Cum puteti avea incredere in China?

Basile Gliga

«Viaţa nu merită a fi trăită fără libertatea de a te exprima»1După părerea unora, comerţul cu China va favoriza drepturile omului, libertatea de expresie şi reformele democratice. Cu cât trece timpul, devine tot mai clar că asemenea supoziţii sunt derizorii. Societăţile occidentale devin complice prin tăcerea lor; unele mari companii occidentale chiar ajută Partidul Comunist Chinez (PCC) să ascundă violarea drepturilor omului, persecuţiile şi exploatarea chinezului de rând. Cu abilitate deosebită, conducerea PCC ştie să facă presiuni asupra ţărilor occiden-tale utilizând interesele economice. Între ţări ca Franţa sau Statele Unite, în contrac-tul de producere a avioanelor, este preferată cea care păstrează tăcere asupra drep-turilor omului în China. Anumite companii din America de Nord, din domeniul informaţiei tehnologice, au furnizat produse specializate, comandate de P.C.C. în vederea cenzurării internetului. După statisticile existente, numai în 2004, China a primit o investiţie de capital de 990 de miliarde dolari prin diferite contracte. Conducerea comunistă mizează pe cooperarea necondiţionată a investitorilor străini.

Canada prima ţară care a condamnat persecuţiile din China

În urmă cu zece ani, Canada a fost prima ţară care a condamnat public persecuţiile din China. Odată cu arestarea a o serie de adepţi ai mişcării spirituale Falun Gong în China, Canada a transmis a scrisoare de protest Ministerului Afacerilor externe din China2, în data de 4 februarie 2009. Avocatul Gao Zhisheng, supranumit “conştiinţa Chinei” a fost arestat pentru că a apărat practicile spirituale a Falun Gong şi cele ale creştinilor, două grupuri persecutate în China. Soţia lui Gao, care a reuşit să se refu-gieze cu copiii în Statele Unite ale Americii, publică o scrisoare deschisă intitulată “Gao Zhisheng, soţul meu şi tatăl copiilor mei, unde eşti tu?».

Zeci de mii de practicanţi ai Falum Gong au fost arestaţi, au fost ucişi în închisori, ucişi pentru a li se lua organele şi pentru a alimenta piaţa lucrativă a transplanturilor, precum se menţionează în cartea, recent apărută, “Bloody Harvset : The killing of Falum Gong for their organs”3, asemenea atrocitaţi fiind comparabile cu cele petrecute în Holocaust. În acelaşi timp, o serie de produse obţinute prin munca forţată a celor din câmpurile de detenţie, se exportă în Canada şi Statele Unite.

M. Kilgour, fostul procuror al Coroanei, fost secretar de stat pentru Asia-Pacific şi coautor al cărţii, se adresează canadienilor care negociază acorduri comerciale cu China «Cum puteţi avea încredere în ţara care recurge la asemenea crime teribile împotriva propriului său popor? Cum puteţi avea încredere în relaţiile voastre când vor achiziţiona companii şi resurse naturale majore?»

Astăzi sub presiunea oamenilor de afaceri şi a intereselor economice, primul ministru al Canadei a fost nevoit să facă o vizită în China. Consider că în prima parte a vizitei a fost umilit prin spiritul de frondă la adresa verticalităţii sale în ultimii ani asupra drepturilor omului din China.

Statul deasupra legii

Mai marii Partidului Comunist, care afişează în reuniunile publice onestitatea şi abnegaţia pentru interesele ţării, în secret, sunt preocupaţi de activităţi de fraudă şi corupţie.

De anul trecut, restricţiile privind presa au devenit şi mai accentuate. De aceea, China, conform clasamentului făcut de «Reporteri fără frontieră»4 ocupă locul 168 din 175 de ţări care sunt luate în considerare. La ora actuală sunt încarceraţi peste 30 de jurnalişti şi 57 de cyberdesidenţi. Internetul este controlat şi mai ales situri precum «Facebook».

China se prezintă ca un stat modern, cu un sistem juridic şi un cod de legi, însă Statul are prioritate şi ţine cont de aceste legi atât timp cât nu sunt atinse interesele sale, deci statul comunist este deasupra legii. Pentru a avea o imagine asupra evolu-ţiei sistemului juridic şi situaţia drepturilor omului în China, o comisie5, formată dintr-un grup de experţi, ajunge la concluzia că drepturile individuale sunt încălcate în permanenţă, iar dezvoltarea «statului de drept» stagnează. Raportul arată că nu există un sistem de legi care să limiteze puterea de stat, ci dimpotrivă statul se foloseşte în exclusivitate de legi pentru a-şi menţine autoritatea, iar Partidul comunist şi guvernul nu sunt supuse sistemului de legi existente.6 Juriştii care erau consideraţi până nu demult «funcţionari de stat care exersează dreptul», la ora actuală sunt consideraţi «furnizori comerciali de servicii.»7 Statul exersează un control riguros asupra asociaţiei de avocaţi şi le trasează sarcini concrete şi, în primul rând, promovarea intereselor de stat care în foarte multe cazuri este în detrimentul clientului. Acest fenomen a devenit foarte vizibil cu ocazia manifestărilor ce au avut loc în Tiananmen, în 1989. Statul dicta avocaţiilor să facă presiune asupra acuzaţiilor pentru a recunoaşte culpabilitatea lor de “rebeliune contra-revoluţionară”. Firmele de avocaţi care nu s-au conformat directivelor au fost închise şi permisele avocaţilor suspendate.8 În unele cazuri importante, avocatul trebuie să obţină un permis special pentru a putea reprezenta clientul său. Printr-un decret naţional, datând din 2006, avocaţii sunt obligaţi să raporteze autorităţilor locale orice tentativă de recurs colectiv şi ei trebuie să accepte sfaturile şi super-vizarea de către Stat.

