în ceea ce priveste diminuarea executiilor. Initiativei Comunitatii Sant'Egidio s-au alaturat si personalitati premiate cu premiul Nobel pentru pace, oameni de cultura, sute de oameni politici si milioane de oameni din 150 de state.
În acest moment, pedeapsa capitala este abolita definitiv sau în practica în 141 de state. 56 de state si teritorii înca mai folosesc pedeapsa cu moartea, dar numarul executiilor scade de la an la an. În România, pedeapsa cu moartea a fost abolita în 1989, în urma caderii regimului lui Ceausescu, dar aceasta nu înseamna ca problema pedepsei capitale, înca practicata la scara larga în multe state din lume, nu ne priveste si pe noi, românii.
Informatiile ne-au fost transmise de Monica Tataru, tel 0742512451, 0730600093, si de Parintele diacon Alberto Quattrucci, ambii din partea Comunitatii Sant'Egidio.

(din buletinul "Viata Cultelor" nr. 867-868 din 30 noiembrie 2010)

0 comments:

Trimiteți un comentariu