Grupaj de stiri comunitare

Ana Maria Surugiu

1 DECEMBRIE LA MONTREAL

Domnul consul general al României la Montreal, Ion Bogdan Bucur şi domnul Cătălin Cotruţ, reprezentantul permanent al României în Consiliul ICAO au oferit, în Salonul Delegaţilor, o recepţie cu prilejul Zilei Naţionale a României.

În alocuţiunea rostită, consulul general a făcut, pe scurt, o trecere în revistă a evenimentelor, refe-rindu-se la importanţa Aniversării a 91 de ani de la Marea Unire (1 decembrie 1918); Aniversarea a 20 de ani de la căderea comunismului (decembrie 1989) dar şi progresele înregistrare în acest interval de timp, referindu-se la UE şi la NATO; Aniversarea a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice romano-canadiene.

De asemenea a fost evocată cooperarea diplomatică româno-canadiană, în special, în instituţiile internaţionale din familia ONU, cu precădere în cadrul ICAO, dar şi recenta semnare a acordului referitor la protecţia socială. A fost evidenţiată activitatea Reprezentantului Permanent al României în Consiliul ICAO, respectiv a domnului Cătălin Cotruţ.

A fost salutată prezenţa domnilor Assad Kotaite, fost preşedinte ICAO şi un bun prieten al României, precum şi a domnului prof. Nicolae Mattescu Matte, membru fondator ICAO, părintele dreptului aerian şi spaţial, ilustru profesor de drept internaţional de origine română, cooperarea militară româno-canadiană în Afganistan, cooperarea româno-quebecoază în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Au fost de asemenea abordate aspecte din domeniul comercial.

Domnul consul a mulţumit românilor din Canada pentru implicarea şi succesele lor în viaţa socio-profesională, sportivă - Lucian Bute, A. Diaconu, J. J. Dan şi chiar politică - Carmen Dan, Magda Popeanu. A mulţumit de asemenea tuturor celor care şi-au exercitat dreptul constituţional de a alege la scrutinul din 22 noiembrie 2009 şi i-a invitat pe români să participe în număr cât mai mare la scrutinul din 6 decembrie 2009.

La recepţie a asistat un număr mare de reprezentanţi ai comunităţii, ziarişti.

A fost prezentă şi doamna Svetlana Litvin, ataşat politic la Cabinetul ministrei Imigraţiei şi Comunităţilor Culturale din Quebec, Yolande James.

Consulul general a fost însoţit de salariaţii consulatului care au întreţinut cu cei prezenţi o ambianţă specific românească.VIZITĂ LA MONTREAL

O delegaţie de oameni de afaceri români din domeniul industriei textile, confecţii şi tricotaje a întreprins o vizită la Montreal, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, ca parte integrantă a Strategiei Naţionale de Export. Scopul acestei vizite a fost de a identifica oportunităţi de afaceri între firmele româneşti şi canadiene.

Cele 10 companii româneşti au avut privilegiul de a vizita Centrul Internaţional de Modă din Montreal, unde au avut ocazia să discute cu Eyal Cohen - vicepreşedintele Centrului, despre confecţiile şi tricotajele din Canada, şi în acelaşi timp să fie informaţi despre tendinţele modei nord-americane.

La Seminarul cu tema ''Oportunităţi oferite firmelor canadiene de către industria românească de textile şi confecţii'' au participat, pe lângă oamenii de afaceri români, reprezentanţi ai guvernului în domeniu, companii canadiene de profil, reprezentanţi mass-media. Lucrările au fost deschise de domnul Florian Pârvănescu, ministru-consilier economic la Consulatul General al României la Montreal, care a salutat delegaţia şi a prezentat personalităţile participante.

Domnul consul general Ion Bogdan Bucur a subliniat, în cuvântul rostit, importanţa schimburilor economice dintre Canada şi România, precum şi deschiderea pe care o manifestă ţara noastră, dar şi receptivitatea de care dă dovadă în contactarea de noi pieţe de desfacere.

