CEL MAI VECHI OM MODERN A TRAIT IN ROMANIA, ACUM 35.000 DE ANI

In timp ce vestea a facut valva in Statele Unite, unele institutii stiintifice romanesti habar nu aveau

Fragmentul de craniu fosilizat, descoperit, in urma cu un an, in Romania, intr-o pestera din sud-vestul arcului carpatic, a pus pe jar lumea stiintifica mondiala. Este vorba despre un fragment de mandibula, datata prin metoda radiocarbon de catre o echipa de specialisti americani, condusi de Erik Trinkaus, profesor de antropologie la Washington University din St. Louis (statul Missouri) si clasificata de cercetatori drept cea mai veche ramasita din Europa a omului modern fosil. Mandibula, aflata acum la Institutul de Speologie "Emil Racovita" din Cluj, are varsta de 35.000 de ani si reprezinta punctul de plecare al unui amplu proiect de cercetare stiintifica a grotei, la care va participa, incepand de anul viitor, o echipa mixta cu specialisti din Romania, SUA si Europa.

Trei speologi timisoreni decopera "Pestera cu oase"

Totul a inceput in urma cu un an si jumatate, cand trei speologi amatori din Timisoara - Stefan Milota, Adrian Bilgar si Laurentiu Sarcina -, descopereau intamplator, la 16 februarie 2002, o grota pe care au botezat-o ulterior, dupa numarul mare de resturi animale fosile, "Pestera cu oase". "A fost un lucru neasteptat", ne-a spus Stefan Milota, care impreuna cu cei doi prieteni practica alpinismul si speologia subacvatica din anii ‘80. "Intr-una din galerii am gasit fragmentul de mandibula pe care se aflau cinci molari. Am mai descoperit pesteri in Romania, dar nu ne asteptam sa dam peste un sit de o asemenea valoare antropologica si paleontologica", incheie emotionat Stefan Milota. Adusa de catre descoperitorii ei la Institutul de Speologie din Cluj, mandibula a fost preluata de catre dr. Oana Moldovan, speolog, care a incredintat-o pentru datare cu carbon renumitului antropolog Erik Trinkaus de la Washington University din St. Louis. Intrebata de ce tocmai in America, Oana Moldovan ne-a declarat: "Trinkaus este o autoritate in materie, iar la noi asemenea analize sunt extrem de costisitoare. Colectivul de cercetatori condusi de profesor a stabilit cu certitudine vechimea fragmentului fosil. El are 35.000 de ani si apartine celui mai vechi om modern fosil din Europa. Pentru o cercetare mai ampla a grotei, am initiat impreuna cu descoperitorii si cu profesorul Trinkaus un proiect care va demara anul viitor si va reuni foarte multi specialisti romani, cercetatori din SUA si Europa.
Speram sa obtinem, in acest scop, fonduri din SUA si de la Comunitatea Europeana", adauga Moldovan. "Se pune insa problema protectiei sitului, din acelasi motiv nefiind posibila dezvaluirea zonei. Nu stim insa daca vom putea convinge autoritatile romane sa ne acorde sprijin in acest sens. Deocamdata, suntem obligati sa pastram tacere asupra reperelor geografice ale sitului, pana la inceperea cercetarilor, stiut fiind faptul ca pesterile sunt devastate de cautatori, multe urme antropologice si paleontologice fiind trecute peste granita", conchide Oana Moldovan.

"Ion", "Vasile" si "Maria" intre cei mai vechi oameni moderni si omul de Neanderthal

Dupa returnarea in aceasta vara a fragmentului de mandibula fosilizata la Institutul de Speologie din Cluj, care, potrivit cercetatorilor, ar fi apartinut unui adult numit de specialisti "Ion", insusi profesorul Erik Trinkaus a venit in Romania si a vizitat grota unde au mai fost gasite, alaturi de peste 100 de schelete fosile de ursi, un os facial si un os din zona tamplei. Osul facial s-a stabilit ca ar fi apartinut unui baiat de 15 ani, codat cu numele "Vasile", iar cel temporal, unei femei numite "Maria". Asadar, tinand cont de resturile umane fosile descoperite in "Pestera cu oase", specialistii au ajuns la concluzia ca grota ar fi fost un loc de inmormantare arhaic. Si totusi, ei au fost pusi in incurcatura in privinta stabilirii apartenentei primului os, al lui "Ion", care se aseamana cu alte fosile ale omului modern descoperite in Africa, Orientul Mijlociu si Europa. Acesta are insa molarii mai mari, fapt ce indica o posibila legatura a omului modern venit de pe aceste continente cu omul de Neanderthal din zona arcului carpatic romanesc. Dupa alte teorii, mandibula lui "Ion" ar partine unui hibrid intre omul modern si omul de Neanderthal. Cert este ca prototipul din "Pestera cu oase", comentat in presa occidentala, nu lasa indiferenta lumea stiintifica mondiala. Am constatat insa, cu stupoare, ca unele foruri stiintifice din Romania habar nu aveau.

(Sursa: kappa.ro)

0 comments:

Trimiteți un comentariu