STIRI COMUNITARE

Ana Maria Surugiu

EUROFEST 2009, LA ROUMANIE ET LES CULTURES EUROPÉENNES A MONTRÉAL

La 3-e édition de EUROFEST 2009 a eu lieu le 25 juillet dans le Parc Jean Drapeau au cadre des «Week-ends du Monde». L’événement, sous le grand patronage du président de la Roumanie, a été organisé par l’Association ROCADE, directeur artis-tique Mme Simona Hodos.
La présentation de cet événement a été faite par le violoniste Ludovic Moulin, un des amis de la communauté roumaine, qui a interprété au violon la Balade de Ciprian Porumbescu ainsi que par Mihaela Coman, mannequine, danseuse mais aussi finaliste de Loft Story de 2008.
«Les Week-ends du Monde» est un événement unique qui permet aux visiteurs de découvrir la richesse des différentes cultures au cœur de la métropole par le biais d’un large éventail d’activités. La tradition et la modernité se donnent rendez-vous au Parc Jean Drapeau. Le Festival se veut être l’image artistique la plus complète possible des cultures européennes.
Carrefour unique de la diversité culturelle, «Les Week-ends du Monde» sont une vitrine excep-tionnelle sur le Montréal du 21e siècle. Le programme a été très diversifié: musique, danse et gastronomie.
Par la même occasion a été organisé l’Exposition «Interférences» où ont été exposés des objets de culte, peinture, iconographie, objets d’artisanat (Florin Salajan), icônes roumaines (Vladimir Midvichi et Aura Chiriac).
La chanteuse Stana Bunea a interprété à la harpe plusieurs chansons.
Deux volumes de poésies ''Nenumite'' (Sans noms) et ''Insula Iubirii'' (L'Ile de l'amour) de Maria Calciu, apparues dans l’ Edition ''Signes'', ont y été présentés mais les poésies ont été aussi récitées par l’artiste Ana Calciu du Théâtre National de Bucarest et du Théâtre Bulandra. Les deux artistes ont été invitées de Roumanie. La note dominante dans les poésies de la poète avocat Maria Calciu sont la nature et l’amour.
Les livres de l’écrivain George Tautan ont été très appréciés par le public.
La Librairie «Pages Roumaines» a présenté un stand où ont été exposé des livres, de la musique et des films.
Des artistes de la République de Moldavie, qui y ont participé pour la première fois, ont présenté un spectacle folklorique qui a enchanté le public. La présidente de la Communauté des Moldaves du Québec, Ada Mindicanu, s’est occupée, comme bénévole, du déroulement de l’événement.

L’orchestre Basarabia a présenté un programme de musique folklorique de l’Europe d’Est (Alexandru Sura, directeur artistique). La troupe d’artistes Les Vertueux de Montréal, conduit par Nicolae Margineanu, a interprété dans le style caractéristique des chansons qui appartiennent à la musique populaire. L’actrice Aliona Munteanu a enchanté les petits, mais les grandes aussi, avec son spectacle de marionnettes. La troupe musicale internationale Carpathia a interprété de la musique traditionnelle ukrainienne, cheque, slovaque. Marina Krejcar-Chernikhovska avec sa belle voix a interprété de la musique folklorique, classique, traditionnelle, moderne, accompagnée par le tchèque Jan Krejcan et le slovaque Youri Slovak. La troupe de danse d’Arménie a présenté un programme spécifique tradi-tionnel.
Mariana Ilutiu a enchanté le public avec sa voix et a invité les gens à danser. Anuca Dragan, comme d’habitude, a enchanté l’auditoire par son style spécifique d’interprétation. Le ténor Catalin Stoleru a interprété des aires d’opéra de son répertoire et la troupe de danses Hora, directeur Florin Salajan, nous a enchanté par les merveilleuses danses de différentes régions de la Roumanie.
Le menu traditionnel roumain a été offert par la Charcuterie Balkani et La Maison Rustik et il a été très apprécié.
A cet événement d’exception ont participé madame Yolande James, Ministre de l’Immigration et des Communautés Culturelles, Gerald Tremblay, le Maire de la Ville de Montréal, Marcel Tremblay, responsable avec les relations interculturelles à la Ville. Dans leurs allocutions, les officialités ont félicité les organisateurs, en soulignant l’importance des Communautés culturelles dans la grande métropole ainsi que la place de chaque communauté dans le développement de la société d’adoption. Mme. Svetlana Litvin, attachée politique au Cabinet de la Ministre de l’Immigration et des Communautés culturelles, M. Mircea Lubanovici, député pour la diaspora, ainsi que Mme. Fadima Diallo, attachée du maire et du Comité Executif ont y été aussi présents.
A son tour, Madame Simona Hodos a remercié pour l’aide reçu de la part du Ministère de l’Immigration et des Communautés culturelles ainsi que de la part de la Ville de Montréal, surtout de M. Marcel Tremblay qui, dès la première édition, l’a encouragée et c’est ainsi que l’EUROFEST est arrivé à sa 3-e édition. Elle a remercié aux collaborateurs et au public.