La rândul său, domnul Anis Ouanes, consilier în probleme internaţionale, Direcţia Europa, în Ministerul Dezvoltării Economice, Inovaţiei şi Exportului a arătat ''importanţa acestor schimburi, încurajând pe oamenii de afaceri români să se producă pe piaţa canadiană, în spiritul dezvoltării economice care este în interesul celor două ţări''. Demnitarul canadian a afirmat: ''studiem încă sectoarele pe care să le dezvoltăm cu România, în privinţa preţurilor, ele sunt cele care se practică pe piaţa internaţională, companiile româneşti care vin în Quebec trebuie să facă faţă competiţiei chineze, americane, şi numai după un studiu amănunţit putem trece şi la semnarea contractelor'.'

Domnul Mihai Păsculescu, prim-vicepreşedinte FEPAIUS a prezentat, într-o scurtă declaraţie făcută redactorului ziarului evoluţia economiei româneşti, prezentând firmele participante. « Privind stra-tegia actuală, exporturile trebuie extinse şi în afara UE, pentru că în prezent 80% din exporturile textile sunt efectuate în Comunitatea Europeană. Noi prospectăm piaţa şi efectul va fi în contactele economice, în ideea de a participa la târguri la Montreal cât şi la Toronto. Produsele româneşti sunt de la nivel mediu în sus, producem pentru firme de renume.''

Delegaţia economică şi-a continuat vizita la Toronto.ŞI ROMÂNII DE LA MONTREAL AU VOTAT

Aproximativ 75 000 de cetăţeni români au votat la secţiile din străinătate.

La Montreal, alegerile au avut loc la Consulatul General. Potrivit preşedintelui Comisiei ( formată din 7 membri), domnul Lucian Grecu, funcţionar în cadrul consulatului: ''au fost amenajate 5 cabine de vot, de la Bucureşti s-au primit 5 ştampile şi 6000 de buletine vot''.

Pentru Referendumul Naţional referitor la Parlamentul unicameral au votat 798 persoane: 728 cu DA; 55 persoane cu NU; 15 buletine nule. Referendumul pentru scăderea numărului de parlamentari de la 471 la 300, voturile date: 601 cu DA: 177 cu NU; 20 nule. Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari au fost validate.

La primul tur de scrutin şi-au exercitat dreptul de vot 822 persoane, dintre care 489 au votat pentru Traian Băsescu, pentru Mircea Geoană 75 persoane, iar pentru Crin Antonescu 192 persoane.

La al doilea tur de scrutin prezenţa a fost mai mare, potrivit vicepreşedintelui Comisiei, domnul Adrian Ardelean: ''1514 persoane dintre care 1290 au votat pentru Traian Băsescu, adică 85,54%; pentru Mircea Geoană au votat 218 persoane, adică 14,46% , iar 6 buletine nule.

La alegerile din turul doi, Traian Băsescu a obţinut voturile a 5 275 808 români, adică 50,33%, iar Mircea Geoană a obţinut voturile a 5 205 760 români, adică 49,66%.

Domnul Ion Bogdan Bucur, cu întreaga echipă consulară, a fost prezent pe toată durata scrutinului electoral. Nu s-au înregistrat incidente. Pot spune că profesionalismul a fost la el acasă.

La întrebarea Ce aşteptaţi de la Referendum şi de la alegerile prezidenţiale? au avut amabilitatea să răspundă:

Dumitru Dabija: Românii să înceapă o viaţă nouă, în toate sensurile, aş vrea să fie o lume mai civilizată şi fără aşa multe scandaluri politice.

Oleg: Schimbări în bine, în special în privinţa politicii externe. Eu am venit de 8 luni din Republica Moldova.

Cezarina Dusescu: O mică schimbare în bine pentru cei rămaşi în România, unde am rude de gradul 1 care mi-au şi sugerat cu cine să votez ca să le fie lor mai bine.

Anca Balinschi: Cu multă sinceritate, să reuşească domnul Băsescu.

