Galeria de arta Inter Pallas

“Armonie in rosu a frunzelor de artar” - picturi de Mihaela Cocheci
Sub egida Fundatiei romanilor din Montreal si a Asociatiei scriitorilor de limba romana din Quebec, pe 29 mai a.c., au avut loc la Galeria de arta Inter Pallas vernisajul expozitiei de pictura a artistei plastice Mihaela Cocheci, membra a Asociatiei Artistilor Plastici Bucuresti si aparitia editoriala a volumului “Lacrima interioara - elegii” de Traian Gardus.
Lucrarile Mihaelei Cocheci s-au bucurat de un real succes.

Mihaela Cocheci propune o noua realitate: “anume aceea in care datele naturii sunt inlocuite cu forme deloc surprinzatoare, unduitoare, pline de lumina si culoare. Ele pornesc din adancul fiintei mele, capatand dimensiuni astrale. Toata aceasta combinatie de linii serpuitoare, care privite si gandite in adancul lor conduc la ceea ce eu numesc un nou curent artistic, ONDULISM pentru care am obtinut Drepturi de Autor nr. 443/19.02.2003.

In ansamblu lor, lucrarile sunt strabatute de o permanenta preocupare de ordin psihologic, intr-un ansamblu de volume concave si convexe, umbre, uneori abia sesizabile. Imaginea prezentata cu ajutorul onduleurilor, creaza in mintea si sufletul meu, o legatura perfect armonizata cu spatiul infinit universal si profund uman, definit prin circumvolutiuni, meandre, care par a complica, dar in realitate simplifica si echilibreaza lucrarea.
Prin ondulatii, totul prinde viata, este in continua miscare, desi paradoxal, totul pare incremenit. Realitatea transpusa in linii curbe pare banala, dar in cele din urma se metamorfozeaza, dobandind valoare picturala incarcata de poezie. Combinatiile liniilor in ascensiunea lor, ma ajuta sa trec de la faza analitica la cea sintetica a ONDULISMULUI.
Spatiile dintre linii ma fac sa regasesc culoarea si sa dau sensul lucrarii. Noul curent pe care il propun, ONDULISMUL, doresc sa ilustreze in modul cel mai logic si autoritar, o miscare vasta care antreneaza in ansamblul ei tema propusa.”
Expozitia de la Montreal este a 34-a din cariera sa. Urmeaza, tot in 2010, alte trei expozitii in Franta, Liban si Romania.
Premiata cu medalia de aur la numeroase saloane internationale, Mihaela Cocheci este apreciata de critica de specialitate. Iata cateva citate si comentarii:

1. „Exista jocuri de linii, forme, puncte, culoare si intelesuri foarte greu de surprins in cuvinte in fata carora fiecare vibreaza in concordanta cu sensibilitatea proprie si capacitatea personala de a patrunde in misterioasele carari ale picturii ce evolueaza parca, dupa crezul lui Verlaine-„muzica inaintea tuturor lucrurilor/din nou si mereu muzica”
DIMINEATA, mai 2003- Prof. Augustin MACARIE

2. „Artista este creatoarea unui stil personal-ONDULISMUL-, un stil care creaza armonie intre om si mediul in care traieste, astfel incat genereaza cea mai buna reprezentare a realului, abstractului si a cognitivului”
LA PROVERICE – Marsilia (14 MARTIE 2004) Serge MERCIER

3. „Mihaela COCHECI, este o artista a carui spirit creativ nu inceteaza a ne surprinde. Foarte apreciat de catre juriu, talentul sau a fost admirat de numerosi vizitatori francezi si straini. Calitatea operelor sale a contribuit la reusita Salonului International”
D-na PresedinteRosemonde SOLBES - Salon International du Monde de la Culture et des Arts - MCA, Cannes 2006, septembrie.

4. „Creatoarea stilului ONDULIST, artista imbina modernul cu traditionalul peruan, aducand sub ochii nostri motivele andine, provocatoare de profunde emotii estetice. Culoarea care curge precum trecerea timpului, miscare deopotriva si realul imbinat cu imaginarul, pun in lumina chintesenta lumii incase”
DIPLOMAT CLUB 2005

5. „Stapanirea temeinica a desenului si a complexei arte a compozotiei ii permite artistei culorilor sa confere viata unei largi palete tematice cu adanci semnificatii simbolice si puternica vibratie cu drum deschis spre sufletul privitorului”
DIMINEATA 2006 - Prof. Augustin MACARIE

6. „Intr-o maniera absolut inedita, plasticiana reuseste sa expliciteze la modul grafico-pictural, sintagme sau chiar axiome ale artei chinezesti, dar certamente reuseste sa ne incante cu discursul ei estetico-plastic referitor la valorile perene si mereu fascinante ale sinologiei.”
NATIUNEA iunie 2007 - Dragos CIOBANU

7. „Lucrarile transmit optimism si incredere, sunt incarcate de bucuria existentei.”
Noiembrie 2007 - Adrian Silvan IONESCU

0 comments:

Trimiteți un comentariu