DE LA "CURBELE DE SACRIFICIU" ALE PROFESORULUI NICOLAE IORGA LA " MASURILE DE AUSTERITATE " ALE PROFESORULUI EMIL BOC

Marcel ANGHEL

Iata ca dupa cca 80 ani, Romania are parte de o criza economica si financiara de mari proportii. Intre criza din anii 30 si criza din zilele noastre exista mari asemanari in sensul ca , ambele masuri de iesire din criza au fost luate de guverne conduse de profesori universitari, de istorie si respectiv de drept constitutional, si, au reprezentat o "incercare disperata a autoritatilor de a face fata situatiei economice a tarii".
Si atunci, ca si acum, autoritatile au apelat la imprumuturi externe, pe acelasi fond de nemultumire a populatiei deoarece, si atunci ca si acum, au fost diminuate salariile si sporurile la salarii.
Dar, sa revenim la situatia actuala a Romaniei. Diminuarea salariilor bugetarilor cu 25 % si cu 15% a pensiilor si ajutorului de somaj, precum si reducerea tuturor protectiilor de asistenta sociala, au venit ca urmare a faptului ca Romania se afla la un pas de intrare in incapacitate de plata.
Stau insa si ma intreb, daca Traian Basescu cunostea care este starea economica a tarii, care erau dimensiunile reale ale crizei economice si daca ar fi facut publica aceasta situatie, ar mai fi fost reales in functia de presedinte? Dar cu Mircea Geoana, lucrurile ar fi mers in alt sens?
Sincer nu cred ca altcineva ar fi facut o minune sa scoata tara din criza aceasta, financiara si economica, intr-o perioada atat de scurta. Vad multi asa zisi analisti pe la televiziunile de stiri care tot dau sfaturi cum sa se taie niste cheltuieli neeconomicoase in loc de salarii si pensii. Ori, problema principala este ca acum sunt necesare niste fonduri de urgenta pentru plata salariilor si pensiilor. Adica, ori se dau salarii si pensii reduse, ori nu se vor mai da deloc.
Totusi este de apreciat reactia presedintelui la situatia dezastruoasa gasita dupa guvernarea liberala deoarece a apelat de la inceput la un imprumut de urgenta de la FMI, dar numai ca "centura de siguranta". Ulterior, centura de siguranta s-a transformat intr-un adevarat colac de salvare.
Sa nu uitam ca anul trecut un lider sindical cerea FMI sa nu dea niciun ban Romaniei, iar trei lideri politici au trantit doua guverne. Acum, liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, sustinut de PNL a depus o motiune de cenzura intitulata “Opriti genocidul social” si care se refera la masurile de austeritate luate de Guvern privind pensiile si salariile bugetarilor ca fiind “antisociale si neeconomice”.
Motiunea de cenzura, citita de Dl.Sova, ce se vrea a fi adjunctul lui Ponta in functia de premier, a fost atata de plictisitoare, incat “a ucis chiar genocidul”, cum bine o caracteriza o cunoscuta doamna ziarista. Motiunea n-a oferit solutii anti-criza deoarece cele doua partide din opozitie nu se inteleg din punct de vedere ideologic. De alfel, motuinea nu a fost aprobata de plenul Parlamentului, Opozitiei lipsindu-i insa numai 8 voturi. Acest lucru cred ca-i va da de gandit actualei conduceri.
Cred ca ar trebui subliniat unele noutati pentru clasa politica si anume ca la actuala motiune de cenzura a participat pentru prima data mass media, incitand demonstrantii, precum si votarea motiunii de cenzura de chiar unii politicieni apartinand coalitiei guvernamentale si chiar partidului de guvernamant.
Mai mult, cei doi lideri, in loc sa se vina cu propuneri concrete de rezolvare a crizei financiare si economice, vor sa se recurga la violenta strazii. Liderul PSD Victor Ponta preciza de curand ca "sa-i dovedim ( lui Traian Basescu , desigur, n.a.) ca nu ne este frica si ca mai sunt in tara asta oameni carora nu le este frica de Traian Basescu, de Servicii, de Politie, de tot ce are el". "Micul Titulescu" mai cerea, nici mai mult nici mai putin, decat "inlaturarea, neaparat cu o mare miscare de mase", a lui Traian Basescu.