Cornelia Balinschi: Din tot sufletul să reuşească domnul Băsescu, să fie o schimbare în bine pentru această ţară care merită.

Manuela Goya: Un viitor bun pentru România şi rezultatul să fie în concordanţă cu visele şi proiectele României. Am în ţară pe mama şi sunt cu ea, cu proiectele ei, cu istoria care a trecut peste ea, sper să fie un rezultat bun pentru România.

Neacşu Elena.: Să se termine cu grămada de aleşi şi paraaleşi care nu fac nimic. Alegerile să aducă o conducere mai fermă decât cea care a fost, să îndrepte situaţia ţării.

Cristian Gabriel Coacsa: România alunecă spre ceva care a fost şi înainte şi nu vreau să se mai întâmple, am rude de gradul 1 la care mă gândesc mereu.

Bogdan: De la Referendum nu aştept nimic, iar de la alegeri o schimbare în mai bine. România să fie o ţară cu adevărat europeană, să aibă un nume bun.

Adrian Ardelean: Aş spera ca Referendumul să se voteze cu DA; la întrebarea de pe buletinele de vot aş spera ca răspunsul să schimbe sistemul politic în România, să se treacă la sistemul unicameral şi cu un număr mai mic de parlamentari, lucru care ar fi util sistemului politic din România. Preşedintele care va câştiga alegerile să reuşească să ducă România pe calea cea bună, viteza de progres a României să crească ajutată de viitorul preşedinte.

Costin: Un nivel de trai mai bun, iar ideea schimbării numărului de parlamentari este bună.

Dumitru Nicoleta: Vremuri mai bune.

Călinoiu Nicolae: Referendumul să treacă, eu aş merge până la 200 parlamentari în sistem unicameral şi preşedinte să fie din nou Băsescu, ceilalaţi candidaţi, i-am urmărit pe internet, lasă de dorit. Am fost dezamăgit, şi l-am declarat trădător pe Mircea Geoană care s-a dus la Moscova, în secret în luna aprilie să rezolve problema cu România, minciună colosală, să ne debarasăm de trecut. Băsescu arată să fie omul cel mai potrivit fiindcă are curaj să confrunte corupţia în România, chiar dacă el nu este sfânt fiindcă nimeni nu este. Dumnezeu să-l ajute şi să continuie programul pe care l-a început acum 5 ani.

Şerban Popa: Responsabilitate pentru cel care va conduce destinele României, să fie responsabil de importanţa momentului istoric pe care-l trăieşte România, care este într-o situaţie critică. Poporul român are nevoie de cineva care să fie capabil să ajute, să fie alături de el şi împreună cu el să se înscrie în lumea mare a Europei alături de cei învingători nu de cei învinşi. În privinţa Referendumului cred că nu ar fi fost momentul acum, este o problemă pe care noua echipă să hotărască de ce are nevoie România. Evident economii trebuie făcute peste tot şi este bine venită, acea cernere şi discernere pentru că România este plină de multe gunoaie. Şi curăţenia este chemată să vină să stea la ea acasă, aşa cum era în ograda fiecărui bun gospodar din România, curăţenia era la ea acasă.

Mihai Grigoroiu: Mai multă sinceritate, mai multă transparenţă, economia să crească, noua conducere să facă ceva şi pentru ţară, o schimbare bună şi pentru cealaltă jumătate a familiei mele care este în ţară.

Daniela Jugănaru: Să apară lumina de maturitate politică, rezultatele să reflecte practic maturitatea românilor în funcţie de situaţia prezentă şi de aşteptări. Partea cea mai importantă a familiei mele este în ţară, băiatul meu studiază de anul acesta medicina în România şi s-a întors la părinţii mei. Mă pregătesc să plec, acolo mă simt acasă, deşi sunt din 1995 în Canada.

