ORIENT EXPRESS

Florin Zaheu

ORIENT EXPRESS - Trenul care aduce teatrul a sosit în Stuttgart… şi a adus cu el … inedit şi… o VAMĂ… tocmai de la Vama Veche, cum se putea altfel…
Orient Express, după cum ştiţi, este numele unei linii feroviare de distanţă lungă pentru pasageri, lansată în 1883, care unea Parisul de Constantinopole. Între timp au mai existat şi alte iniţiative pri-vate cum ar fi cea a corporaţiei „Venice Simplon-Orient Express“ care oferea unor aventurieri, câteva momente de suspans între Paris şi Constantinopole.
După 1990, direcţia a fost însă una total inversă şi anume - Occident Express - iar „aventura“ a devenit realitate pentru… prea mulţi dintre noi.
Deşi ultima călătorie a avut loc în 1977, acum Orient Express-ul revine, graţie unui proiect internaţional inedit: dramaturgi din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Germania au scris texte care au ca principală temă trenul, iar teatre din aceste ţări au produs aceste piese.
Căile Ferate din Turcia au pus la dispoziţie un tren special, cu un vagon-scenă, iar în 25 mai a.c., trenul a pornit din Ankara cu „opriri …teatrale" pentru reprezentarea celor 7 spectacole realizate în 13 gări de pe teritoriul ţărilor participante.
Parcursul s-a încheiat cu Festivalul Teatru „Orient Express“ din Stuttgart, care a reunit toate producţiile, în perioada 9-19 iulie 2009.
Din România, Teatrul Naţional craiovean „Marin Sorescu" s-a alăturat acestei propuneri îndrăzneţe, în dorinţa de a se integra într-un circuit internaţional de resurse, de a susţine schimburile de experienţă dintre artişti şi a dezvolta noi proiecte culturale.
Spectacolul Teatrului Naţional din Craiova, cu piesa „Occident Express“ de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Boureanu, a fost prezentat în premieră la Stuttgart, în ziua de 16.07.2009.
După premieră a avut loc o petrecere pe cinste, invitată fiind trupa „VAMA“ (fostă Vama Veche), cu concursul ICR Berlin.
Informaţii detaliate www.forum-gerrum-stuttgart.de

0 comments:

Trimiteți un comentariu