Ca urmare situatiei financiare destul de precare gasita la preluarea puterii, Guvernul Boc nu a facut nici o investitie si nu a relansat nici un sector economic, banii fiind orientati spre plata salariilor bugetarilor si pentru pensii. Aceasta inseamna ca Romania a intrat deja in colaps economic, lucru care trebuia recunoscut de mult de Guvernul Boc.
Totusi, cine se face vinovat de situatia in care se gaseste economia romaneasca?
In primul rand partidele politice aflate la guvernare in ultima perioada, PSD si PNL, apoi Sindicatele pentru discursul lor demagogic. Dar, o vina o are si Banca Nationala care a "descoperit" abia in 2010 ca angajamentele guvernamentale de colectare a veniturilor de numai 39-40%, erau mincinoase. Nu poate exclusa din randul vinovatilor si presa care mai mult a isterizat masele in loc sa prezinte obiectiv situatia economica in care se afla economia si finantele tarii. Insa cel mai mult se face vinovat fostul guvern liberal care a contribuit serios la acest faliment, lasand visteria tarii goala. Mai mult, liberalii au marit salariile si pensiile fara sa tina seama de nivelul productivitatii muncii. Adica, mai concret, romanii au cheltuit mai mult decat au muncit.
De precizat ca taierea fondului de salarii al bugetarilor, precum si a pensiilor, au fost preferate in locul cresterii impozitelor si taxelor care ar fi condus la o inflatie cu doua cifre, mult prea periculoasa pentru economia tarii, in special pentru firmele private. Totusi, personal cred ca, indiferent de situatia bugetara a tarii, nu trebuiau taiate pensiile.
Acum, presedintele liberal, birepetentul Crin Antonescu, vorbeste toata ziua la televiziunile mogulilor ca vinovati de criza actuala sunt Basescu si Boc. Mai mult, cu o zi inainte de prezentarea in Parlament a celor doua legi, Antonescu alias Chucky, s-a trezit ca vrea sa intre la guvernare si sa nu taie salariile si pensiile, ci sa reduca drastic achizitiile publice, de parca guvernarea ar fi o jucarie. Poate vrea sa-l scape pe Patriciu de datoria acestuia de 500 mil. euro care are scdenta in luna septembrie!? Chucky s-a aratat chiar dispus sa intre la guvernare, de parca pana acum a fost “indispus”. Culmea e ca el a clamat mai tot timpul pentru alegeri anticipate, desi cunoaste ca lumea s-a cam saturat de atatea alegeri si de atatea minciuni spuse in timpul campaniilor electorale, iar acum vrea la guvernare.
Dar, pentru Chucky obiectivul nr. 1 este “disparitia PDL de pe scena politica” cu care s-a declarat in “razboi total “deoarece Traian Basescu este pentru el “ raul nr.1 “ . Antonescu a uitat ca daca nu era Basescu liberalii nu cred ca ajungeau la guvernare. Cred ca romanii s-au cam saturat de acest papagal, fost profesor de limba franceza (asa cum a declarat la TV o fost eleva a lui) si care n-a stiut sa inchege un simplu dialog in framceza cu C.T.Popescu .