În conformitate cu politica Partidului comunist, «stabilitatea este înainte de toate». In numele acestei stabilităţi se petrec toate abuzurile şi atrocităţile mai sus menţio-nate, la care se mai adaugă un şir lung de metode aplicate în detenţie, precum bătăile, electrocutarea, injectarea cu droguri pshiatrice, violul etc.

Detenţia în spitalele pshiatrice este o altă metodă curentă utilizată de sistemul comunist. În ultimii ani, datorită industrializării rapide, poluarea cunoaşte o creştere dramatică, după statisticile guvernului chinez, mai mult de 50% din populaţia ţării bea în fiecare zi apă contaminată, având ca urmare cazurile de cancer, care numai din 2005 au o crescut cu 20 la sută.

Îndoctrinarea de masă; Partidul, “mamă iubită”

Blocând informaţiile, orchestrând “spălarea creierului”, Partidul comunist chinez se bucură de un succes aparte. Tinerii consideră partidul precum «mamă iubită». În sloganurile lor spun «dragostea pentru tatăl şi mama mea nu poate fi mai presus decât dragostea pentru partid». Experţii chinezi au creat pentru judecători o unifor-mă pentru a fi purtată în tribunale, pe gulerul căreia au plasat patru butoni de aur aliniaţi de sus în jos, simbolizând în ordine: partidul, populaţia, legea şi ţara. Deci, chiar dacă este judecător, partidul este deasupra lui şi a legii, a populaţiei şi a ţării. Ţara există pentru Partid şi Partidul este considerat încarnarea poporului. Sub influ-enţa subtilă şi persistentă a educaţiei şi propagandei, majoritatea chinezilor, membri de partid sau nu, confundă Partidul cu Ţara.

Natura PCC

Dacă privim câteva etape relevante din istoria PCC vom putea avea o imagine mai clară asupra naturii sale.
Perioada 1958-1962, când fermierii au fost forţaţi să-şi lase câmpurile şi să se impli-ce în industrie, în producţia de oţel, rezultând o foamete generalizată cu un bilanţ de 40 de milioane de morţi. Revoluţia culturală, 1966-1976, intelectualitatea chineză a fost distrusă pentru a elimina orice posibilă opoziţie. Bilanţ 7,73 milioane de morţi. Masacrul de la Piaţa Tiananmen, studenţii care manifestau pentru drepturi democra-tice au fost masacraţi de către armata poporului. Bilanţ peste 3000 de morţi. Din 1999 până în prezent, persecuţiile barbare asupra practicanţilor lui Falum Gong, se estimează la sute de mii, numărul nu este cunoscut. Activitatea intensă de spionaj economic este o altă componentă a politicii PCC. Recent a apărut o carte deosebit de bine documentată, «Ces espions venus d’ailleurs»9, care trage un semnal de alarmă asupra activităţii de spionaj chinez, care împânzeşte teritorului canadian. Pentru China, a fura tehnologie, costă mult mai puţin decât dacă ar investi în cercetare şi dezvoltare. Reţeaua chinezească de spionaj este răspândită peste tot în lume şi sunt implicaţi diplomaţi, delegaţi comerciali, specialişti în diverse domenii, jurnalişti şi membri din diasporă.

Sunt toate premizele de instaurare a unui «gulag» planetar

China dezvoltă un sistem social “monstruos” o îmbinare hibridă dintre cele două sisteme bine cunoscute, luând de la fiecare elementele negative, dictatura şi lipsa de orice respect faţă de om, de la comunism şi obsesia materială dusă până la dezuma-nizare, de la capitalism.

Ţinând cont de enumerarea succintă a celor de mai sus, îmi pun întrebarea: cum este posibil ca Occidentul să ofere tot ce-a dezvoltat în ultimele secole pe plan ştiinţific, tehnologic şi bogăţii naturale unei ţări care nu reprezintă nicio garanţie pentru respectul faţă de om, pentru pacea şi prosperitatea planetei. Ipotecăm viitorul noilor generaţii care au toate premizele să trăiască într-un «gulag» planetar, deasupra căruia va flutura steagul Partidului Comunist Chinez şi toate acestea numai ca marile companii să obţină profituri imediate. Sistemul de drept mondial este din ce în ce mai mult dominat de dreptul afacerilor, care la rândul său este subordonat acţionarilor care doresc ca instituţiile judiciare să fie în slujba lor. Hegemonia dreptului capitalului crează un «imperiu al afacerilor» în care democraţia va sucomba. Sper ca ţările care au puterea să intervină să realizeze la timp pericolul existent şi să găsească soluţiile optime pentru ca omul să evolueze şi să trăiască în libertate şi pace.

_______________________________________________

1 Einstein, “This Is My America” (1944)

2 A vedea Globe and Mail, 20 iulie 1999

3 Bloody Harvest:The killing of Falun Gong for their organs - David Matas et David Kilgour

4 Reporteri fără frontieră efectuează în fiecare an un clasament pe baza răspunsurilor la întrebările adresate jurnaliştilor şi experţiilor în media de pretutindeni.

5 Comisie cerută de Congresul American

6 Byron L. Dorogan (senator democrat) și Chris Smith (membru republican)

7 În conformitate cu Donald Clarke specialist în dreptul chinez

8 Ex. : Firma de avocaţi pekinezi Yitong care au reprezentant pe Hu Jia, militant contra sângelui contaminat.

9 «Ces espions venus d’ailleurs» - Fabrice de Pierrebourgh et Michel Juneau-Katsuya.

0 comments:

Trimiteți un comentariu