MONDIALUL CHORAL LOTO QUEBEC

În perioada 19 iunie-12 iulie 2009, la Laval a avut loc Mondialul Choral Loto Quebec, ediţia a 5-a.
Au participat mari nume ale muzicii francofone internaţionale. 150 de ansambluri corale şi vocale au interpretat cele mai frumoase arii de pe toate continentele, demonstrând că Mon-dialul este cel mai mare Choral din America şi unul din cele mai mari din lume.
La această ediţie au asistat peste 300 000 persoane. Vedetele din anul acesta au fost Charles Aznavour, Gregory Charles, preşedintele şi director artistic al Mondialului, Daniel Lavoie, Michel Rivard etc.
Şi la această ediţie, grupul vocal CANTICO, creat în 1993, a susţinut un recital în frumoasa biserică din Laval, Sainte Dorothée. Aplaudat la scenă deschisă de asistenţă, în mare număr români, grupul nu mai are nevoie de nicio prezentare, el şi-a găsit deja locul în sfera muzicală prin repertoriul său internaţional bogat şi variat. Ca de obicei, ne-au încântat vocile Danielei Petrulian, Cristine Bano-Morin (de origine quebecoază), Gabriel Petrulian şi George David. La Mondialul din 2007 au primit Premiul publicului. Cei care nu au avut prilejul să-i asculte până acum, să nu rateze prima ocazie când vor susţine un alt concert. Până atunci sperăm să-i auzim la următoarea ediţie iar noi le dorim Succes pe măsura talentului lor. Mulţumim pentru seara pe care ne-aţi oferit-o. FELICITĂRI!

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE
Pentru un mandat de 5 ani, în urma alegerilor europarlamentare 33 politicieni au fost aleşi să reprezinte România în Parlamentul European.
Pentru românii din diaspora au fost amenajate 190 de secţii de votare. În Canada au fost organizate 4 secţii de votare : Montreal, Moncton, Toronto şi Ottawa.
La Montreal românii au votat la Consulatul General. Comisia a fost formată din 6 persoane. Au avut la dispoziţie 6 cabine de vot iar de la MAE s-au primit 8000 buletine şi 10 ştampile. Preşedintele Comisiei a fost domnul Lucian Grecu, funcţionar în cadrul consulatului iar vicepreşedinte domnul Alex. Cetateanu care a avut amabilitatea să facă următoarea declaraţie: ''Am fost primul care a votat exact la ora 7.00. Vreau să vă spun că nu cred că vom avea o mare participare pentru că românii nu sunt implicaţi direct în aceste alegeri pentru Parlamentul European. Un element important este şi faptul că nu cunosc persoanele care îşi depun candidatura pentru cele 33 posturi euro-parlamentare, ceea ce are un impact asupra slabei prezenţe. Listele sunt mari la fiecare partid. Peste 320 de candidaţi s-au luptat pentru cele 33 de mandate de europarlamentar. Ei presupun că va fi multă lume şi în plus este duminică, dar mai multe centre de vot ar avea un mai mare impact. Cert este că am simţit că cei care şi-au exercitat dreptul de vot au venit cu tot sufletul şi că trebuie să vină, manifestând interes faţă de ţară chiar şi la mii de km distanţă. Au venit şi tineri, chiar şi noi veniţi, interesaţi de activităţile legate de ţară, ceea ce este un lucru bun''.
Au votat numai 115 persoane, dintre care au fost două buletine anulate.
Ca de obicei, Consulul general al României la Montreal, domnul Ioan Bogdan Bucur, a fost prezent pe toata durata alegerilor.

