LIECHTENSTEIN

Marcella Trana

Reminescenta a faramitarii feudale din Evul Mediu, Liechtenstein se inscrie in siragul de mini-entitati statale vest-europene ce mai cuprinde Andorra, Monaco, San Marino ori Luxemburg.

Situat in vecinatatea lacului Constanz si strans intre Elvetia si Austria, asadar un teritoriu unde limba germana este dominanta (chiar vorbita intr-un dialect local), principatul Liechtenstein este si atractie turistica in masura in care apropierea de acesti mari furnizori de servicii pentru vizitatori il serveste.

Sunt si asemenea amatori care prefera calmul si serenitatea unui loc frumos, dar scutit de forfota vanatorilor de distractii, aflat, insa, la mica distanta de locuri unde poti intilni amici sau necunoscuti veniti din toate colturile lumii (ale lumii cu bani multi, in general).

De altfel, principatul, fara a fi renuntat la propria independenta, face parte din aceeasi uniune vamala ca si membrii Confederatiei helvetice, lucru care spune mult in ceea ce priveste calitatea vietii de acolo.

Capitala, Vaduz, este un mic paradis financiar unde si-au instalat sediile foarte multe firme, in general comerciale si bancare.

Veniturile statului provin nu atat din taxe (practic inexistente) cat din cheltuielile facute in plan local de rezidenti si de cei 75000 de vizitatori intr-un an si …la fel ca San Marino, de pilda, din vanzarea de timbre postale (foarte aratoase, dealtminteri).

Vecin cu Elvetia, principatul Liechtenstein (aproximativ 150 km patrati), s-a orientat tot mai mult, in ultimile decenii, spre industria mecanicii de precizie, inclusiv cea a orologeriei si cea a medicamentelor.

Dar, respectand proportiile, el este si un obiectiv turistic imbietor. Nu numai prin peisaje sau prin calitatea serviciilor- proprie intregii zone- dar si prin avantajele de ordin banesc, schimbul valutar efectuandu-se la parametri bancari elvetieni iar cumparaturile putand fi efectuate in regim de scutire de taxe vamale (pentru straini).

Liechtenstein-ul nu se ofera, in mod obisnuit, ca produs turistic de sine statator.

Dar el poate fi inclus in tururi europene si acest lucru il poate face pentru dumneavoastra si Inter Pallas Voyages ( 514-937-6411)

0 comments:

Trimiteți un comentariu