Rodica Panasian: Doresc sincer să fie reales actualul preşedinte, Traian Băsescu, singurul om care poate continua lupta declarată împotriva corupţiei. Mai sper, de fapt cred, în schimbarea în bine a societăţii româneşti. Aş mai vrea să învăţăm să spunem ''îmi pare rău, am greşit, scuze'' Succes domnule preşedinte Băsescu, sănătate şi multă înţelepciune. Vânt bun la pupă, mon président!La mulţi ani! Nadia Comăneci

Multipla campioană olimpică, mondială şi europeană de gimnastică, Zâna de la Montreal, Nadia Comăneci a împlinit, la 12 noiembrie, 48 de ani.

Redacţia se alătură miilor de urări de bine la ceas aniversar.DOINA - în patrimoniul UNESCO

Cunoscutul cântec popular, Doina, a fost inclus în patrimoniul UNESCO, alături de tango, decizie luată la Reuniunea de la Abu Dhabi.

Pe situl UNESCO, Doina este descrisă ca fiind un cântec liric, adeseori cu caracter improvizat, care poate fi interpretat solo sau cu acompaniament orchestral.OMAGIU PENTRU VIOLONISTUL SECOLULUI XX

La un deceniu de la moartea lui Yehudi Menuhin, Centrul European d’Iniţiative Zouth Orchestra a susţinut, la Ateneul Român din Bucureşti, un concert în memoria celui mai mare violonist al tuturor timpurilor.

Membrii orchestrei au transmis publicului român o parte din moştenirea muzicală pe care violonistul a lăsat-o.

Uto Ughi, violonist şi dirijor, a interpretat Concertul pentru vioară de Beethoven. Uto a studiat cu George Enescu, deja maestru al lui Yehudi Menuhin. Concertul a fost interpretat cu o vioară datată 1744, opera maestrului Giuseppe Guarnieri del Gesu, din Cremona.

Despre prima întâlnire cu George Enescu, Menuhin relatează: „Aş vrea să studiez cu dv, i-am spus fără nici o ezitare. Trebuie să fie o greşeală, a fost răspunsul lui Enescu. Eu nu dau lecţii. Menuhin insistă. Dar eu trebuie neapărat să studiez cu dv. Vă rog să-mi daţi voie să vă cânt ceva.” Menuhin nu s-a dat bătut. I-a cântat şi a devenit elevul lui.AU VENIT COLINDATORII!

Biserica Sf. Gheorghe din St. Hubert a fost gazda spectacolului de colinde organizat de binecunoscutul ziarist Adrian Ardelean, care şi-a descoperit o a doua pasiune: solist de muzică populară.

După spectacolele de colinde organizate în 2006 - 2008, am asistat la al treilea în 2009, spectacole pe care le va permanentiza. Peste 140 de persoane au asistat la recitalul Marianei Iluţiu şi la corala Vox Anima, cinci tineri care au interpretat colinde în formă cultă. Nici organizatorul nu s-a lăsat mai prejos, el cântând în duet cu Mariana Iluţiu câteva colinde, acompaniaţi la orgă de Cristina Iluţiu, fiica Marianei. A venit şi Moş Crăciun la cei 30 de copii aflaţi în sală şi asta datorită unor sponsori, oameni de afaceri, dar şi români cu suflet mare.

Nu trebuie trecut cu vederea că la reuşita spectacolului a pus ,,umărul'' şi doamna Mihaela Ciochea.

Seara s-a încheiat interpretând, atât soliştii, cât şi spectatorii, colinda O, CE VESTE MINUNATA!

***

Grupul muzical CANTICO, format din Dana Petrulian, Christine Bano-Morin, George Davids şi Gabriel Petrulian, a susţinut un concert de colinde, în majoritate româneşti, în frumoasa biserica Sf. Nicolae din Montreal. Soliştii au încântat, ca de altfel de fiecare dată, publicul prin interpretarea şi dăruirea cu care, doar şi numai pentru scurt timp, ne-au făcut să ne simţim ACASĂ. Ca o premieră, în formaţia actuală, au cântat «Sârba pe loc» în aplauzele publicului.

Cu același prilej a fost pus în vânzare şi un CD cu ultimele înregistrări ale grupului.

0 comments:

Trimiteți un comentariu