CARMEN DAN CONSILIERĂ MUNCIPALĂ

Cunoscută în comunitatea română ca agent imobiliar, doamna Carmen Dan s-a hotărât să intre şi în politică candidând la alegerile municipale din 1 noiembrie 2009, pentru un post de consilier muni-cipal în districtul Snowdon, din partea Partidului Montreal Ville-Marie. Candidatura şi-a prezentat-o la magazinul Bucureşti, acolo unde se aprovizionează în bună parte românii. Aşa că s-a gândit unde ar fi locul nimerit pentru o astfel de activitate? Vedeţi, nu-i scapă nimic din vedere, până în cel mai amănunţit detaliu.
Doamna Carmen Dan nu are nevoie de prezentare, Domnia Sa este bine cunoscută în acest district, locuind aici cu ani în urmă, împreună cu familia. Deci, cunoaşte ''tot ce mişcă'' în zonă. În plus, dăruirea de care dă dovadă în tot ceea ce face spune tot. În viaţă tot ce faci cu dragoste este imposibil să nu-ţi reuşească iar în cazul nostru, CARMEN DAN este ''omul potrivit la locul potrivit''. Ca matematiciană de formaţie ştie să calculeze totul exact. Dacă în comunitatea română a participat la evenimente pe care le-a şi susţinut, de ce nu ar face-o şi la nivel municipal şi, poate într-o zi, chiar şi la nivel regional. Timpul le va decide pe toate, dar până atunci nouă nu ne rămâne decât să-i urăm SUCCES.
Vădit emoţionată, a mulţumit celor prezenţi promiţând că nu-i va decepţiona pe cei care o vor vota. A fost însoţită de doamna Louise O'Sullivan, preşedintă şi candidată la primăria Ville din partea Partidului Montreal Ville-Marie şi de domnul Sergio Borja, candidat la primăria arondismentului Côte-des-Neiges - Notre-Dame-de-Grace. De asemenea au fost prezenţi oameni de suflet care au ţinut să fie alături de CARMEN, încurajând-o în decizia pe care a luat-o.

"MISTER K.O." VA LUPTA PE 28 NOIEMBRIE LA QUEBEC

Lucian Bute îl va înfrunta pe mexicanul Librado Andrade, pe 28 noiembrie a.c., la Quebec, când românul îşi pune în joc centura de campion mondial la categoria super-mijlocie (versiunea IBF).
În calitate de deţinător al centurii de campion, Lucian Bute va încasa 75% din bursa de 1.211 milionae dolari pusă în joc.
''Pentru Bute revanşa reprezintă o prioritate. Doar la Andrade se gândeşte'' a afirmat Jean Bedard preşedintele grupului Sportscene, firma care controlează clubul de box profesionist Interbox.

Lansarea cărţii “Românii din jurul României în imagini”

Asociaţia Culturală Română şi Comunitatea Moldovenilor din Québec a organizat, la 4 septembrie 2009, la Centrul Comunitar 6767 Cote des Neiges, lansarea unei cărţi de excepţie, «Românii din jurul României în imagini», realizată de profesorul Vasile Şoimaru din Chişinău.

Lucrarea, apărută la editura Prometeu, a fost prezentată de autor, venit la Montreal într-o vizită-fulger.
Este o carte pe care Vasile Şoimaru a realizat-o în cinci ani, străbătând mai bine de 100.000 de kilometri. Volumul a fost premiat la cea de a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte din Iaşi, în octombrie 2008.

0 comments:

Trimiteți un comentariu