Acum in Romania sunt practic doua curente. Pe de o parte, partidele de la conducere (PDL, UDMR si asa zisii independenti coagulati in UNPR ) se straduiesc cum sa gaseasca solutii de plata salariilor si pensiilor, precum si pentru relansarea economiei, iar pe de alta parte, partidele din opozitie (PSD si PNL), precum si unele sindicate, incita populatia la greve si manifestatii de strada pentru a inlatura guvernul si pe presedintele Basescu . Ori, daca ar fi picat actualul guvern, pentru care a fost depusa o motiune de cenzura de catre PSD, sustinut de PNL, atunci tara ar putea intra intr-un blocaj economic, politic si chiar social. Mai mult, daca guvernul ar cadea, ar scapa de toate responsabilitatile guvernarii, iar intregul decont al erorilor, omisiunilor sau chiar a minciunilor se vor evapora. Nu mai vorbesc ca fara guvern acum, inseamna dezastru total, adica transa 3-a de la FMI nu ar mai primita, salariile si pensiile nu vor mai putea fi platite chiar asa reduse ceea ce ar insemna falimentul economic al tarii. Concret, s-ar pierde 5,9 mild. euro, din care: 2,5 mild. euro de la FMI care vor merge la BNR pentru consolidarea rezervei bugetare, 2,3 mild. de la CE pentru finantarea deficitului bugetar, 0,4 mild. de la Banca Mondiala pentru finantare si 0,7 mild. de la BEI si BERD pentru banci si firme pentru sustinerea activitatii acestora.
Pentru aceasta, Opozitia trebuia sa stie ce doreste deoarece nu a prezentat nici un plan de actiune concret, nici un plan de iesire din criza. Ori, singurul lor program anti- criza este, asa cum clameaza mereu liderii celor doua partide, sa nu intre la guvernare.
Ambele partide cauta sa fie cat mai originale in lupta pe care o duce cu actuala Putere. PSD a reusit sa-si prezinte mai bine problemele in lupta cu “dictatorul” de la Cotroceni, fapt demonstrat si prin atragerea lui Adrian Nastase de catre Victor Ponta la o conferinta de presa a partidului. Nastase cauta sa joace un rol din ce in ce mai important in PSD, iar “micul Titulescu” nu se poate supara pe “ mentorul” sau.
Dar, cele doua partide oscileaza in luarea masurilor concrete deoarece sunt preocupate de castigarea a cat mai multe puncte din punct de vedere electoral. PSD incearca sa redevina principala forta politica a tarii, iar PNL vrea sa “rupa” cat mai mult din electoratul PDL. Strategia folosita de PNL si PSD de a refuza sa se duca la discutiile cu sindicatele, patronatele si guvern, pentru ca acestea ar fi conduse de Basescu, a fost o mare greseala. A fost si o “criza de orgolii”, chiar o “indecenta”. Aceste partide in loc sa gaseasca solutii pentru iesirea tarii din criza, au adus si ele o contributie serioasa la actuala situatie.
Interesant este ca pe 18 aprilie a.c. s-au implinit 3 ani de cand 322 parlamentari au propus suspendarea presedintelui Basescu, iar in luna mai s-au implinit 3 ani de la referendumul de demitere din functie. Tot in luna mai a.c., pentru prima data in mandatul sau s-a strigat “Jos Basescu” de catre unele organizatii nemultumite si furioase ale pensionarilor. (Nu cred insa ca erau numai pensionari.) Cred ca Traian Basescu s-a agitat in aceasta perioada mai pe toate planurile, prin conferinte de presa, intalniri cu reprezentantii puterii etc. In acelasi timp opozitia a avut ca sarcina sa sanctioneze greselile Puterii.
Daca de peste un deceniu, mass media a incurajat pasivitatea cetatenilor fata de unele decizii ale politicienilor, acum, la indemnul patronilor desigur, au considerat ca trebuie sa se incite la revolta fata de presedintele Basescu, fata de primul ministru Emil Boc si fata de ministrii acestuia.
Sper ca PDL va reusi sa supravietuiasca acestor furtuni ale sindicalistilor si pensionarilor, precum si atacurilor Opozitiei sustinute de televiziunile mogulilor. Probabil ca, ”nota de plata“ a activitatii partidelor aflate la guvernare va fi servita la viitoarele alegeri. Depinde insa cum si cand va reusi Romania sa iasa din criza. Sa speram ca acest lucru se va intampla cat mai curand.

0 comments:

Trimiteți un comentariu