Spectacolul de teatru a ajuns pe Internet

Mariana CrişCă lumea Internetului e acaparatoare este deja un truism. Cei de la Societatea Română de Radiodifuziune, secţia Teatrul Naţional Radiofonic, s-au gândit să profite şi ei de această oportunitate. Şi în felul acesta au creat un site – www.eteatru.ro – coordonat de Costin Tuchilă, avându-i în echipă pe regizorul Attila Vizauer (care a semnat multe producţii radiofonice), Daniel Popescu (coordonator de imagine) şi redactorii Irina Soare şi Simona Vasiliu. Acest site emite non-stop spectacole de teatru, atât contemporane, cât şi din Fonoteca de Aur. Este, dealminteri, singurul post de radio din Europa de Est care vă propune, oriunde v-aţi afla pe mapamond, să ascultaţi. Repertoriul este foarte divesificat, cuprinzând dramaturgie românească şi universală. Ascultând spectacolele de teatru aveţi ocazia să vă întâlniţi cu maeştrii artei interpretative din România, dar şi cu generaţia tânără de actori. Important este faptul că publicul ţintă este foarte divesificat şi aveţi ocazia să vă spuneţi opţiunile pentru ce spectacole vreţi să audiaţi. El emite 24 din 24 de ore şi este structurat pe tematici. Nu sunt neglijaţi nici copiii. Lor li s-au pregătit zilnic patru ore de poveşti, două ore dimineaţa şi două seara. Cei mici au ocazia să asculte poveşti de Ion Creangă, Petre Ispirescu, Charles Perrault, Fraţii Grimm, Andersen. La rândul lor, liceenii pot apela la acest site pentru a vedea şi asculta spectacole realizate după operele literare care intră în programa de bacalaureat.

Maestrul Mircea Albulescu a salutat această iniţiativă, spunând că: „Dragostea mea s-a menit teatrului radiofonic, pentru că el propune cel mai spectaculos pariu, pe care îl poate imagina vreo îndeletnicire artistică”. La rândul său, cunoscutul actor al Naţionalului bucureştean, Vlad Ivanov a spus: „Este o iniţiativă lăudabilă. M-aş bucura foarte mult ca generaţia tânără să aibă apetit pentru teatrul radiofonic, mai ales, având în vedere faptul că sunt mari consumatori de Internet”.

Costin Tuchilă, care este coordonatorul acestui site, a explicat cum este el organizat: „Programul fiecărei luni se schimbă în prima zi a lunii respective, la ora 0,00 şi este conceput pe cinci zile., de la ora 0,00, la 12,00, repetându-se de la 12,00 la 24,00., oferindu-i posibilitatea ascultătorului să-şi aleagă singur programul. Prin această structură, un spectacol poate fi auzit de 12 ori pe lună.

Astfel, în luna martie, vă puteţi întâlni, printre altele, cu producţii, cum ar fi Revizorul, al lui Gogol, în regia neuitatului Sică Alexandrescu, cu o distribuţie de zile mari: Alexandru Giugaru, Radu Beligan, Eugenia Popovici; Richard al III-lea, de Shakespeare, în regia lui Dan Puican, cu Ştefan Iordache, Mircea Albulescu, Dana Dogaru, Tamara Buciuceanu Botez; Regele Lear, de Shakespeare, regia maestrului Ion Vova, cu George Calboreanu (înregistrare din 1954); Suflete moarte, de Gogol, în regia lui Dan Puican, cu Marin Moraru, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila; Ziua de naştere a Infantei, în regia lui Gavriil Pinte - cel care a realizat şi ineditul spectacol Un tramvai numit Popescu, după un scenariu inspirat din poeziile regretatului Cristian Popescu, liderul generaţiei nouăzeciste, care se desfăşura chiar într-un tramvai şi a avut un mare succes la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Teatru, când spectatorii erau plimbaţi cu vechiul tramvai ce leagă burgul medieval de Răşinari -, cu tinerii actori Ioana Calotă, Magda Duţu, Dorin Andone, Marius Damian. Acestea sunt numai câteva dintre propunerile acestui site. Aveţi ocazia sa-l vizitaţi ori de câte ori simţiţi nevoia ca Thalia să vă viziteze.

0 comments:

Trimiteți un comentariu